Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tortille pszenne domowej roboty

Tortille pszenne domowej roboty

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Tortille pszenne domowej roboty"

  • Facebook
  • X

Warto mieć zawsze pod ręką świeże tortille pszenne, gdyż w chwili niemocy kulinarnej można wyczarować satysfakcjonujący i zdrowy obiad dla siebie i rodziny dosłownie w kilkanaście minut. Proponuję więc skorzystać z poniższego przepisu i następnie je zamrozić. Później wkładamy na minutę do mikrofalówki i baza do dania gotowa. Na moim blogu wykorzystałam je w przepisie na tortillę z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym ,oraz  tortillę z kurczakiem,pieczarkami i dużą ilością sera i na pewno na tym się nie skończy.Polecam!

Tortille pszenne

(12 szt. o śr. 18 cm lub 6 szt. o śr. 25 cm)

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek niesolonego masła (optymalnie 2 1/2 łyżki masła i 2 1/2 łyżki smalcu)
  • 3/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

  1. W misce miksera, końcówką do ciast,wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i miksuj do połączenia się składników.
  2. Miksując dolewaj wrzątek ,aż powstanie ciasto, niezbyt zwarte,ale też nie za luźne. Dolej trochę wody jeżeli ciasto będzie zbyt twarde.
  3. Wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj rękami,aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  4. Podziel ciasto na 12 lub 6 porcji ( w zależności jaką wielkość tortilli chcemy otrzymać lub jakiej wielkości mamy patelnię do smażenia) i uformuj z nich kule. Przykryj je folią spożywczą i pozwól im odpocząć ok. 30 min.
  5. Po tym czasie rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni każdą kulę, na kształt koła o wybranej przez siebie wielkości.
  6. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i połóż placek tortilli. Smaż około 35-45 sekund i przewróć na drugą stronę, smaż kolejne 30 sekund. Tortilla powinna być wciąż jasna z brązowymi plamkami. Nie smaż zbyt długo, gdyż stanie się zbyt krucha. Usmażone tortille przekładaj do garnka z pokrywką, oddzielając je od siebie np. ręcznikiem papierowym (zapobiegnie to twardnieniu tortilli i przywieraniu do siebie). Usmaż resztę tortilli w ten sam sposób.
  7. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni, a zamrożone do miesiąca.
Smacznego!

Share the post "Tortille pszenne domowej roboty"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: poradnik, tortilla

« Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka
Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska »

Comments

  1. Eliza says

    8 marca 2013 at 10:41

    Bardzo zgrabne wyszły Ci te placki, też kiedyś robiłam, ale jakoś zniechęca mnie dodawanie smalcu do ciasta.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2013 at 10:47

      Mnie też, dlatego zastąpiłam masłem,może są troszkę bardziej żółte niż oryginały ale nie odbiegają od nich smakiem:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska | pisze:
    8 marca 2013 o 14:08

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Przyprawa do taco-pikantna mieszanka […]

    Odpowiedz
  2. Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera | pisze:
    8 marca 2013 o 19:19

    […] 4 placki tortilli np. z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  3. Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym | pisze:
    8 marca 2013 o 19:19

    […] 6 placków tortilli np. z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  4. Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów | pisze:
    9 marca 2013 o 12:08

    […] tortille pszenne śr. 18 cm z tego przepisu, lub gotowe ze […]

    Odpowiedz
  5. Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli | karmelowy pisze:
    30 kwietnia 2013 o 08:57

    […] tortilli pszennych, pokrojonych w długie paski np. z tego przepisu, lub gotowych ze sklepu Opcjonalne do podania: starty ser żółty,kleks z kwaśnej […]

    Odpowiedz
  6. Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym | karmelowy pisze:
    9 czerwca 2013 o 06:18

    […] 6 średnich tortilli gotowych lub z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  7. Wrapy z kurczakiem i mozzarellą w sosie miodowo-musztardowym | karmelowy pisze:
    17 czerwca 2013 o 06:03

    […] 1 tortilla gotowa lub z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  8. Chrupiące burrito z wołowiną/Crispy beef burritos | karmelowy pisze:
    5 października 2013 o 07:19

    […] 4 tortille o śr. ok. 25 cm, gotowe lub domowej roboty […]

    Odpowiedz
  9. Burrito śniadaniowe/Breakfast burritos | karmelowy pisze:
    10 listopada 2013 o 11:05

    […] 4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty […]

    Odpowiedz
  10. Quasedilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem/Spinach, chicken and goat cheese quasedilla | karmelowy pisze:
    8 grudnia 2013 o 08:14

    […] tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Currywurst

Currywurst

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Włoska crostata z truskawkami

Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress