Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

by Dzi 7 komentarzy

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Dziś proponuję niezwykle łatwy, szybki i zaskakująco smaczny dodatek do dania głównego: sałatkę z fasolki szparagowej i rzodkiewki  z lekkim dressingiem musztardowym. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”.

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, Heston Blumenthal, rzodkiewka, sałatka

Coq au Riesling Nigela Slatera

by Dzi 4 komentarze

Coq au Riesling Nigela Slatera

Inaczej mówiąc, pyszny kurczak  z pieczarkami duszony w białym winie, następnie podany z winnym sosie ze śmietanką. Francuska klasyka! Jak dla mnie jest to danie doskonałe:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kuchnia francuska, kurczak, mięso, Nigel Slater, obiad, pieczarki, udka, wino, zioła

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Dziś przedstawiam propozycję na szybkie  i pyszne danie obiadowe. Makaron (u mnie penne)  zapiekany z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i porami w pysznym białym sosie, pod dużą ilością mozzarelli. Makaron i mozzarella-zawsze idealne połączenie:) Oczywiście zamiast wędzonego kurczaka można dodać każde inne mięso, oby nie surowe. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: kurczak, kurczak wędzony, makaron, mięso, obiad, zioła

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

by Dzi 4 komentarze

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Dziś przedstawiam przepis na gęstą zupę z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami. Przyznam, ze dawno nie jadłam tak pysznej zupy, która tak na prawdę może stanowić obiad sam w sobie – jest bardzo sycąca. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: fenkuł, grzyby, kurki, marchewka, obiad, pietruszka, przystawka, seler naciowy, suszone pomidory, zioła, zupa

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

by Dzi 11 komentarzy

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, obiad, suszone pomidory, zioła

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

by Dzi 4 komentarze

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

Kontynuując serię słodkości, przedstawiam przepis z książki Thomasa Kellera ” Bouchon Bakery”, którą opisywałam tutaj. Pyszna tarta z kremem migdałowym ze śliwkami na kruchym cieście migdałowo-waniliowym. Wyjątkowo smaczna,polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, migdały, śliwki, słodkości, tarta, Thomas Keller, wypieki

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

by Dzi 3 komentarze

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

Postać Thomasa Kellera przedstawiałam już przy okazji przepisu z jego książki „Ad Hoc at Home”  na puszystą brioszkę. Oprócz tego,że jest właścicielem wielu bardzo popularnych restauracji, prowadzi także 6 piekarni/cukierni. Jedną z nich jest tytułowa Bouchon Bakery, której to przepisy Thomas zawarł w swojej książce.

Filed Under: Poradnik, Testy i recenzje Tagged With: ciasto, ciasto kruche, kuchnia francuska, poradnik, recenzja, Thomas Keller, wypieki

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

by Dzi 6 komentarzy

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

Dziś przedstawiam propozycję na szybki,  letni deser. Pucharki z „musem” z jagód i malin, przełożonym bitą śmietaną z cytrusową nutą. Sam deser nie jest zbyt słodki (ja takie lubię), więc fanom prawdziwej słodyczy proponuję odpowiednio zwiększyć ilość cukru pudru. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: bita śmietana, borówka amerykańska, deser, jagody, limonka, maliny, słodkości

Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

by Dzi 3 komentarze

Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z  balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: musztarda, obiad, ocet jabłkowy, ryba, syrop klonowy, zioła, łosoś

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

by Dzi Leave a Comment

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

Bardzo lubię bób, jednak przygotowuję go stosunkowo rzadko,  gdyż moja druga połówka za nim niestety nie przepada. Udało mi się go tym razem przemycić w pysznym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością białego wytrawnego wina, który podałam ze smażonymi udkami z kurczaka. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bób, kurczak, mięso, obiad, udka

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Piernikowe ciastko z plynnym wnetrzem / Gingerbread lava cake

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress