Dziś proponuję niezwykle łatwy, szybki i zaskakująco smaczny dodatek do dania głównego: sałatkę z fasolki szparagowej i rzodkiewki z lekkim dressingiem musztardowym. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”.
Coq au Riesling Nigela Slatera
Inaczej mówiąc, pyszny kurczak z pieczarkami duszony w białym winie, następnie podany z winnym sosie ze śmietanką. Francuska klasyka! Jak dla mnie jest to danie doskonałe:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!
Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms
Dziś przedstawiam propozycję na szybkie i pyszne danie obiadowe. Makaron (u mnie penne) zapiekany z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i porami w pysznym białym sosie, pod dużą ilością mozzarelli. Makaron i mozzarella-zawsze idealne połączenie:) Oczywiście zamiast wędzonego kurczaka można dodać każde inne mięso, oby nie surowe. Polecam!
Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes
Dziś przedstawiam przepis na gęstą zupę z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami. Przyznam, ze dawno nie jadłam tak pysznej zupy, która tak na prawdę może stanowić obiad sam w sobie – jest bardzo sycąca. Polecam!
Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami
Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je…
Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera
Kontynuując serię słodkości, przedstawiam przepis z książki Thomasa Kellera ” Bouchon Bakery”, którą opisywałam tutaj. Pyszna tarta z kremem migdałowym ze śliwkami na kruchym cieście migdałowo-waniliowym. Wyjątkowo smaczna,polecam!
Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”
Postać Thomasa Kellera przedstawiałam już przy okazji przepisu z jego książki „Ad Hoc at Home” na puszystą brioszkę. Oprócz tego,że jest właścicielem wielu bardzo popularnych restauracji, prowadzi także 6 piekarni/cukierni. Jedną z nich jest tytułowa Bouchon Bakery, której to przepisy Thomas zawarł w swojej książce.
Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną
Dziś przedstawiam propozycję na szybki, letni deser. Pucharki z „musem” z jagód i malin, przełożonym bitą śmietaną z cytrusową nutą. Sam deser nie jest zbyt słodki (ja takie lubię), więc fanom prawdziwej słodyczy proponuję odpowiednio zwiększyć ilość cukru pudru. Polecam!
Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej
W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. Polecam!
Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym
Bardzo lubię bób, jednak przygotowuję go stosunkowo rzadko, gdyż moja druga połówka za nim niestety nie przepada. Udało mi się go tym razem przemycić w pysznym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością białego wytrawnego wina, który podałam ze smażonymi udkami z kurczaka. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- …
- 115
- Next Page »