Share the post "Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes"
Dziś przedstawiam przepis na gęstą zupę z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami. Przyznam, ze dawno nie jadłam tak pysznej zupy, która tak na prawdę może stanowić obiad sam w sobie – jest bardzo sycąca. Polecam!
Scroll down for English
Zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 średnia pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu) poszatkowanej
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 50 ml oliwy
- 250 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na pół
- 50 g suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w paski
- 750 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- 100 ml śmietanki 30 %
- posiekana natka pietruszki do podania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę i włóż marchewkę, pietruszkę, selera, fenkuł, cebulę i czosnek. Smaż przez 7-10 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj kurki i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Wlej bulion i dodaj suszone pomidory. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlej śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
- Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
English version
Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 medium carrot, diced
- 1 medium turnip diced
- 1 stalk celery, diced
- 1/2 fennel bulb, sliced
- 1/2 onion, diced
- 1 clove garlic, finely chopped
- 50 ml olive oil
- 250 g of chanterelles, brushed, larger cut in half
- 50 g sun-dried tomatoes in oil, cut into strips
- 750 ml of mushroom or vegetable stock
- 100 ml of double cream
- chopped parsley to serve
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat the olive oil in a large saucepan over a medium heat. Add the carrot, turnip,celery, fennel, onion and garlic and cook for 7-10 minutes, until lightly browned.
- Add chanterelles and sauté additional 2 minutes.
- Add the stock and and bring to a boil over high heat. Reduce the heat to low and simmer for 30 minutes.
- Add in the cream and season with salt and pepper.
- Ladle into serving bowls, top with parsley
Natalia - Poezja Smaku says
Aż czuję jej aromat, musi być pyszna!
Dzi says
To na prawdę była jedna z najlepszych zup w mojej karierze:)
Food to Fitness says
You have a great blog. Thanks for the recipe.
Dzi says
😉