Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na gęstą zupę z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami. Przyznam, ze dawno nie jadłam tak pysznej zupy, która tak na prawdę może stanowić obiad sam w sobie – jest bardzo sycąca. Polecam!

Scroll down for English

Zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu) poszatkowanej
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 ml oliwy
  • 250 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na pół
  • 50 g suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w paski
  • 750 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i włóż marchewkę, pietruszkę, selera, fenkuł, cebulę i czosnek. Smaż przez 7-10 minut, do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaj kurki i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  3. Wlej bulion i dodaj suszone pomidory. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Wlej śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Smacznego!

English version

Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 medium carrot, diced
  • 1 medium turnip diced
  • 1 stalk celery, diced
  • 1/2 fennel bulb, sliced
  • 1/2 onion, diced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 50 ml olive oil
  • 250 g of chanterelles, brushed, larger cut in half
  • 50 g sun-dried tomatoes in oil, cut into strips
  • 750 ml of mushroom or vegetable stock
  • 100 ml of double cream
  • chopped parsley to serve
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the olive oil in a large saucepan over a medium heat. Add the carrot, turnip,celery, fennel, onion and garlic and cook for 7-10 minutes, until lightly browned.
  2. Add chanterelles and sauté additional  2 minutes.
  3. Add the stock and and bring to a boil over high heat.  Reduce the heat to low and simmer for 30 minutes.
  4. Add in the cream and season with salt and pepper.
  5. Ladle into serving bowls, top with  parsley
Enjoy!

Share the post "Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: fenkuł, grzyby, kurki, marchewka, obiad, pietruszka, przystawka, seler naciowy, suszone pomidory, zioła, zupa

« Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami
Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms »

Comments

  1. Natalia - Poezja Smaku says

    15 sierpnia 2013 at 23:17

    Aż czuję jej aromat, musi być pyszna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 sierpnia 2013 at 07:53

      To na prawdę była jedna z najlepszych zup w mojej karierze:)

      Odpowiedz
  2. Food to Fitness says

    4 września 2013 at 14:20

    You have a great blog. Thanks for the recipe.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 września 2013 at 15:09

      😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Makaron-z-kaczka-i-grzybami-Pasta-with-roasted-duck-and-mushrooms

Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms

Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

Najczęściej popełniane błędy w kuchni

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress