Share the post "Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano"
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki śniadaniowe z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!
Scroll down for English
Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano
(6-8 szt.)
Składniki:
- 1 cup/250 ml mąka uniwersalnej
- 2 łyżeczki/10 ml proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki /125 ml startego parmezanu
- 6 suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 duże jajko
- 45 ml mleka
- 1 jajko lekko ubite lub mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i mieszaj rozgniatając je palcami, aż powstanie ziarnista konsystencja. Następnie wmieszaj ser, pomidory i oregano.
- W małej miseczce wmieszaj jajko z mlekiem i dolewaj powoli, najlepiej cały czas mieszając, do mieszanki mącznej. Ja mieszam wszystko w pojemniku blendera z nakładką do ciast, szybciej i łatwiej:).
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uklep ciasto w na kształt placka o grubości ok. 4 cm. Wytnij z niego (np. wycinarką do ciasteczek) 6-8 bułeczek i ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową blachę. Posmaruj każdą bułkę jajkiem lub mlekiem i piecz 10 – 12 minut, do delikatnego zarumienienia.
English version
Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano
(6-8 szt.)
Ingredients:
- 1 cup/250ml all-purpose flour
- 2 tsp/10ml baking powder
- pinch of salt
- 30g cold butter, diced
- 1/2 cup/125ml grated Parmesan cheese
- 6 sundried tomatoes from oil, finely chopped
- 1 tbsp dried oregano
- 1 large egg
- 45 ml milk
- extra egg lightly beaten for the egg wash or just milk
Preparation:
- Preheat your oven to 200 C and sift the flour, baking powder and salt. Rub the butter into the flour suing your fingers until it resembles fine crumbs, and add the cheese, tomatoes and oregano.
- Lightly whisk together the egg and milk and slowly add this to your dry mix and stir lightly to combine.
- Turn the dough out onto a floured surface and lightly pat out to a height of around 4cm. Cut your scones out with a cookie cutter and place on a baking tray lined with paper or a silicone baking mat. Brush each scone with egg was and bake for 10 – 12 minutes until risen and a light golden colour.
MałaGosia says
Super zdjęcia. Bułeczki wyglądają mega apetycznie. Do schrupania 🙂