Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

by Dzi 1 Comment

Share the post "Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki śniadaniowe z  suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!

Scroll down for English

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano

(6-8 szt.)

Składniki:

  • 1 cup/250 ml mąka uniwersalnej
  • 2 łyżeczki/10 ml proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki /125 ml startego parmezanu
  • 6 suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 duże jajko
  • 45 ml mleka
  • 1 jajko lekko ubite lub mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i mieszaj rozgniatając je palcami, aż powstanie ziarnista konsystencja. Następnie wmieszaj ser, pomidory i oregano.
  2. W małej miseczce wmieszaj jajko z mlekiem i dolewaj powoli, najlepiej cały czas mieszając, do mieszanki mącznej. Ja mieszam wszystko w pojemniku blendera z nakładką do ciast, szybciej i łatwiej:).
  3. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uklep ciasto w na kształt placka o grubości ok. 4 cm. Wytnij z niego (np. wycinarką do ciasteczek) 6-8 bułeczek i ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową blachę. Posmaruj każdą bułkę  jajkiem lub mlekiem i piecz 10 – 12 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!

English version

Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

(6-8 szt.)

Ingredients:

  • 1 cup/250ml all-purpose flour
  • 2 tsp/10ml baking powder
  • pinch of salt
  • 30g cold butter, diced
  • 1/2 cup/125ml grated Parmesan cheese
  • 6 sundried tomatoes from oil, finely chopped
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 large egg
  • 45 ml milk
  • extra egg lightly beaten for the egg wash or just milk

Preparation:

  1. Preheat your oven to 200 C  and sift the flour, baking powder and salt. Rub the butter into the flour suing your fingers until it resembles fine crumbs, and add the cheese, tomatoes and oregano.
  2. Lightly whisk together the egg and milk and slowly add this to your dry mix and stir lightly to combine.
  3. Turn the dough out onto a floured surface and lightly pat out to a height of around 4cm. Cut your scones out with a cookie cutter and place on a baking tray lined with paper or a silicone baking mat. Brush each scone with egg was and bake for 10 – 12 minutes until risen and a light golden colour.
Enjoy

Share the post "Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano / Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: parmezan, scones, ser, śniadanie, suszone pomidory, wypieki, zioła

« Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa
Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine »

Comments

  1. MałaGosia says

    20 listopada 2013 at 04:07

    Super zdjęcia. Bułeczki wyglądają mega apetycznie. Do schrupania 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Pizza z bresaola, gruszka i gorgonzola / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!

Rozki-francuskie-z-jablkami-i-rabarbarem-Apple-rhubarb-turnovers

Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress