Share the post "Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad"
Dziś proponuję niezwykle łatwy, szybki i zaskakująco smaczny dodatek do dania głównego: sałatkę z fasolki szparagowej i rzodkiewki z lekkim dressingiem musztardowym. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”.
Scroll down for English
Sałatka z fasolki i rzodkiewki
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
- 12 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
- 60 g oleju z pestek winogron
- 20 g octu z białego wina
- 20 g musztarda pełnoziarnistej (np. francuskiej)
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średnim garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Włóż fasolę i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, dodając po 1 minucie rzodkiewki. Warzywa mają nie być już surowe, a jednak wciąż chrupiące.
- Wyjmij warzywa z wrzątku i umieść je w misce z zimną woda. Gdy są już schłodzone, odcedź je i przełóż do miski.
- W małej miseczce wymieszaj trzepaczka olej, ocet i musztardy, następnie polej powstałym dressingiem warzywa w misce. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
English version
Green bean and radish salad
(4 servings)
Ingredients:
- 200 g green beans, topped and tailed
- 12 radishes, trimmed and quartered
- 60 g grapeseed oil
- 20 g white wine vinegar
- 20 g wholegrain mustard
- 1 tsp english mustard
- salt and black pepper
Preparation:
- Bring a pan of salted water to the boil over a high heat. Add the beans and cook for 2 minutes, covered with a lid, adding the radishes after 1 minute.
- Remove them form the boiling water and plunge them immediately into a bowl of iced water to refresh them. When cold, strain the beans and the radishes and place them in a bowl.
- Whisk together the oil, vinegar, and mustard and pour the dressing over the beans and radishes. Mix gently and seaseon with salt and pepper.
Enjoy!
Bardzo lubię takie sałatki 🙂
🙂
Idealna sałatka na lekką kolację 🙂
O tak! Uwielbiam takie sałatki, kolorowe, lekkie i smaczne. Wygląda smakowicie! Pozdrawiam
Polecam!:)
Przepraszam, że dwa razy.
Myślałam, że nie zapisało.
Jeśli można, proszę usunąć 1 wpis.
Wszystko jest ok:)