Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję niezwykle łatwy, szybki i zaskakująco smaczny dodatek do dania głównego: sałatkę z fasolki szparagowej i rzodkiewki  z lekkim dressingiem musztardowym. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”.

Scroll down for English

Sałatka z fasolki i rzodkiewki

 (4 porcje)

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 12 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
  • 60 g oleju z pestek winogron
  • 20 g octu z białego wina
  • 20 g musztarda pełnoziarnistej (np. francuskiej)
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Włóż  fasolę i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty, dodając po 1 minucie rzodkiewki. Warzywa mają nie być już surowe, a jednak wciąż chrupiące.
  2. Wyjmij warzywa z wrzątku i umieść je w misce z zimną woda. Gdy są już schłodzone, odcedź je i przełóż do miski.
  3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczka olej, ocet i musztardy, następnie polej powstałym dressingiem warzywa w misce. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Smacznego!

English version

Green bean and radish salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g green beans, topped and tailed
  • 12 radishes, trimmed and quartered
  • 60 g grapeseed oil
  • 20 g white wine vinegar
  • 20 g wholegrain mustard
  • 1 tsp english mustard
  • salt and black pepper

Preparation:

  1. Bring a pan of salted water to the boil over a high heat. Add the beans and cook for 2 minutes, covered with a lid, adding the radishes after 1 minute.
  2. Remove them form the boiling water and plunge them immediately into a bowl of iced water to refresh them. When cold, strain the beans and the radishes and place them in a bowl.
  3. Whisk together the oil, vinegar, and mustard and pour the dressing over the beans and radishes. Mix gently and seaseon with salt and pepper.

Enjoy!

Share the post "Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, Heston Blumenthal, rzodkiewka, sałatka

« Coq au Riesling Nigela Slatera
Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry »

Comments

  1. Ervisha says

    18 sierpnia 2013 at 09:19

    Bardzo lubię takie sałatki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 sierpnia 2013 at 09:22

      🙂

      Odpowiedz
  2. Carmi says

    18 sierpnia 2013 at 11:05

    Idealna sałatka na lekką kolację 🙂

    Odpowiedz
  3. Daria says

    2 lipca 2014 at 12:43

    O tak! Uwielbiam takie sałatki, kolorowe, lekkie i smaczne. Wygląda smakowicie! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2014 at 13:29

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  4. Ela says

    29 marca 2015 at 18:14

    Przepraszam, że dwa razy.
    Myślałam, że nie zapisało.
    Jeśli można, proszę usunąć 1 wpis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2015 at 18:25

      Wszystko jest ok:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wakacje nad Bałtykiem – krótka relacja dla szukających dobrego miejsca :)

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Letnia-zupa-jarzynowa-Summer-vegetable-soup

Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress