Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej"

  • Facebook
  • X

W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z  balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. Polecam!

Scroll down for English

Łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej 

(4 porcje)

Składniki na glazurę:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych liści tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na rybę:

  • 4 filety z łososia ze skórą
  • olej roślinny, do posmarowania naczynia do pieczenia i ryby
  • sól, zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C.
  2. Umieść wszystkie składniki glazury w średnim rondelku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 3-4 minut i odstaw.
  3. Osusz  łososia papierowymi ręcznikami.  Posmaruj filety z obu stron olejem roślinnym i posyp obficie solą i pieprzem.
  4. Umieścić łososia skórą do dołu w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, posmaruj ponownie resztą glazury i piecz kolejne 5 minut. Przełóż na talerze i podawaj.
Smacznego!

English version

Maple Mustard Salmon (4 servings)

Ingredients for the glaze:

  • 1/3 cup maple syrup
  • 3 tablespoons whole-grain mustard
  • 1 teaspoon cider vinegar
  • 1/2 teaspoon finely chopped fresh thyme leaves
  • 1/8 teaspoon salt
  • 1/8 teaspoon ground black pepper

Ingredients for the fish:

  • 4 skin-on salmon fillets
  • vegetable oil, for oiling the baking dish and the fish
  • salt, ground black pepper
  1. Preheat oven to 220 oC
  2. Place all of the glaze ingredients in a medium sauce pan and whisk until combined, and cook until the glaze just comes to a boil, about 3 to 4 minutes,  set aside.
  3. Pat the salmon dry with paper towels. Brush both sides of the fillets with vegetable oil and season both sides generously with salt and pepper.
  4. Place the salmon in the oiled baking dish skin-side down. Season with salt and pepper then brush with the glaze. Cook for about 10 minutes, brush with remaining glaze and cook for another 5 minutes. Transfer to serving dish.
Enjoy!

Share the post "Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: musztarda, obiad, ocet jabłkowy, ryba, syrop klonowy, zioła, łosoś

« Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym
Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną »

Comments

  1. Krzysiek says

    9 sierpnia 2013 at 11:49

    Wygląda świetnie! Zapiszę przepis i skorzystam przy najbliższej okazji 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 sierpnia 2013 at 12:59

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    9 sierpnia 2013 at 15:42

    prosty przepis, nie wymagający dużo czasu, a jak smakowicie wygląda:)zrobię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów

Rolada-ziemniaczana-z-miesem-serem-i-szpinakiem-Cheesy-potato-roll-with-meat-and-spinach

Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress