W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję łososia w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej. Podałam go z balsamiczną pieczoną cukinią z pieczarkami. Polecam!
Scroll down for English
Łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej
(4 porcje)
Składniki na glazurę:
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych liści tymianku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na rybę:
- 4 filety z łososia ze skórą
- olej roślinny, do posmarowania naczynia do pieczenia i ryby
- sól, zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C.
- Umieść wszystkie składniki glazury w średnim rondelku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 3-4 minut i odstaw.
- Osusz łososia papierowymi ręcznikami. Posmaruj filety z obu stron olejem roślinnym i posyp obficie solą i pieprzem.
- Umieścić łososia skórą do dołu w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, posmaruj ponownie resztą glazury i piecz kolejne 5 minut. Przełóż na talerze i podawaj.
English version
Maple Mustard Salmon (4 servings)
Ingredients for the glaze:
- 1/3 cup maple syrup
- 3 tablespoons whole-grain mustard
- 1 teaspoon cider vinegar
- 1/2 teaspoon finely chopped fresh thyme leaves
- 1/8 teaspoon salt
- 1/8 teaspoon ground black pepper
Ingredients for the fish:
- 4 skin-on salmon fillets
- vegetable oil, for oiling the baking dish and the fish
- salt, ground black pepper
- Preheat oven to 220 oC
- Place all of the glaze ingredients in a medium sauce pan and whisk until combined, and cook until the glaze just comes to a boil, about 3 to 4 minutes, set aside.
- Pat the salmon dry with paper towels. Brush both sides of the fillets with vegetable oil and season both sides generously with salt and pepper.
- Place the salmon in the oiled baking dish skin-side down. Season with salt and pepper then brush with the glaze. Cook for about 10 minutes, brush with remaining glaze and cook for another 5 minutes. Transfer to serving dish.
Krzysiek says
Wygląda świetnie! Zapiszę przepis i skorzystam przy najbliższej okazji 🙂
Dzi says
Polecam:)
bubu says
prosty przepis, nie wymagający dużo czasu, a jak smakowicie wygląda:)zrobię