Karmelowy blog kulinarny

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata dla każdego i na każdą kieszeń, zapraszam!

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

8 sierpnia 2013 by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Bardzo lubię bób, jednak przygotowuję go stosunkowo rzadko,  gdyż moja druga połówka za nim niestety nie przepada. Udało mi się go tym razem przemycić w pysznym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością białego wytrawnego wina, który podałam ze smażonymi udkami z kurczaka. Polecam!

Scroll down for English

Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 nadudzi z kurczaka
  • 300 g bobu (następnym razem wyłuskam bo skórka była jednak twardawa)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml białego wina
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml śmietanki 18 %
  • olej roślinny do smażenia
  • masło do smażenia
  • sól morska, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż udka do wrzącej wody i gotuj przez 20 minut, gdy będą już ugotowane (polecam sprawdzanie termometrem kuchennym), wyjmij je i odstaw.
  2. Rozgrzej mały rondelek  na średnim ogniu, wlej odrobinę oliwy z oliwek i włóż cebulę, gdy się zeszkli dodaj masło i kiedy rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając cały czas trzepaczką, dodaj musztardę, wino i bulion, mieszaj aż sos zacznie gęstnieć (kilka minut). Dodaj bób, zmniejsz ogień do małego i gotuj mieszając od czasu do czasu.
  3. Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami, posyp solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i dodaj kawałek masła i trochę oleju roślinnego. Kiedy masło zacznie się pienić włóż kurczaka skórą do dołu i smaż, nie przesuwając go, przez 4-5 minut,  następnie dopraw odsłoniętą stronę kurczaka solą i pieprzem. Obróć udka i smaż kolejne 4-5 minut. W międzyczasie dodaj do sosu musztardowego śmietankę i podgrzewaj do momentu usmażenia się kurczaka. Dopraw sos jeżeli będzie to konieczne.
  5. Podawaj kurczaka na sosie z bobem, najlepiej z chrupiącą bagietką.
Smacznego!

English version

Seared chicken with mustard sauce and broad beans

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken thighs, skin on and bone in
  • 300 g shelled broad beans
  • 1  onion, finely diced
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 3 tbsp butter
  • 3 tbsp plain flour
  • 300 ml white wine
  • 250 ml light chicken or vegetable stock
  • 100 ml single cream
  • vegetable oil for frying
  • unsalted butter for frying
  • sea salt, black pepper

Preparation:

  1. Place chicken thighs into the boiling water and cook for about 20 minutes, and when done, remove and set aside until you need them.
  2. Fry the onion in a little olive oil on a medium heat until translucent, then add the butter and when melted, add the flour. Using a whisk mix the flour into the butter, then add the mustard, wine and stock and whisk in until the roux is combined and begins to thicken, this will take a few minutes. Add broad beans and turn onto a low simmer and stir occasionally.
  3. Pat the chicken skin dry with paper towel and season with salt and pepper.
  4. In a frying pan place a large knob of butter and glug of vegetable oil, and turn onto a high heat. When the butter foams and begins to brown, add the chicken thighs skin side down and do not move once in the pan.
  5. Cook on the skin side down for 4 to 5 minutes, then season the exposed side of the chicken and turn over for another 4 to 5 minutes, while this is happening, add the  single cream to the mustard sauce to heat through.
  6. Serve the chicken on top of the mustard sauce with warm baguette.
Enjoy!

Share the post "Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bób, kurczak, mięso, obiad, udka

« Łatwa tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską
Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Translate

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Więcej...
Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jeszcze taniej z TchiboCard

Jeszcze taniej z TchiboCard

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada czerwone wino deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2018 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress