Bardzo lubię bób, jednak przygotowuję go stosunkowo rzadko, gdyż moja druga połówka za nim niestety nie przepada. Udało mi się go tym razem przemycić w pysznym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością białego wytrawnego wina, który podałam ze smażonymi udkami z kurczaka. Polecam!
Scroll down for English
Kurczak na bobie w winnym sosie musztardowo-śmietanowym
(2 porcje)
Składniki:
- 4 nadudzi z kurczaka
- 300 g bobu (następnym razem wyłuskam bo skórka była jednak twardawa)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 300 ml białego wina
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 100 ml śmietanki 18 %
- olej roślinny do smażenia
- masło do smażenia
- sól morska, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włóż udka do wrzącej wody i gotuj przez 20 minut, gdy będą już ugotowane (polecam sprawdzanie termometrem kuchennym), wyjmij je i odstaw.
- Rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, wlej odrobinę oliwy z oliwek i włóż cebulę, gdy się zeszkli dodaj masło i kiedy rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając cały czas trzepaczką, dodaj musztardę, wino i bulion, mieszaj aż sos zacznie gęstnieć (kilka minut). Dodaj bób, zmniejsz ogień do małego i gotuj mieszając od czasu do czasu.
- Osusz kurczaka papierowymi ręcznikami, posyp solą i pieprzem.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i dodaj kawałek masła i trochę oleju roślinnego. Kiedy masło zacznie się pienić włóż kurczaka skórą do dołu i smaż, nie przesuwając go, przez 4-5 minut, następnie dopraw odsłoniętą stronę kurczaka solą i pieprzem. Obróć udka i smaż kolejne 4-5 minut. W międzyczasie dodaj do sosu musztardowego śmietankę i podgrzewaj do momentu usmażenia się kurczaka. Dopraw sos jeżeli będzie to konieczne.
- Podawaj kurczaka na sosie z bobem, najlepiej z chrupiącą bagietką.
English version
Seared chicken with mustard sauce and broad beans
(2 servings)
Ingredients:
- 4 chicken thighs, skin on and bone in
- 300 g shelled broad beans
- 1 onion, finely diced
- 1 tbsp Dijon mustard
- 3 tbsp butter
- 3 tbsp plain flour
- 300 ml white wine
- 250 ml light chicken or vegetable stock
- 100 ml single cream
- vegetable oil for frying
- unsalted butter for frying
- sea salt, black pepper
Preparation:
- Place chicken thighs into the boiling water and cook for about 20 minutes, and when done, remove and set aside until you need them.
- Fry the onion in a little olive oil on a medium heat until translucent, then add the butter and when melted, add the flour. Using a whisk mix the flour into the butter, then add the mustard, wine and stock and whisk in until the roux is combined and begins to thicken, this will take a few minutes. Add broad beans and turn onto a low simmer and stir occasionally.
- Pat the chicken skin dry with paper towel and season with salt and pepper.
- In a frying pan place a large knob of butter and glug of vegetable oil, and turn onto a high heat. When the butter foams and begins to brown, add the chicken thighs skin side down and do not move once in the pan.
- Cook on the skin side down for 4 to 5 minutes, then season the exposed side of the chicken and turn over for another 4 to 5 minutes, while this is happening, add the single cream to the mustard sauce to heat through.
- Serve the chicken on top of the mustard sauce with warm baguette.
Dodaj komentarz