Share the post "Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce"
Dziś przedstawiam idealny przepis na letni obiad w gorące dni. Soczysty, gruby kotlet zapieczony z musztardą i podany z przepysznym i orzeźwiającym sosem ze świeżych malin i kolendry. Szybki i łatwy do zrobienia obiad dla zapracowanych. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą
(4 servings)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością, o grubości około 2 cm
- 4 łyżki dżemu malinowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 100 g świeżych malin
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
- Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym wysmaruj z obu stron oliwą i dopraw równomiernie z każdej strony solą i pieprzem.
- Umieść dużą patelnię (najlepiej przystosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu i wyłóż na nią schabowe. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia, po około 4-5 minut.
- W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj 2 łyżki dżemu z musztardą, wyłóż powstałą mieszankę na kotlety i wstaw patelnię do piekarnika (lub przełóż je do naczynia żaroodpornego jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni.) Piecz przez około 4-6 minut, lub aż przestaną być różowe w środku (najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym).
- Gdy kotlety się pieką, przygotuj sos. W miseczce rozgnieć widelcem maliny, dodaj ostatnie 2 łyżki dżemu, kolendrę, sos sojowy, sok z limonki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i jeżeli sos jest zbyt słodki, dodaj sok z limonki, jeżeli zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżeczkę dżemu.
- Gdy kotlety są już upieczone, wyjmij je z piekarnika o wyłóż na talerze i odstaw aby odpoczęły przez 3 minuty. Podawaj z przygotowanym sosem.
Smacznego!
English version
Pork chops with raspberry cilantro sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 bone-in pork chops, about 2 cm thick
- 4 tbsp raspberry jam, divided
- 2 tbsp dijon mustard
- 2 tsp olive oil
- salt, pepper
- 100 g fresh raspberries
- 2 tbsp chopped cilantro
- 1 tsp soy sauce
- 1/2 tsp lime juice
Preparation:
- Preheat oven to 220 oC.
- Pat dry the pork chops with kitchen towel and then rub each one on both sides with1/2 teaspoon of the oil. Sprinkle both sides with salt and pepper.
- Place large oven-safe pan over high heat and put the pork chops in. Reduce heat to medium-high and once the chops are well-browned on the underside (about 4-5 minutes), flip.
- Combine the 2 tablespoons of jam and mustard in a small bowl and brush tops liberally with the mustard sauce and then transfer the pan to the oven. Bake for about 4-6 minutes, or until cooked through.
- While the pork chops are in the oven, use a fork to mash the raspberries in a small bowl. Stir in the remaining 2 tabelspoons of jam, the cilantro, soy sauce, lime juice and a pinch of salt. Raspberries always have different levels of sweetness, so adjust seasoning if needed. If the sauce is too sweet, add up to 1/2 teaspoon more lime juice. If too tart, add an extra teaspoon of jam.
- When chops are cooked to desired doneness, transfer to a plate and let rest for 3 minutes. Serve with the berry-cilantro sauce on the side for dipping.
Enjoy!
Michał says
Sos malinowy do schabowego? Muszę, MUSZĘ to wypróbować. Dziękuję za natchnienie 🙂
Dzi says
Polecam, jest pyszny!
Qbol says
Schabowy z sosem malinowym ? Brzmi bardzo intrygująco . Będę musiał spróbować w najbliższym czasie 🙂
Dzi says
Polecam:)
Marek Masalski says
Nie często mam okazję do przygotowania jakiegoś obiadu ze słodkawym dodatkiem. Wcześniej zapiekałem pierś kurczaka z serem i żurawiną – dość ciekawe połączenie jak dla mnie. Mięsa i malin jeszcze jednak nigdy nie łączyłem. Przepis wydaje się być ciekawą opcją.
Kraina Miodem Płynąca says
Wow, ten sos musi być rewelacyjny! Przy najbliższej okazji wypróbuję, koniecznie!!! 🙂
Daria says
Witam, dziękuje za przepis w końcu umiem zrobić smaczne kotlety schabowe dziękuje wyszły przepyszne 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowały:)