Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam idealny przepis na letni obiad w gorące dni. Soczysty, gruby kotlet zapieczony z musztardą i podany z przepysznym i orzeźwiającym sosem ze świeżych malin i kolendry. Szybki i łatwy do zrobienia obiad dla zapracowanych. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kotlet

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą

(4 servings)

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością, o grubości około 2 cm
  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym wysmaruj z obu stron oliwą i dopraw równomiernie z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Umieść dużą patelnię (najlepiej przystosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu i wyłóż na nią schabowe. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia, po około 4-5 minut.
  4. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj 2 łyżki dżemu z musztardą, wyłóż powstałą mieszankę na kotlety i wstaw patelnię do piekarnika (lub przełóż je do naczynia żaroodpornego jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni.) Piecz przez około 4-6 minut, lub aż przestaną być różowe w środku (najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym).
  5. Gdy kotlety się pieką, przygotuj sos. W miseczce rozgnieć widelcem maliny, dodaj ostatnie 2 łyżki dżemu, kolendrę, sos sojowy, sok z limonki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i jeżeli sos jest zbyt słodki, dodaj sok z limonki, jeżeli zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżeczkę dżemu.
  6. Gdy kotlety są już upieczone, wyjmij je z piekarnika o wyłóż na talerze i odstaw aby odpoczęły przez 3 minuty. Podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

kotlet

English version
Pork chops with raspberry cilantro sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 bone-in pork chops, about 2 cm thick
  • 4 tbsp raspberry jam, divided
  • 2 tbsp dijon mustard
  • 2 tsp olive oil
  • salt, pepper
  • 100 g fresh raspberries
  • 2 tbsp chopped cilantro
  • 1 tsp soy sauce
  • 1/2 tsp lime juice

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. Pat dry the pork chops with kitchen towel and then rub each one on both sides with1/2 teaspoon of the oil. Sprinkle both sides with salt and pepper.
  3. Place  large oven-safe pan over high heat and put the pork chops in. Reduce heat to medium-high and once the chops are well-browned on the underside (about 4-5 minutes), flip.
  4. Combine the 2 tablespoons of jam and mustard in a small bowl and brush tops liberally with the mustard sauce and then transfer the pan to the oven. Bake for about 4-6 minutes, or until cooked through.
  5. While the pork chops are in the oven, use a fork to mash the raspberries in a small bowl. Stir in the remaining 2 tabelspoons of jam, the cilantro, soy sauce, lime juice and a pinch of salt. Raspberries always have different levels of sweetness, so adjust seasoning if needed. If the sauce is too sweet, add up to 1/2 teaspoon more lime juice. If too tart, add an extra teaspoon of jam.
  6. When chops are cooked to desired doneness, transfer to a plate and let rest for 3 minutes. Serve with the berry-cilantro sauce on the side for dipping.

Enjoy!

 kotlet

 

Share the post "Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: limonka, maliny, mięso, obiad, schab, sos sojowy, wieprzowina

« Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup
Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme »

Comments

  1. Michał says

    3 lipca 2014 at 11:30

    Sos malinowy do schabowego? Muszę, MUSZĘ to wypróbować. Dziękuję za natchnienie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2014 at 11:39

      Polecam, jest pyszny!

      Odpowiedz
  2. Qbol says

    3 lipca 2014 at 11:38

    Schabowy z sosem malinowym ? Brzmi bardzo intrygująco . Będę musiał spróbować w najbliższym czasie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2014 at 11:40

      Polecam:)

      Odpowiedz
  3. Marek Masalski says

    3 lipca 2014 at 17:56

    Nie często mam okazję do przygotowania jakiegoś obiadu ze słodkawym dodatkiem. Wcześniej zapiekałem pierś kurczaka z serem i żurawiną – dość ciekawe połączenie jak dla mnie. Mięsa i malin jeszcze jednak nigdy nie łączyłem. Przepis wydaje się być ciekawą opcją.

    Odpowiedz
  4. Kraina Miodem Płynąca says

    3 lipca 2014 at 22:32

    Wow, ten sos musi być rewelacyjny! Przy najbliższej okazji wypróbuję, koniecznie!!! 🙂

    Odpowiedz
  5. Daria says

    16 lutego 2016 at 15:57

    Witam, dziękuje za przepis w końcu umiem zrobić smaczne kotlety schabowe dziękuje wyszły przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2016 at 16:05

      Cieszę się, że smakowały:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Zestawienie moich ulubionych świątecznych rybnych pyszności

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy / Cabbage and split pea soup with mushrooms

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress