Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”"

  • Facebook
  • Twitter

Postać Thomasa Kellera przedstawiałam już przy okazji przepisu z jego książki „Ad Hoc at Home”  na puszystą brioszkę. Oprócz tego,że jest właścicielem wielu bardzo popularnych restauracji, prowadzi także 6 piekarni/cukierni. Jedną z nich jest tytułowa Bouchon Bakery, której to przepisy Thomas zawarł w swojej książce.

Sama książka nie należy do tanich, na okładce widnieje cena 50 $, jednak ja szczęśliwie kupiłam znacznie taniej i niestety nie ma jej jeszcze w wersji polskiej. Generalnie mam wrażenie, że większość dobrych książek nie jest w Polsce publikowanych, jednak być może ten rynek  też się w końcu rozkręci.

Wracając do Bouchon Bakery, książka jest pięknie i porządnie  wydana oraz posiada twarde okładki dzięki czemu, mam nadzieję, szybko mi się nie rozpadnie jak niektóre pozycje Gordona Ramsaya:).

Na jej 400 stronach można znaleźć, mnóstwo przepisów na chyba każdy możliwy słodki francuski przysmak, zaczynając od chlebów, bułek kończąc na ciasteczkach, tartach, muffinach i wielu, wielu innych przyjemnościach:).

Na pierwszy rzut oka przepisy mogą wydawać się skomplikowane. Ja przy tarcie śliwkowej (przepis jutro) musiałam korzystać z 3 różnych miejsc w książce, jednak po fakcie stwierdzam, że  wszystko mieści się w moich (łatwych) standardach. Bardzo podoba mi się podawanie przez Kellera aptecznych wartości składników w dwóch wariantach np. 94 g/3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru ( ja zawsze wszystko odmierzam co do grama:)).

Dziś przedstawiam przepis na migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie.

Scroll down for English

[col2 formatter=’1′]

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie

(2 tarty o średnicy 23 cm)

Składniki:

  • 375g / 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 46g / 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • 94g / 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • 47g / 1/4 szklanki + 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 225g masła (w temperaturze pokojowej)
  • pół laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
  • 56g / 3 1/2 łyżki jajka (1 średnie)

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, 46g cukru pudru i zmielone migdały.
  2. W misce miksera umieść masło i ubijaj końcówką do ciast, aż uzyska konsystencję majonezu. Dodaj pozostałe 94 g cukru pudru i ziarenka wanilii  i miksuj,aż masa stanie się blada i puszysta, około minuty. Wsyp w 2 turach suche składniki, miksując przez 15 do 30 sekund po każdej, aż masa stanie się jednolita. Zeskrob ciasto z boków miski i dodaj jajko, zmiksuj na niskich obrotach do połączenia się składników, 15-30 sekund.
  3. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i chwilę pougniataj. Ciasto podziel na dwie równe części i utwórz prostokąt o bokach około 10×15 cm i grubości około 1,5 cm. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Można je zamrozić i przechowywać do 1 miesiąca.
  4. Jeżeli przepis będzie przewidywał wcześniejsze podpieczenie spodu, stosuj się do wskazówek zawartych tutaj.

[/col2_last]

English version

[col2 formatter=’1′]

Pate Sucree – The Almon and Vanilla Crust

(2 x 23 cm tart tin)

Ingredients:

Ingredients:
  • 375g / 2 1/2 cups all purpose flour
  • 46g / 1/4 cup + 1/2 tablespoons of powdered sugar
  • 94g / 3/4 cup + 1 tablespoons powdered sugar
  • 47g / 1/4 cup + 3 tablespoons  almond flour/meal
  • 225g  unsalted butter (at room temperature)
  • 1/2 vanilla bean, split lengthwise
  • 56g /  3 1/2 tablespoons eggs

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

Preparation:

  1. In a bowl sift the flour, 1/4 Cup + 1tablespoon of powdered sugar and almond flour
  2. In a separate bowl, mix the butter with a paddle attachment and cream together till it has the consistency of mayonnaise. Sift the remaining powdered sugar and mix for 1 minute, until fluffy. Add the dry ingredients in 2 additions, mixing for 15-30 seconds after each or until combined. Scrape down the sides and add the eggs and mix on low speed until just combined 15-30 seconds.
  3. Transfer dough to surface and work it together. Divide the dough into two equal portions and form a 10×15 cm rectangle, about 1,5 cm thin. Wrap in plastic wrap and refrigerate until firm about 2 hours, but preferably overnight. Can be frozen up to 1 month.

[/col2_last]

 

Na koniec galeria zdjęć z książki Bouchon Bakery:

Share the post "Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Testy i recenzje Tagged With: ciasto, ciasto kruche, kuchnia francuska, poradnik, recenzja, Thomas Keller, wypieki

« Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną
Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera »

Comments

  1. Wiewióra says

    12 sierpnia 2013 at 22:05

    interesująca pozycja do posiadania 🙂 piękne zdjęcia! a ciasto wypróbuję na pewno 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 sierpnia 2013 at 22:07

      Ciasto jest przepyszne, można było jeść tartę jak pizzę:) A książka wręcz rewelacyjna.Polecam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera | karmelowy pisze:
    13 sierpnia 2013 o 11:57

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Słodkości / Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress