Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je też dla wszystkich dbających o linię. Polecam!
Scroll down for English
Cukinia Hasselback (2 porcje)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii,
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- sól i mielony czarny pieprz
- białe wytrawne wino (ok. 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Umyj i osusz cukinie.
- Na dużej desce do krojenia ponacinaj cukinie w 1/2 cm plastry, uważając żeby nie przeciąć ich całkowicie.
- Natłuść naczynie żaroodporne i włóż cukinie. Najlepiej małym pędzelkiem kuchennym natłuść cukinie oliwą z oliwek, szczególnie miejsca między plasterkami, następnie posól je i popieprz.
- Teraz nafaszeruj cukinie między plasterkami czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią.
- Wlej białe wino na spód naczynia do pieczenia.
- Piecz przez 35 minut lub do miękkości.
English version
Hasselback Zucchini (2 servings)
Ingredients:
- 2 small zucchinis
- 3 tablespoons of chopped sun-dried tomatoes in oil
- 3 tablespoons chopped fresh basil leaves,
- extra virgin olive oil
- 3 cloves garlic, minced or chopped finely
- salt (to taste)
- ground black pepper (to taste)
- dry white wine (use 1/4 cup)
Preparation:
- Preheat oven to 180 o C. Wash and dry zucchinis.
- On a large cutting board with sharp knife, slice zucchini horizontally, virtually all the way down, while leaving slices all attached at base, making slices 1/2 cm.
- Oil a baking dish, place zucchinis next to each other. With a basting brush, wipe zucchini with oil liberally, getting into crevices made from cutting.Salt and pepper to taste
- With fingers, stuff some minced garlic, basil and sun-dried tomatoes pieces down into slice crevices as best you can.
- Pour some white wine around base of zucchini.
- Bake in preheated oven for 35 minutes, or until zucchini slices are tender with fork. Serve.
Enjoy!
genialny pomysł! po prostu rewelka. zabieram!
a proszę bardzo!:)
smaki idealne dla mnie, z przyjemnością bym zjadła 🙂
Polecam:)
TA CUKINIA DO MNIE PRZEMAWIA, TO JEST POMYSŁ NA LEKKĄ KOLACJĘ:)
Strzał w dziesiątkę 🙂 Pyszne, niskokaloryczne i niezbyt pracochłonne! I jak ładnie się prezentuje na talerzu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Cieszę się,że smakowało:)
Ale robale 😀
😛
Świetnie wygląda 🙂 Dziękuję za inspiracje!
Polecam się 🙂