Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami"

  • Facebook
  • Twitter

Kolejna propozycja na doskonały dodatek do dania głównego, ja podaję ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z odrobiną białego wina, co dodaje jej aromatu. Jest to bardzo lekkie danie, więc polecam je też dla wszystkich dbających o linię. Polecam!

Scroll down for English

Cukinia Hasselback (2 porcje)

Składniki:

  •  2 małe cukinie
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii,
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • sól i mielony czarny pieprz
  • białe wytrawne wino  (ok. 1/4 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Umyj i osusz cukinie.
  2. Na dużej desce do krojenia ponacinaj cukinie w 1/2 cm plastry, uważając żeby nie przeciąć ich całkowicie.
  3. Natłuść naczynie żaroodporne i włóż cukinie. Najlepiej małym pędzelkiem kuchennym natłuść cukinie oliwą z oliwek, szczególnie miejsca między plasterkami, następnie posól je i popieprz.
  4. Teraz nafaszeruj cukinie między plasterkami czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią.
  5. Wlej białe wino na spód naczynia do pieczenia.
  6. Piecz przez 35 minut lub do miękkości.
Smacznego!

English version

Hasselback Zucchini (2 servings)

Ingredients:

  •  2 small zucchinis
  • 3 tablespoons of chopped sun-dried tomatoes in oil
  • 3 tablespoons chopped fresh basil leaves,
  • extra virgin olive oil
  • 3 cloves garlic, minced or chopped finely
  • salt (to taste)
  • ground black pepper (to taste)
  • dry white wine (use 1/4 cup)

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 o C. Wash and dry zucchinis.
  2. On a large cutting board with sharp knife, slice zucchini horizontally, virtually all the way down, while leaving slices all attached at base, making slices 1/2 cm.
  3. Oil a baking dish, place zucchinis next to each other. With a basting brush, wipe zucchini with oil liberally, getting into crevices made from cutting.Salt and pepper to taste
  4. With fingers, stuff some minced garlic, basil and sun-dried tomatoes pieces down into slice crevices as best you can.
  5. Pour some white wine around base of zucchini.
  6. Bake in preheated oven for 35 minutes, or until zucchini slices are tender with fork. Serve.

Enjoy!

Share the post "Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, obiad, suszone pomidory, zioła

« Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera
Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes »

Comments

  1. karmel-itka says

    14 sierpnia 2013 at 09:46

    genialny pomysł! po prostu rewelka. zabieram!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 sierpnia 2013 at 09:52

      a proszę bardzo!:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    14 sierpnia 2013 at 14:10

    smaki idealne dla mnie, z przyjemnością bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 sierpnia 2013 at 14:11

      Polecam:)

      Odpowiedz
  3. bubu says

    14 sierpnia 2013 at 20:27

    TA CUKINIA DO MNIE PRZEMAWIA, TO JEST POMYSŁ NA LEKKĄ KOLACJĘ:)

    Odpowiedz
  4. Alina says

    21 sierpnia 2013 at 14:41

    Strzał w dziesiątkę 🙂 Pyszne, niskokaloryczne i niezbyt pracochłonne! I jak ładnie się prezentuje na talerzu 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2013 at 14:45

      Cieszę się,że smakowało:)

      Odpowiedz
  5. Alex says

    26 września 2013 at 10:56

    Ale robale 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 września 2013 at 11:37

      😛

      Odpowiedz
  6. Łucja says

    13 lipca 2014 at 11:23

    Świetnie wygląda 🙂 Dziękuję za inspiracje!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lipca 2014 at 11:32

      Polecam się 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas

Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas

„Każdy może gotować” Jamie Oliver – recenzja

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress