Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam propozycję na szybki,  letni deser. Pucharki z „musem” z jagód i malin, przełożonym bitą śmietaną z cytrusową nutą. Sam deser nie jest zbyt słodki (ja takie lubię), więc fanom prawdziwej słodyczy proponuję odpowiednio zwiększyć ilość cukru pudru. Polecam!

Scroll down for English version

Pucharki owocowe z bitą śmietaną

(4 spore porcje)

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego)
  • 1 limonka, sok i starta skórka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 200 g malin

Przygotowanie:

  1. Ubij śmietankę na sztywną pianę, dodaj cukier puder, sok i skórkę z limonki i wmieszaj jogurt. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Odłóż 1/4 owoców do dekoracji, a resztę rozgnieć w misce widelcem lub zmiksuj blenderem.
  3. Przygotuj pucharki, włóż trochę śmietanki, następnie trochę musu i powtarzaj te czynności aż do zapełnienia się pucharków.
  4. Udekoruj resztą owoców, następnie włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!

English version

Berry Parfait (4 servings)

Ingredients:

  • 500 ml double cream
  • 5 tbsp greek or natural yogurt
  • 1 lime, juice and grated zest
  • 2 tbsp icing sugar
  • 200 g blueberries
  • 200 g raspberries

Preparation:

  1. Whip the cream intil stiff and add the sugar, lime juice and zest, stir in the yogurt. Mix until combined.
  2. Reserve 1/4 of berries for decoration, mix the rest in bowl and crush them with a fork (or use a  blender).
  3. Prepare 4 tumbler glasses, layer te cream then berries, repeat until the glass is full.
  4. Decorate with reserved fruit, refrigerate for 1 hour.
Enjoy!

Share the post "Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: bita śmietana, borówka amerykańska, deser, jagody, limonka, maliny, słodkości

« Pieczony łosoś w glazurze z syropu klonowego i musztardy francuskiej
Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery” »

Comments

  1. vita-my says

    15 kwietnia 2015 at 14:13

    Aż ślinka leci a co ważne proste w przygotowaniu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 kwietnia 2015 at 15:14

      🙂

      Odpowiedz
  2. AniaGotuje says

    14 listopada 2015 at 17:57

    Ale pyszności 🙂 Uwielbiam takie lekkie desery!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 listopada 2015 at 18:09

      🙂

      Odpowiedz
  3. KurkaNielotka.pl says

    29 sierpnia 2018 at 15:22

    Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo. To lubię! 🙂

    Odpowiedz
  4. Pełnia Smaków says

    6 września 2018 at 00:53

    Smaki lata, coś pysznego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mlode ziemniaki ze śmietana i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress