Dziś przedstawiam propozycję na szybki, letni deser. Pucharki z „musem” z jagód i malin, przełożonym bitą śmietaną z cytrusową nutą. Sam deser nie jest zbyt słodki (ja takie lubię), więc fanom prawdziwej słodyczy proponuję odpowiednio zwiększyć ilość cukru pudru. Polecam!
Scroll down for English version
Pucharki owocowe z bitą śmietaną
(4 spore porcje)
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 5 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego)
- 1 limonka, sok i starta skórka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g jagód lub borówki amerykańskiej
- 200 g malin
Przygotowanie:
- Ubij śmietankę na sztywną pianę, dodaj cukier puder, sok i skórkę z limonki i wmieszaj jogurt. Całość dokładnie wymieszaj.
- Odłóż 1/4 owoców do dekoracji, a resztę rozgnieć w misce widelcem lub zmiksuj blenderem.
- Przygotuj pucharki, włóż trochę śmietanki, następnie trochę musu i powtarzaj te czynności aż do zapełnienia się pucharków.
- Udekoruj resztą owoców, następnie włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
English version
Berry Parfait (4 servings)
Ingredients:
- 500 ml double cream
- 5 tbsp greek or natural yogurt
- 1 lime, juice and grated zest
- 2 tbsp icing sugar
- 200 g blueberries
- 200 g raspberries
Preparation:
- Whip the cream intil stiff and add the sugar, lime juice and zest, stir in the yogurt. Mix until combined.
- Reserve 1/4 of berries for decoration, mix the rest in bowl and crush them with a fork (or use a blender).
- Prepare 4 tumbler glasses, layer te cream then berries, repeat until the glass is full.
- Decorate with reserved fruit, refrigerate for 1 hour.
vita-my says
Aż ślinka leci a co ważne proste w przygotowaniu.
Dzi says
🙂
AniaGotuje says
Ale pyszności 🙂 Uwielbiam takie lekkie desery!
Dzi says
🙂
KurkaNielotka.pl says
Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo. To lubię! 🙂
Pełnia Smaków says
Smaki lata, coś pysznego 🙂