Nie ma chyba nic lepszego niż ciepłe bułeczki na śniadanie. Przedstawiłam już kilka propozycji pysznych sconesów, ale eksperymentuję dalej. Tym razem proponuję cytrynowe scones z jagodami.Robi się je bardzo szybko, a jak przygotujemy ciasto dzień wcześniej, to rano pozostanie nam tylko wrzucenie ich do piekarnika. My zjedliśmy je z konfiturą z płatków róży, ale świetnie smakują także z każdą inną.Polecam!
Cytrynowe scones z jagodami
(8 sztuk)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
- szczypta soli
- 8 łyżek zimnego niesolonego masła
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- 1 duże jajko
- 2 szklanka jagód ( mogą być zamrożone)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- W misce miksera wymieszaj ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia,skórkę z cytryny i sól. Miksuj końcówką do ciast dodając po łyżce masła, aż utworzy się grudkowata konsystencja.
- W drugiej misce roztrzep ze śmietankę z jajkiem. Wlej mieszankę do miski miksera z mąką i miksuj do utworzenia jednolitego ciasta.
- Dodaj jagody i bardzo powoli pozwól mikserowi połączyć je z ciastem. Będzie ono dosyć zwarte, uważajmy więc, by jagody nie zafarbowały nam całego na fioletowo. Ewentualnie można dodać jagody przed wlaniem śmietanki z jajkiem.
- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i utwórz z niego okrągły „placek” o grubości ok. 2 cm. Podziel je nożem jak pizzę na 8 tej samej wielkości kawałków i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Piecz ok. 25 min, lub do zrumienienia się bułeczek, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw kilka minut do wystygnięcia.
gin says
Muszę w końcu zrobić takie bułeczki – idealne na śniadanie 🙂
Te jagody, ach!
Gosia says
Czy tu jest 1 lyzka proszku do piacenza?
Dzi says
tak, płaska