Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)

Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)"

  • Facebook
  • Twitter

Nie ma chyba nic lepszego niż ciepłe bułeczki na śniadanie. Przedstawiłam już kilka propozycji pysznych sconesów, ale eksperymentuję dalej. Tym razem proponuję cytrynowe scones z jagodami.Robi się je bardzo szybko, a jak przygotujemy ciasto dzień wcześniej, to rano pozostanie nam tylko wrzucenie ich do piekarnika. My zjedliśmy je z konfiturą z płatków róży, ale świetnie smakują także z każdą inną.Polecam!

Cytrynowe scones z jagodami

(8 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn
  • szczypta soli
  • 8 łyżek zimnego niesolonego masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanka jagód ( mogą być zamrożone)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. W  misce miksera wymieszaj ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia,skórkę z cytryny i sól. Miksuj końcówką do ciast dodając po łyżce masła, aż utworzy się grudkowata konsystencja.
  3. W drugiej misce roztrzep ze śmietankę z jajkiem. Wlej mieszankę do miski miksera z mąką i miksuj do utworzenia jednolitego ciasta.
  4. Dodaj jagody i bardzo powoli pozwól mikserowi połączyć je z ciastem. Będzie ono dosyć zwarte, uważajmy więc, by jagody nie zafarbowały nam całego na fioletowo. Ewentualnie można dodać jagody przed wlaniem śmietanki z jajkiem.
  5. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i utwórz z niego okrągły „placek” o grubości ok. 2 cm. Podziel je nożem jak pizzę na 8 tej samej wielkości kawałków i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  6. Piecz ok. 25 min, lub do zrumienienia się bułeczek, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw kilka minut do wystygnięcia.
Smacznego!

Share the post "Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, cytryna, jagody, scones, śniadanie, słodkości, wypieki

« Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym »

Comments

  1. gin says

    5 marca 2013 at 16:13

    Muszę w końcu zrobić takie bułeczki – idealne na śniadanie 🙂
    Te jagody, ach!

    Odpowiedz
  2. Gosia says

    2 grudnia 2020 at 21:42

    Czy tu jest 1 lyzka proszku do piacenza?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 grudnia 2020 at 13:39

      tak, płaska

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Sernik marmurkowy z Nutella / Nutella zebra cheesecake

Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress