Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies"

  • Facebook
  • Twitter

Dzisiaj przedstawiam pierwszy przepis wykorzystujący puree z dyni, są to wyjątkowo smaczne i słodkie ciasteczka dyniowe z cynamonem i nadzieniem toffi. Wykonanie ich jest bardzo łatwe, ja często dzielę sobie przy nich pracę na dwa dni. Pierwszego robię ciasto i formuję kulki, po czym leżakują sobie one w lodówce, a drugiego już tylko pozostaje sam wypiek. Warto też wspomnieć, że w ich składzie nie ma jajek. Polecam!

Scroll down for English

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi

(30 ciasteczek)

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 + 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1  1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki + 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie miękkich cukierków toffi (ja miałam 15 szt prostokątnych, które przekroiłam na połówki)

Przygotowanie:

  1. Wyłóż 2 blaszki papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
  2. W misce miksera ubij masło i 1 szklankę cukru do białości przez ok. 2 minuty. Dodaj dynię i ekstrakt waniliowy, po czym wymieszaj na niskich obrotach przez kolejne 2 minuty.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, 1/2 łyżeczki cynamonu, goździki, imbir, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsyp mieszankę do miski miksera z masłem i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Włóż powstałą masę do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie weź pełną łyżkę masy, umieść w jej centrum toffi i uformuj zgrabną kulkę, po czym połóż na przygotowany papier do pieczenia. Powtórz tą czynność z resztą masy, powinno wyjść około 30 kulek, zwróć uwagę aby nie dotykały się wzajemnie. Włóż je ponownie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
  5. Gdy chcemy upiec ciasteczka, włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W szerokim i płaskim naczyniu wymieszaj pozostałe 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami cynamonu.
  6. Wyjmij przygotowane kulki i każdą obtocz w cukrze z cynamonem i układaj na przygotowanych blaszkach w odstępach ok. 4 cm. Piecz po 1 blaszce przez 14 minut. Po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia. Kulki czekające na upieczenie przechowuj w lodówce.
  7. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Smacznego!

English version

Toffee Stuffed Pumpkin Cookies

(30 cookies)

Ingredients:

  • 100 g unsalted butter, room temperature
  • 1 + 1/2 cups granulated sugar, divided
  • 1/3 cup pumpkin puree
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 + 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 tablespoons + 1/2 teaspoon ground cinnamon, divided
  • 1/8 teaspoon ground cloves
  • 1/8 teaspoon ground ginger
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 bag toffee candies (unwrap about 30 of them)

Preparation:

  1. Line 2 large cookie sheets with silpats or parchment paper.
  2. In a large mixing bowl or stand mixer beat the butter and 1 cup sugar together on medium speed 2 minutes. Add the pumpkin and vanilla beat on low 2 more minutes.
  3. In a small bowl whisk together the flour, 1/2 teaspoon cinnamon, cloves, ginger, baking soda, baking powder and salt. Add to the sugar mixture and beat on low just until combined. Refrigerate 30 minutes.
  4. After 30 minutes scoop up very slightly rounded tablespoons of the dough, stick a caramel in the center and roll into a ball. Set on one of the parchment lined cookie sheets – it’s ok if they’re crowded just try not to let them touch. Repeat until all the cookie dough is used up. Refrigerate at least 2 hours or overnight.
  5. When ready to bake preheat oven to 180 oC. Whisk the remaining 1/2 cup sugar with 2 tablespoons cinnamon in a wide, shallow bowl.
  6. Working in batches, roll the cookies in the cinnamon sugar and bake 4 cm apart for 14 minutes. Refrigerate the unbaked cookies in between batches. Allow the cookies to cool completely on the baking sheets.
  7. Store in tightly covered containers up to a week.
Enjoy!

Share the post "Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, cynamon, dynia, imbir, karmel, słodkości, toffi, wypieki

« Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin
Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken »

Comments

  1. gin says

    21 października 2013 at 21:34

    To nadzienie toffi zdecydowanie przekonało mnie do wypróbowania przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2013 at 22:08

      Koniecznie:)

      Odpowiedz
  2. Sandra30012 says

    3 listopada 2013 at 23:02

    OMG, OMG *.* jutro próbuje, już mam wszystkie składniki.

    Odpowiedz
  3. Reenea says

    27 sierpnia 2014 at 21:26

    Is this a toffee or caramel cookie? How many ounces of toffee or candy do we use?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 sierpnia 2014 at 21:32

      It’s 1 bag toffee candies (about 30 of them).

      Odpowiedz
  4. Łukasz says

    22 listopada 2015 at 18:49

    Zrobiłem! 😀 Nie wyszły wprawdzie aż tak dobre jak te Twoje podczas pikniku, ale i tak są rewelacyjne. Najlepsze ciastka pod słońcem! 😀
    PS. Pozwoliłem sobie również zamieścić Twój przepis razem z pochwałami na temat ciastek i linkiem do Ciebie na moim blogu. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2015 at 19:37

      Cieszę się że smakowały i dizękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Kremowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs

Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress