Share the post "Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms"
Dziś przedstawiam propozycję na szybkie i pyszne danie obiadowe. Makaron (u mnie penne) zapiekany z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i porami w pysznym białym sosie, pod dużą ilością mozzarelli. Makaron i mozzarella-zawsze idealne połączenie:) Oczywiście zamiast wędzonego kurczaka można dodać każde inne mięso, oby nie surowe. Polecam!
Scroll down for English
Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 500g makaronu penne, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pory, umyte i drobno posiekane
- 250g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (listki)
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub ostrej)
- 2 wędzone (pojedyncze) piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 3 łyżki mąki
- 400ml mleka
- 100ml śmietanki
- sok i skórka z ½ cytryny
- sól i pieprz
- 100g startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż pory i podsmaż do miękkości. Dodaj pieczarki, podsmaż do zarumienienia, następnie dodaj czosnek, tymianek, paprykę i wędzonego kurczaka. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
- Następnie wsyp do patelni mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki były nią pokryte. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż powstały sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Wlej sok i wsyp skórkę z cytryny do smaku. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj sos z makaronem,przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp mozzarellą.
- Piecz przez 15-20 minut, aż ser lekko się zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj.
English version
Baked penne with smoked chicken and mushrooms
(4-6 servings)
Ingredients:
- 500g penne, cooked
- 1 tablespoon olive oil
- 2 leeks, washed and finely chopped
- 250g mushrooms, sliced
- 2 garlic cloves, crushed
- 1 teaspoon fresh thyme
- 1 teaspoon smoked paprika
- 2 smoked chicken breasts, cubed
- 3 tablespoons flour
- 400ml milk
- 100ml cream
- juice and zest of ½ lemon
- salt and pepper to taste
- 100g mozzarella, grated
Preparation:
- Pre-heat the oven to 180°c and grease a medium oven-proof casserole dish.
- To make the sauce, heat the olive oil in a large pan and sauté the leeks until soft and tender. Add the mushrooms and fry until golden brown then add the garlic, thyme, paprika and smoked chicken. Allow to fry for 5 minutes.
- Add the flour and stir to coat the chicken and mushrooms with flour. Pour in the milk and cream and allow to simmer for 10 minutes until the sauce has thickened. Add the lemon juice and zest and season to taste.
- Combine the sauce with the pasta and transfer to the casserole dish. Top with the mozzarella and place in the oven.
- Allow the pasta to bake for 15-20 minutes until the mozzarella is melted and golden brown.
- Remove from the oven and serve.
bubu says
penne+grzyby+ser=sukces murowany!MNIAMI:)
Tossa says
Uwielbiam pieczarki – pewnie smakuje idealnie. Na pewno sprawdzę!
Dzi says
I duużo sera:) Łatwe i smaczne.