Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam propozycję na szybkie  i pyszne danie obiadowe. Makaron (u mnie penne)  zapiekany z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i porami w pysznym białym sosie, pod dużą ilością mozzarelli. Makaron i mozzarella-zawsze idealne połączenie:) Oczywiście zamiast wędzonego kurczaka można dodać każde inne mięso, oby nie surowe. Polecam!

Scroll down for English

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 500g makaronu penne, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pory, umyte i drobno posiekane
  • 250g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (listki)
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub ostrej)
  • 2 wędzone (pojedyncze) piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki mąki
  • 400ml mleka
  • 100ml śmietanki
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 100g startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2.  W dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż pory i podsmaż do miękkości. Dodaj pieczarki, podsmaż do zarumienienia, następnie dodaj czosnek, tymianek, paprykę i wędzonego kurczaka. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
  3. Następnie wsyp do patelni mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki były nią pokryte. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż powstały sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Wlej sok i wsyp skórkę z cytryny do smaku. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj sos z makaronem,przełóż całość do naczynia żaroodpornego  i posyp mozzarellą.
  5. Piecz przez 15-20 minut, aż ser lekko się zarumieni.
  6. Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!

English version

Baked penne with smoked chicken and mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 500g penne, cooked
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 leeks, washed and finely chopped
  • 250g mushrooms, sliced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 teaspoon fresh thyme
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 2 smoked chicken breasts, cubed
  • 3 tablespoons flour
  • 400ml milk
  • 100ml cream
  • juice and zest of ½ lemon
  • salt and pepper to taste
  • 100g mozzarella, grated

Preparation:

  1. Pre-heat the oven to 180°c and grease a medium oven-proof casserole dish.
  2. To make the sauce, heat the olive oil in a large pan and sauté the leeks until soft and tender. Add the mushrooms and fry until golden brown then add the garlic, thyme, paprika and smoked chicken. Allow to fry for 5 minutes.
  3. Add the flour and stir to coat the chicken and mushrooms with flour. Pour in the milk and cream and allow to simmer for 10 minutes until the sauce has thickened. Add the lemon juice and zest and season to taste.
  4. Combine the sauce with the pasta and transfer to the casserole dish. Top with the mozzarella and place in the oven.
  5. Allow the pasta to bake for 15-20 minutes until the mozzarella is melted and golden brown.
  6. Remove from the oven and serve.
Enjoy!

Share the post "Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: kurczak, kurczak wędzony, makaron, mięso, obiad, zioła

« Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes
Coq au Riesling Nigela Slatera »

Comments

  1. bubu says

    16 sierpnia 2013 at 21:24

    penne+grzyby+ser=sukces murowany!MNIAMI:)

    Odpowiedz
  2. Tossa says

    20 sierpnia 2013 at 14:03

    Uwielbiam pieczarki – pewnie smakuje idealnie. Na pewno sprawdzę!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 sierpnia 2013 at 14:04

      I duużo sera:) Łatwe i smaczne.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Biala-kielbasa-zapiekana-w-sosie-miodowo-musztardowym-Honey-mustard-baked-sausages

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress