Kontynuując serię słodkości, przedstawiam przepis z książki Thomasa Kellera ” Bouchon Bakery”, którą opisywałam tutaj. Pyszna tarta z kremem migdałowym ze śliwkami na kruchym cieście migdałowo-waniliowym. Wyjątkowo smaczna,polecam!
Scroll down for English
Tarta z kremem migdałowym i śliwkami
(1 szt. o śr. 23 cm)
Składniki:
- pół ilości ciasta z tego przepisu
- 5 dużych śliwek (ok. 2 cm średnicy), pokrojonych na 0,5 cm plastry
Składniki na krem migdałowy:
- 73 g / 1/2 szklanki + 2 1/2 łyżki zmielonych migdałów
- 7 g / 2 1/4 łyżeczki mąki uniwersalnej
- 73 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 73 g / 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
- 44 g / 2 łyżki + 2 łyżeczki jaj (1 małe jajko)
Przygotowanie kremu migdałowego:
- Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z migdałami. W misce miksera ubij masło, aż osiągnie konsystencję majonezu i wmieszaj cukier puder. Ubij całość,aż masa będzie blada i puszysta.
- Skrob masę z brzegów miski i dodaj mieszankę migdałową, miksuj na wolnych obrotach przez 30 sekund. Następnie dodaj jajko i miksuj aż krem będzie jednolity.
- Przełóż krem do miseczki i przykryj folią spożywczą. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni. Przed użyciem wyjmij z lodówki tak by uzyskał temperaturę pokojową.
Przygotowanie tarty:
- Rozwałkuj ciasto najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przełóż do formy na tartę. (Ja zazwyczaj wylepiam formę palcami).
- Równomiernie wyłóż krem migdałowy, następnie poukładaj plastry śliwek jak na zdjęciu. Wyłóż ich jak najwięcej, gdyż w trakcie pieczenia się skurczą.
- Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C, aż ciasto będzie rumiane. Podawaj tartę po kompletnym wystudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
English version
Plum Tart with Almond Cream
(1 tart tin 23 cm)
Ingredients:
- 1/2 recipe Pate Sucree
- 5 large plums (about 2 inches in diameter) Cut into 0,5 cm wedges
- 73 g/ 1/2 Cup + 2 1/2 Tablespoons of Almond Flour
- 7 g /2 1/4 Teaspoons of Flour
- 73 g of Unsalted Butter (at room temperature)
- 73 g / 1/2 Cup + 2 Tablespoons of Powdered Sugar
- 44 g / 2 Tablespoons + 2 Teaspoons of Eggs
Preparation of almond cream:
- Sift the almond flour and flour in a bowl and whisk together. In a standing mixer mix the butter until the consistency of mayonnaise and sift in powdered sugar. Beat until fluffy about 2-3 minutes.
- Scrape down the sides and add the almond mixture and mix on low for 30 seconds. Add the eggs and mix on low until smooth.
- Out cream into a container and place a piece of plastic wrap on the cream to prevent skin form forming. Refrigerate until cook or up to 4 days. Before using bring to room temperature.
- Place dough between two pieces of parchment paper and roll out dough to be inserted into and 23 cm tart tin.
- Once rolled to desired size take top layer of parchment paper off and flip the dough inside the tart ring.
- Evenly spread the almond cream inside the tart shell. Then arrange the plum wedges on top of the cream. You want it to be very full as the fruit shrinks when baking.
- Bake for 45 minute in the oven heated to 180 oC until the crust is well browned. Let cool completely before serving.
bubu says
wygląda przepysznie, idealny owocowy deser 🙂
Dzi says
🙂
Wiewióra says
moje ukochane migdałowo śliwkowe połączenie 🙂 mniam!
Dzi says
o tak, pyszna!:)