Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera"

  • Facebook
  • Twitter

Kontynuując serię słodkości, przedstawiam przepis z książki Thomasa Kellera ” Bouchon Bakery”, którą opisywałam tutaj. Pyszna tarta z kremem migdałowym ze śliwkami na kruchym cieście migdałowo-waniliowym. Wyjątkowo smaczna,polecam!

Scroll down for English

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

(1 szt. o śr. 23 cm)

Składniki:

  •  pół ilości ciasta z tego przepisu
  • 5 dużych śliwek (ok. 2 cm średnicy), pokrojonych na 0,5 cm plastry

Składniki na krem migdałowy:

  • 73 g / 1/2 szklanki + 2 1/2 łyżki zmielonych migdałów
  • 7 g  / 2 1/4 łyżeczki mąki uniwersalnej
  • 73 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 73 g / 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 44 g / 2 łyżki + 2 łyżeczki jaj (1 małe jajko)

Przygotowanie kremu migdałowego:

  1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z migdałami. W misce miksera ubij masło, aż osiągnie konsystencję majonezu i wmieszaj cukier puder. Ubij całość,aż masa będzie blada i puszysta.
  2. Skrob masę z brzegów miski  i dodaj mieszankę migdałową, miksuj na wolnych obrotach przez 30 sekund. Następnie dodaj jajko i miksuj aż krem będzie jednolity.
  3. Przełóż krem do miseczki i przykryj folią spożywczą. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni. Przed użyciem wyjmij z lodówki tak by uzyskał temperaturę pokojową.

Przygotowanie tarty:

  1. Rozwałkuj ciasto najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przełóż do formy na tartę. (Ja zazwyczaj wylepiam formę palcami).
  2. Równomiernie wyłóż krem migdałowy, następnie poukładaj plastry śliwek jak na zdjęciu. Wyłóż ich jak najwięcej, gdyż w trakcie pieczenia się skurczą.
  3. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C, aż ciasto będzie rumiane. Podawaj tartę po kompletnym wystudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

English version

Plum Tart with Almond Cream

(1 tart tin 23 cm)

Ingredients:

  • 1/2 recipe Pate Sucree
  • 5 large plums (about 2 inches in diameter) Cut into 0,5 cm wedges
Ingredients for Almond Cream:
  • 73 g/ 1/2 Cup + 2 1/2 Tablespoons of Almond Flour
  • 7 g /2 1/4 Teaspoons of Flour
  • 73 g  of  Unsalted Butter (at room temperature)
  • 73 g / 1/2 Cup + 2 Tablespoons of Powdered Sugar
  • 44 g / 2 Tablespoons + 2 Teaspoons of Eggs

Preparation of almond cream:

  1. Sift the almond flour and flour in a bowl and whisk together. In a standing mixer mix the butter until the consistency of mayonnaise and sift in powdered sugar. Beat until fluffy about 2-3 minutes.
  2. Scrape down the sides and add the almond mixture and mix on low for 30 seconds. Add the eggs and mix on low until smooth.
  3. Out cream into a container and place a piece of plastic wrap on the cream to prevent skin form forming. Refrigerate until cook or up to 4 days. Before using bring to room temperature.
Preparation of the tart:
  1. Place dough between two pieces of parchment paper and roll out dough to be inserted into and 23 cm tart tin.
  2. Once rolled to desired size take top layer of parchment paper off and flip the dough inside the tart ring.
  3. Evenly spread the almond cream inside the tart shell.  Then arrange the plum wedges on top of the cream. You want it to be very full as the fruit shrinks when baking.
  4. Bake for 45 minute in the oven heated to 180 oC until the crust is well browned. Let cool completely before serving.
Enjoy!

Share the post "Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, migdały, śliwki, słodkości, tarta, Thomas Keller, wypieki

« Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”
Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami »

Comments

  1. bubu says

    13 sierpnia 2013 at 18:28

    wygląda przepysznie, idealny owocowy deser 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 sierpnia 2013 at 18:40

      🙂

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    13 sierpnia 2013 at 21:49

    moje ukochane migdałowo śliwkowe połączenie 🙂 mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 sierpnia 2013 at 21:50

      o tak, pyszna!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Tajski-makaron-z-kurczakiem-Thai-noodles-with-chicken

Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress