Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Coq au Riesling Nigela Slatera

Coq au Riesling Nigela Slatera

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Coq au Riesling Nigela Slatera"

  • Facebook
  • X

Inaczej mówiąc, pyszny kurczak  z pieczarkami duszony w białym winie, następnie podany z winnym sosie ze śmietanką. Francuska klasyka! Jak dla mnie jest to danie doskonałe:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Real Food”. Polecam!

Scroll down for English

Coq au Riesling (2 porcje)

Składniki:

  • 50 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 małe lub średnie cebule, obrane i posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 pałki z kurczaka (ja dałam pałki u nadudzia)
  • 200 g małych pieczarek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 500 ml półwytrawnego białego wina ( np. Riesling)
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę. Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.
  2. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, ale nie zarumieni. Wyjmij boczek i cebulę z patelni, najlepiej łyżką durszlakową,  i włóż kawałki kurczaka. Zrumień go lekko z każdej strony, dolewając trochę oleju jeśli masło zacznie brązowieć.
  3. Włóż do patelni grzyby i smaż całość przez kilka minut, a następnie włóż ponownie boczek i cebulę.
  4. Następnie ustaw ogień pod patelnią na największy, wlej wino, doprowadź zawartość patelni do wrzenia,po czym ustaw ogień na sredni. Gotuj kurczaka na średnim ogniu przez 25 minut, obracając go od czasu do czasu.
  5. Po tym czasie wyjmij kurczaka z patelni i wlej śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem i wmieszaj z posiekaną natkę pietruszki.
  6. Gotuj sos na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć, po czym włóż kurczaka.
  7. Gdy kurczak jest już odgrzany a sos nabierze konsystencji śmietanki, podawaj.
Smacznego!

English version

Coq au Riesling (2 servings)

Ingredients:

  • 50 g butter
  • a tablespoon of olive oil
  • 100 g bacon or pancetta, diced
  • 2 small to medium onions, peeled and chopped
  • 2 cloves of garlic, peeled and chopped
  • 4 joints of chicken on the bone
  • 200 g small mushrooms, halved or quartered
  • 500 ml medium-dry white wine such as Riesling
  • 300 ml double cream
  • 3 tablespoons chopped parsley

Preparation:

  1. Melt the butter in a heavy-based casserolle and pour in the oil. Put in the diced bacon and let it colour a little, then add the onions and garlic.
  2. Leave to cook over a moderate heat until the onions have softened but not yet coloured. Scoop the bacon and onions out with a draining spoon, leaving behind the cooking juices, then add the chicken pieces. Let them brown lightly on all sides. Add more oil if the butter shows signs of browning.
  3. Add the mushrooms and continue cooking for a few minutes, then return the bacon and onions to the pan.
  4. Turn up the heat, pour in the wine, bring quickly to the boil and then turn it down to simer. Let everything cook at a gentle bubble for 25 minutes, turning the chicken from time to time.
  5. Lift the chicken out of the pan and pour in the cream. Season with salt and pepper and stir on the chopped parsley.
  6. Continue cooking, at an anthusiastic bubble, until the cream starts to thicken slightly. Return the chicken to the pan.
  7. When the chicken os thoroughly hot and the sauce has thickness of double cream, serve.
Enjoy!

Share the post "Coq au Riesling Nigela Slatera"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kuchnia francuska, kurczak, mięso, Nigel Slater, obiad, pieczarki, udka, wino, zioła

« Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms
Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad »

Comments

  1. karmel-itka says

    17 sierpnia 2013 at 10:02

    jak możesz? tak kusić? od samego rana?
    ale kurczak, rayu!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 sierpnia 2013 at 10:08

      Oj tam, oj tam:) Może akurat ktoś zdąży zrobić zakupy i przygotować go na jutrzejszy obiad:)

      Odpowiedz
  2. AA says

    2 września 2013 at 14:50

    oj smietana ci sie zwarzyla 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2013 at 14:52

      Spokojnie, wszystko z nią było w porządku:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Currywurst

Currywurst

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Odwrocony piernik z zurawina i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress