Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

by Dzi 1 Comment

Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, fasolka szparagowa, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, piersi z kurczaka, ser, zioła

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

by Dzi 7 komentarzy

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Sezon na truskawki wyraźnie się już kończy, postanowiłam więc wykorzystać owoce,które jakimś cudem udało mi się jeszcze kupić. Upiekłam więc pyszne i delikatne ślimaczki drożdżowe z gorzką czekoladą i słodką polewą śmietanową. Odkryłam też uroki maszyny do pieczenia chleba, którą kupiłam już jakiś czas temu, jednak niespecjalnie mnie wtedy zachwyciła i kurzyła się w kuchni….

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, czekolada, deser, gorzka czekolada, ślimaczki, słodkości, truskawki, wypieki

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

by Dzi 8 komentarzy

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

Jedno z lepszych curry jakie jadłam. Soczysta karkówka z bardzo aromatycznym sosem curry i świeżą salsą z mango i chilli. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, curry, Gordon Ramsay, imbir, karkówka, kuchnia indyjska, kuchnia tajska, limonka, mango, mięso, obiad, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina, zioła

Smażone tofu w azjatyckim sosie

by Dzi Leave a Comment

Smażone tofu w azjatyckim sosie

Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone tofu z sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki Tagged With: hoisin, imbir, kuchnia azjatycka, obiad, przystawka, sezam, sos sojowy, tofu

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

by Dzi 7 komentarzy

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

W końcu są czereśnie! Uwielbiam je i proponuję dzisiaj świetny pomysł na ich wykorzystanie. Słodka i krucha tarta czekoladowa z dużą ilością czereśni z książki Billa Grangera”Easy”.

Filed Under: Słodkości Tagged With: Bill Granger, ciasto kruche, czekolada, czereśnie, deser, gorzka czekolada, migdały, słodkości, tarta, wypieki

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

by Dzi 4 komentarze

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, dymka, kurczak, mięso, obiad, ocet balsamiczny, orzechy, orzechy piniowe, piersi z kurczaka, zioła

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

by Dzi 1 Comment

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

Fasolki szparagowej na rynku w dobrej cenie jest coraz więcej, więc przedstawiam pyszny przepis na jej wykorzystanie jako dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa (u mnie akurat żółta, ale może być też zielona), gotowana w bulionie z bardzo aromatycznymi grzybami shitake. Możne je oczywiście zamienić na pieczarki, jednak shitake, jak dla mnie, są o niebo…

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, grzyby, obiad, pieczarki, shitake, surówki

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

by Dzi 14 komentarzy

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Idealny pomysł na niedzielny obiad. Cukinia faszerowana wołowiną, pieczarkami i warzywami z dużą ilością parmezanu i mozzarelli. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, cukinia, grzyby, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, pieczarki, pomidor, wino, wołowina, wypieki, zioła

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

by Dzi 5 komentarzy

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, chilli, kuchnia azjatycka, kuchnia wietnamska, limonka, mięso, obiad, polędwiczka, wieprzowina, zioła

Botwinka zabielana

by Dzi 7 komentarzy

Botwinka zabielana

Uwielbiam botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: buraki, marchewka, przystawka, zupa

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

Leczo z cukinią / Courgette stew

Ciasteczka walentynkowe

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress