Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!
Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą
Sezon na truskawki wyraźnie się już kończy, postanowiłam więc wykorzystać owoce,które jakimś cudem udało mi się jeszcze kupić. Upiekłam więc pyszne i delikatne ślimaczki drożdżowe z gorzką czekoladą i słodką polewą śmietanową. Odkryłam też uroki maszyny do pieczenia chleba, którą kupiłam już jakiś czas temu, jednak niespecjalnie mnie wtedy zachwyciła i kurzyła się w kuchni….
Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya
Jedno z lepszych curry jakie jadłam. Soczysta karkówka z bardzo aromatycznym sosem curry i świeżą salsą z mango i chilli. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam!
Smażone tofu w azjatyckim sosie
Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone tofu z sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!
Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera
W końcu są czereśnie! Uwielbiam je i proponuję dzisiaj świetny pomysł na ich wykorzystanie. Słodka i krucha tarta czekoladowa z dużą ilością czereśni z książki Billa Grangera”Easy”.
Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami…
Fasolka szparagowa z grzybami shitake
Fasolki szparagowej na rynku w dobrej cenie jest coraz więcej, więc przedstawiam pyszny przepis na jej wykorzystanie jako dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa (u mnie akurat żółta, ale może być też zielona), gotowana w bulionie z bardzo aromatycznymi grzybami shitake. Możne je oczywiście zamienić na pieczarki, jednak shitake, jak dla mnie, są o niebo…
Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą
Idealny pomysł na niedzielny obiad. Cukinia faszerowana wołowiną, pieczarkami i warzywami z dużą ilością parmezanu i mozzarelli. Polecam!
Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera
Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!
Botwinka zabielana
Uwielbiam botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- …
- 115
- Next Page »