Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić kotlety schabowe na polędwiczkę, którą można natrzeć przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie miodowo-musztardowym. Polecam!

pork chop

Scroll down for English version

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym

(4 porcje)

Składniki na chutney:

  • 1 łyżka masła
  • 3 jabłka, obrane
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Składniki na wieprzowinę:

  • 4 grube (1 – 1,5 cm) kotlety schabowe
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je w 0,5 cm plasterki.
  2. Na patelni, na średnim ogniu  rozpuść masło i włóż jabłka. Podsmażaj przez około 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj resztę składników i doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj aż jabłka staną się miękkie a powstały płyn praktycznie odparuje.
  3. W celu przygotowania kotletów,  przygotuj patelnię grillową (lub zwykłą) i rozgrzej ją na dużym ogniu. Kotlety przemyj i osusz papierowymi ręcznikami.
  4. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, skrop kotlety olejem rzepakowym a następnie natrzyj dokładnie mieszanką przypraw.
  5. Smaż na patelni grillowej, odwracając raz przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu osiągnięcia 68 oC temperatury wewnętrznej mięsa. Wyjmij usmażone mięso z patelni i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
  6. Przełóż mięso na talerze i podawaj z chutneyem jabłkowym.

Smacznego!

pork chop

English version

Spicy pork chops with apple chutney

(4 servings)

Ingredients for chutney:

  • 1 tablespoon butter
  • 3 apples
  • 1/4 cup dried cranberries
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 3 tablespoons cider vinegar
  • 2 teaspoons minced peeled ginger
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon mustard
  • 1/8 teaspoon ground allspice

Ingredients for the pork:

  • 4 thick pork chops
  • 3/4 teaspoon ground chili
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1/4 teaspoon ground black pepper
  • canola oil

Preparation:

  1. Core the apple and cut it into slices. Cut those slices into thin wedges about 0,5 cm thick.
  2. Melt butter over medium-high heat in a nonstick skillet and add the apples. Saute for about 5 minutes or until the apples are lightly browned. Add the rest of the ingredients and bring to a boil. Reduce the heat and cook until the liquid is gone and the apples are tender.
  3. Turn the grill pan to medium-high. Rinse pork chops and pat dry with paper towels. Set aside.
  4. In a small bowl, mix together all of the spices. Sprinkle the pork with canola oil and rub all over with spice mixture.
  5. Grill, flipping once, until a thermometer reads 68 oC in the center. Remove pork from the grill and rest for 10 minutes.
  6. Cut pork into rounds and serve covered with chutney.

Enjoy!

pork

pork

Share the post "Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, jabłka, mięso, obiad, schab, wieprzowina, żurawina

« Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze
Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta »

Comments

  1. bubu says

    24 kwietnia 2014 at 09:09

    super! no i zagościł na blogu prawdziwie polski, niedzielny obiad w nowej odsłonie:) Zdjęcia-rewelacja 🙂

    Odpowiedz
  2. Michał says

    24 kwietnia 2014 at 11:44

    co jak co ale ten przepis na chutney muszę wypróbować 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 kwietnia 2014 at 11:46

      A polecam! Dobry chutney nie jest zły:)

      Odpowiedz
  3. Kamagr says

    16 maja 2014 at 14:59

    Pomysł bardzo fajny, niestety ocet jabłkowy zepsół mi wszystko mimo że dodłaem tylko 1 (a nie 3) łyżeczkę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2014 at 15:01

      Jej, a co się stało?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Coq au Riesling Nigela Slatera

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Ryba z pieczarkami w sosie smietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce

Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress