Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Fasolka szparagowa z grzybami shitake

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

by Dzi 1 Comment

Share the post "Fasolka szparagowa z grzybami shitake"

  • Facebook
  • X

Fasolki szparagowej na rynku w dobrej cenie jest coraz więcej, więc przedstawiam pyszny przepis na jej wykorzystanie jako dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa (u mnie akurat żółta, ale może być też zielona), gotowana w bulionie z bardzo aromatycznymi grzybami shitake. Możne je oczywiście zamienić na pieczarki, jednak shitake, jak dla mnie, są o niebo smaczniejsze. Polecam!

Scroll down for English version

Fasolka z grzybami shitake

(5-6 porcji jako dodatek)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 2 szalotki (lub jedna cebula), pokrojone w cienkie plasterki
  • 900 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 250 g grzybów shitake (lub pieczarek), pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię z 3 łyżkami masła. Włóż grzyby i smaż je około 5 minut. Następnie przełóż je do miseczki.
  2. W tej samej patelni rozpuść kolejne 3 łyżki masła i włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj około 2 minut.
  3. Włóż fasolkę i wlej bulion. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, aż bulion całkowicie wyparuje, a fasolka będzie miękka, okolo 10 minut.
  4. Włóż do patelni grzyby, aby się odgrzały i dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smacznego!

English version

Yellow Beans with Shitake Mushrooms

(serves 5-6 as a side dish)

Ingredients:

  • 6 tablespoons butter
  • 2 shallots (or one small onion), sliced thinly
  • 900 g fresh yellow (or green) beens,trimmed
  • 250 g shitake mushrooms, sliced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 2/3 cuo chicken or vegetable broth

Preparation:

  1. Over medium heat, melt 3 tablespoons butter in a saute pan. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Next, transfer to a bowl.
  2. In the same pan, saute onion and garlic with the remaining 3 tablespoones of butter for 2 minutes.
  3. Add yellow beans and chicken broth. Simmer until liquid has evaporated, about ten minutes.
  4. Add mushrooms back into pan and warm through.
  5. Season with salt and pepper and sreve.
Enjoy!

Share the post "Fasolka szparagowa z grzybami shitake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, grzyby, obiad, pieczarki, shitake, surówki

« Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą
Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi »

Trackbacks

  1. Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi | karmelowy pisze:
    2 lipca 2013 o 14:08

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Leczo z cukinią / Courgette stew

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress