Fasolki szparagowej na rynku w dobrej cenie jest coraz więcej, więc przedstawiam pyszny przepis na jej wykorzystanie jako dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa (u mnie akurat żółta, ale może być też zielona), gotowana w bulionie z bardzo aromatycznymi grzybami shitake. Możne je oczywiście zamienić na pieczarki, jednak shitake, jak dla mnie, są o niebo smaczniejsze. Polecam!
Scroll down for English version
Fasolka z grzybami shitake
(5-6 porcji jako dodatek)
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 2 szalotki (lub jedna cebula), pokrojone w cienkie plasterki
- 900 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
- 250 g grzybów shitake (lub pieczarek), pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię z 3 łyżkami masła. Włóż grzyby i smaż je około 5 minut. Następnie przełóż je do miseczki.
- W tej samej patelni rozpuść kolejne 3 łyżki masła i włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj około 2 minut.
- Włóż fasolkę i wlej bulion. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, aż bulion całkowicie wyparuje, a fasolka będzie miękka, okolo 10 minut.
- Włóż do patelni grzyby, aby się odgrzały i dopraw wszystko solą i pieprzem.
English version
Yellow Beans with Shitake Mushrooms
(serves 5-6 as a side dish)
Ingredients:
- 6 tablespoons butter
- 2 shallots (or one small onion), sliced thinly
- 900 g fresh yellow (or green) beens,trimmed
- 250 g shitake mushrooms, sliced
- 2 garlic cloves, crushed
- 2/3 cuo chicken or vegetable broth
Preparation:
- Over medium heat, melt 3 tablespoons butter in a saute pan. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Next, transfer to a bowl.
- In the same pan, saute onion and garlic with the remaining 3 tablespoones of butter for 2 minutes.
- Add yellow beans and chicken broth. Simmer until liquid has evaporated, about ten minutes.
- Add mushrooms back into pan and warm through.
- Season with salt and pepper and sreve.
[…] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi […]