Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami shitake.Polecam!

Scroll down for English

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

(4 porcje)

Składniki:

  • 2/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli lub płatków chilli
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny, czosnek i chilli.
  2. Polej mieszanką umyte i osuszone piersi kurczaka ułożone w jednej warstwie w płytkim naczyniu. Pozostaw je w marynacie na 15 minut.
  3. W małej miseczce wymieszaj orzeszki, pietruszkę i dymkę.
  4. Wyjmij piersi z marynaty i usmaż je na nagrzanej patelni grillowej, około 4 minut z każdej strony (znowu polecam zakup termometru kuchennego:)).
  5. Wyłóż piersi na talerze i posyp mieszanką z orzeszkami.
Smacznego!

English version

Balsamic Chicken with Pine nuts

(4 servings)

Ingredients:

  • 2/3 cup balsamic vinegar
  • 2 cloves of garlic, crushed
  • 1/4 teaspoon ground chilli or chilli flakes
  • 4 chicken breasts
  • 2 tablespoons chopped green onions
  • 2 tablespoons pine nuts, toasted
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley

Preparation:

  1. Whisk together balsamic vinegar, garlic and chilli in a small bowl.
  2. Drizzle evenly over chicken breasts in a large shallow dish. Let stand 15 minutes.
  3. Combine green onions, pine nuts and parsley in a small bowl.
  4. Cook chicken, discarding marinade, over medium high heat on a grill pan 4 minutes on each side.
  5. Top with pine nuts and serve.
Enjoy!

Share the post "Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, dymka, kurczak, mięso, obiad, ocet balsamiczny, orzechy, orzechy piniowe, piersi z kurczaka, zioła

« Fasolka szparagowa z grzybami shitake
Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera »

Comments

  1. Maggie says

    2 lipca 2013 at 15:29

    Bardzo elegancko wyglada, az trudno uwierzyc, ze to takie szybkie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2013 at 15:37

      A jednak:)

      Odpowiedz
  2. naleśniki says

    5 lipca 2013 at 00:05

    trzeba będzie zrobić bo to moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  3. naleśniki says

    8 marca 2016 at 22:37

    Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

karkowka z cebula

Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes

Mlode ziemniaki ze śmietana i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress