Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Botwinka zabielana

Botwinka zabielana

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Botwinka zabielana"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!

Scroll down for English

Botwinka (4  porcje)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,posiekane, najlepiej z małymi buraczkami pokrojonymi w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego,pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i  pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki śmietany do zupy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i włóż pokrojone małe buraczki, ziemniaki, marchewkę, selera i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
  2. Wlej bulion i wodę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 15 minut.
  3. Dodaj liście botwinki, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i gotuj kolejne 10 minut.
  4. W oddzielnej miseczce, wymieszaj pół szklanki gorącej zupy ze śmietaną i wlej do rondla. Wymieszaj całość.
  5. Wlej do talerzy i podawaj z ugotowanym połówkami jajek.
Smacznego!

English version

Botwinka- whole young beetroot soup

(4 serves)

Ingredients:

  • 2 bunches of baby beetroot with stems and leaves, chopped, small beets diced
  • 2 stalks celery, diced
  • 2 carrots, peeled and diced
  • 1 parsnip, peeled and diced
  • 3 potatoes, peeled and diced
  • 750 ml chicken or vegetable stock
  • 500 ml water
  • 1 tablespoon oil
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tablespoon sugar
  • 3 tablespoons of sour cream
  • salt and pepper to taste
  • optional 2 hard-boiled eggs to serve

Preparation:

  1. In a large pot heat the oil and add young beets ( but not stems or leaves yet), potatoes, carrots, celery and cook until starting to brown.
  2. Add the stock and water and bring to a boil. Cook about 15 minutes.
  3. At this stage, add beetroot stems and leaves, season with lemon juice, sugar, pepper, and cook for firther 10 minutes.
  4. In a separate bowl, mix half a cup of hot soup with cream, and add to the pot. Stir to combine.
  5. Serve with a side of boiled eggs.

Enjoy!

Share the post "Botwinka zabielana"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: buraki, marchewka, przystawka, zupa

« Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami
Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera »

Comments

  1. Daria says

    27 czerwca 2013 at 06:57

    Wygląda wspaniale! Przepiękny, żywy kolor, aż zachęca do zjedzenia 🙂
    dariawkuchni.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2013 at 07:41

      🙂

      Odpowiedz
  2. Nieśka says

    27 czerwca 2013 at 07:31

    Też uwielbiam botwinkę, muszę w końcu zrobić. Pyszne to zielsko 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2013 at 07:41

      Oj pyszne:)

      Odpowiedz
  3. Tyrande says

    29 czerwca 2013 at 16:07

    Świetny przepis:) przyznaję, że pierwszy raz spotykam się z tym, żeby botwinkę podawać z połówkami jajek;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2013 at 16:12

      Co region, to obyczaj:) u mnie w domu jajko było w standardzie.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    10 maja 2018 o 10:29

    […] sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Koszyczki z mini omletów z owocami / Mini dutch baby berry baskets

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress