Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą"

  • Facebook
  • X

Idealny pomysł na niedzielny obiad. Cukinia faszerowana wołowiną, pieczarkami i warzywami z dużą ilością parmezanu i mozzarelli. Polecam!

Scroll down for English

Faszerowana cukinia (4 porcje)

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki pieczarek,pokrojonych w kostkę
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2-3 pomidory,pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 jajko lekko rozbite
  • sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przekrój cukinie wzdłuż na połówki. Wyskrob miąższ, pozostawiając około 7 mm brzegi. Zachowaj połowę miąższu, a resztę wyrzuć.
  2. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż cebulę i czosnek i podsmażaj około 4-5 minut do miękkości.
  3. Wmieszaj pieczarki i resztę miąższu z cukinii i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  4. Rozgrzej na dużym ogniu większą patelnię z pozostałym olejem i włóż mięso. Smaż do zarumienienia, mieszając od czasu do czasu, następnie wmieszaj cebulę z pieczarkami.
  5. Wlej wino i dodaj pomidory, bazylię i rozmaryn. Podsmaż kolejne kilka minut i zdejmij z ognia.Odlej nadmiar tłuszczu jeżeli jest to konieczne.
  6. Gdy farsz trochę przestygł, wmieszaj parmezan,jajko i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie wyłóż farsz do wydrążonych połówek cukinii.
  7. Do naczynia żaroodpornego wlej około 1/2 cm wody i włóż nafaszerowane cukinie.
  8. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 oC i piecz 40 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp je mozzarellą.
  9. Wyłóż na talerze i podawaj.
Smacznego!

English version

Zucchini Boats (4 servings)

Ingredients:

  • 2 medium zucchini
  • 2 tablespoons oil
  • 1/2 cup onion, chopped
  • 3 cloves garlic, crushed
  • 1/2 cup mushrooms, diced
  • 250 g of ground beef
  • 2 tablespoons dry white wine
  • 2-3 tomatoes, diced
  • 3 tablespoons chopped fresh basil
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary
  • 3/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/2 cup grated mozzarella
  • 1 egg lightly beaten
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Cut zucchini in half lengthwise. Scoop out insides, leaving a shell about 7 mm thick. Resrve about half of the insides.
  2. In a miedium skillet over medium-high heat, heat 1 tbsp of oil. Saute the onion and garlic until tender and fragrant, 4-5 minutes.
  3. Stir in the mushrooms and zucchini insides to the skillet and saute another 2 minutes.Remove from the heat.
  4. Heat the remaining oil in a large skillet over medium-high heat.Add the meat and cook until lightly browned on all sides, stirring occasionally, then stir in the onion and mushrooms.
  5. Add the wine to the pan along with tomatoes, basil and rosemary. Cook for a few minutes and remove from heat. Drain off any excess fat if necessary.
  6. Once the meat mixture has cooled a bit, mix in parmesan cheese, egg, and season with salt and pepper. Fill the zucchini shells with the mixture.
  7. Put 1/2 cm water in the bottom of a baking dish. Place the filled zucchini shells in the pan and bake in the preheated to 190 oC for 40 minutes. Sprinke the zucchini shells with mozzarella cheese, 10 minutes before end of cooking.

Enjoy!

Share the post "Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, cukinia, grzyby, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, pieczarki, pomidor, wino, wołowina, wypieki, zioła

« Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera
Fasolka szparagowa z grzybami shitake »

Comments

  1. karmel-itka says

    30 czerwca 2013 at 08:47

    idealna propozycja na wakacyjny obiad.
    w mig można przenieść się do słonecznej Italii!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 czerwca 2013 at 08:53

      Sprawdza się też na śniadanie, własnie wcinam:)

      Odpowiedz
  2. Eliza says

    30 czerwca 2013 at 09:19

    Świetna propozycja, aż mi w brzuchu zaburczało 🙂

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    30 czerwca 2013 at 09:31

    🙂

    Odpowiedz
  4. Inspirowane Smakiem says

    30 czerwca 2013 at 11:11

    Uwielbiam faszerowane cukinie!

    Odpowiedz
  5. Buttoni says

    1 lipca 2013 at 03:50

    These look DELICIOUS! I do them often but have never put wine in them. I like cooking with wine and can’t wait to try your recipe!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2013 at 07:52

      Thx:)

      Odpowiedz
  6. Emila says

    1 lipca 2013 at 13:06

    Napiszę krótko: uwielbiam Pani przepisy!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2013 at 13:07

      Cieszę się;)

      Odpowiedz
  7. cichy says

    11 lipca 2013 at 19:21

    Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam cukinię. A z takim „wkładem” to już full wypas. Męskie żarcie 🙂

    Odpowiedz
  8. Klaudia says

    5 września 2013 at 13:48

    Wygląda przepysznie. Dziękuję bardzo, że podzieliła się Pani tym przepisem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 września 2013 at 13:50

      Cała przyjemność po mojej stronie:)

      Odpowiedz
  9. ogloszenia z calej Polski says

    6 września 2013 at 07:43

    Gratuluje dobrze wykonanej i ciekawej strony!

    Pozdrowienia dla autorów oraz wszystkich odwiedzających.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 września 2013 at 07:48

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Biala-kielbasa-zapiekana-w-sosie-miodowo-musztardowym-Honey-mustard-baked-sausages

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages

Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs

Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Śniadanie z Kukbukiem – owsianka z białą czekoladą

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress