Jedno z lepszych curry jakie jadłam. Soczysta karkówka z bardzo aromatycznym sosem curry i świeżą salsą z mango i chilli. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam!
Scroll down for English
Curry z karkówką i salsą z mango
( 4-6 porcji)
Składniki:
- olej do smażenia
- 1 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej w 2,5 cm kostkę
- 1 cebula, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki sosu rybnego
- ugotowany ryż lub tosty do podania
- 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej (ja dałam suszoną)
- 4 liście kaffir, z czego 2 posiekane
- 1-2 czerwone papryczki chilli, bez pestek i drobno posiekane
- 4 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na tarce
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sol i pieprz do smaku
- 1 mango, niezbyt dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę (moje było trochę aż za bardzo dojrzałe:))
- 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- mały pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 2 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych (u mnie piniowe)
- sok z 1 limonki
- 1 papryczka chilli, bez ziarenek i drobno posiekana
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić pastę curry. Do małego pojemnika blendera włóż trawę cytrynową, posiekane liście kaffir, chilli, imbir, czosnek, cynamon, i kolendrę. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wlej oliwę i wszystko wymieszaj.
- Na dużej patelni z odrobiną oleju rozgrzanej na średnim ogniu, smaż kawałki karkówki, aż będą zrumienione z każdej strony przez około 5 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
- Wlej na tą samą patelnię odrobinę oleju i włóż cebulę. Smaż 3-4 minuty, do miękkości i lekkiego zarumienienia.
- Włóż pastę curry i dokładnie wymieszaj ją z cebulę. Ponownie włóż mięso do patelni, wymieszaj i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj całość zdrapując przysmażone resztki z dna patelni.
- Wlej bulion, wymieszaj i dodaj cukier, liście kaffir, sos sojowy i rybny. Sprawdź doprawienie i w razie konieczności dodaj więcej sosu sojowego lub rybnego i soli i pieprzu.
- Doprowadź całość do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu, lub do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości karkówki.
- W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki salsy i dopraw do smaku.
- Podawaj curry z ryżem lub pieczywem i salsą.
Smacznego!
English version
Pork Neck Curry with Mango Salsa
(4-6 servings)
Ingredients:
- oil for frying
- 1 kg pork neck, cut into 2.5 cm chunks
- 1 onion, peeled and finely sliced
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 750 ml chicken stock
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 1/2 tablespoons soy sauce
- 1 1/2 tablespoons fish sauce
- cooked rice or toast to serve
Ingredients for the curry paste:
- 1 stalk lemongrass, bashed and finely chopped
- 4 kaffir lime leaves, 2 shreded
- 1-2 red chillies, deseeded and finely chopped
- 4 cm piece of fresh ginger, peeled and grated
- 3 cloves garlic, peeled and chopped
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 2 tsp ground coriander
- 2 tablespoons olive oil
- salt and pepper to taste
Ingredients for the mango salsa:
- 1 mango, not too ripe, peeled and diced
- 1 small red onion, peeled and finely diced
- small bunch fresh coriander, chopped
- 2 tablespoons chopped toasted peanuts
- juice of 1 lime
- 1 red chilli, deseeded and finely chopped
Preparation:
- First make the curry paste. Combine the lemongrass, chopped kaffir leaves, chilli, ginger, garlic, cinnamon, and coriander with a generous pinch of salt and pepper in a smll food processor. Blitz to a smooth paste, then add the olive oil to loosen slightly.
- Heat a glug of oil in a large frying pan over a medium heat, and brown pork pieces for about 5 minutes until coloured all over. Transfer to a plate and set aside.
- Add a little more oil to the pan, then add the onion and cook for 3-4 minutes, until tender and light golden brown.
- Add the curry paste, stirring it around until aromatic and well mixed into the onions.Return the pork to the pan, stir to coat in the curry paste, then add the coconut milk. Stir thoroughly, scraping up any bits stuck to the bottom of the pan.
- Add the chicken stock, mixing well. then stir in the sugar, kaffir leaves, soy sauce and fish sauce. Taste and adjust the flavours as necessary, adding more soy sauce or fish sauce along with salt and pepper if needed.
- Bring to the boil boil, then simmer gently for about an hour, stirring occasionally, or until the sauce is thick and the pork tender.
- In the meantime, mix together the salsa ingredients and season to taste.
- Serve the curry with rice or bread topped with the mango salsa.
Enjoy!
Kasia says
Smak nieziemeski! Dzisiaj zrobiłam i ja i mój chłopak jesteśmy zachwyceni. Salsa idealnie komponuje się z mięsem. Na pewno wypróbuję jeszcze jakieś przepisy z tej strony.
Dzi says
Cieszę się, że smakowało! To też jest jedno moich ulubionych:)
Sara says
Dwa razy robiłam to danie i dwa razy powaliło wszystkich na kolana. Rewelacja!
Dzi says
Gordon wie co dobre 😉
Ania says
Czy popełnię niewybaczalną zbrodnię, jeśli użyję gotowej pasty curry?
Dzi says
Myślę, ze Gordon nie miałby nic przeciwko 😉
Ania says
Krótka „recenzja”: curry wyszło super! Obłędne połączenie z salsą z mango! Wykorzystałam gotową pastę curry (czerwoną), wrzuciłam trzy łyżki. Dodałam dwie cebule, bo jedna to dla mnie jakoś za mało 😀
Karkówka się super sprawdziła, dotąd gotowałam curry z kurczakiem i w porównaniu karkówka zdecydowanie wygrywa. Aha, liście kaffiru zastąpiłam startą skórką z limonki 🙂
Dzi says
Cieszę się,że smakowało:)