Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!

Scroll down for English

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża
  • garść liści kolendry do podania
Składniki na wietnamski sos karmelowy:
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1 długa papryczka chilli, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

  1. Przekrój polędwiczkę na pół, w celu ułatwienia sobie późniejszego grillowania.
  2. Wymieszaj sos rybny, cukier i czosnek w płytkim naczyniu.
  3. Włóż do niego polędwiczkę i marynuj w lodówce przez 10 minut.
  4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej na dużym ogniu i smaż wieprzowinę po około 3-4 minut z każdej z 4 stron, aż przestanie być różowa w środku.
  5. Przełóż ją na deskę do krojenia  pozwól „odpocząć” przez 5 minut przed pokrojeniem.
Przygotowanie sosu karmelowego:
  1. Wsyp cukry i 2 łyżki wody do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukry się rozpuszczą.
  2. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 2 minuty, aż  płyn się zredukuje i nabierze karmelowego koloru.
  3. Zdejmij z ognia, pozwól mu lekko ostygnąć i dodaj olej, sos rybny, sok z limonki i chilli i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj polędwiczkę pokrojoną w plastry z sosem karmelowym i świeżą kolendrą.

English version

Barbecued pork fillet with Vietnamese caramel sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 whole pork fillet (about 600 g)
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 1 teaspoon caster sugar
  • 2 garlic cloves, crushed with the flat of a knife
  • handful coriander leaves for serving
Ingredients for the caramel sauce:
  • 2 tablespoons soft brown sugar
  • 2 tablespoons caster sugar
  • 2 tablespoons light-flavoured oil
  • 1 1/2 tablespoons fish sauce
  • 1 1/2 tablespoons lime juice
  • 1 long red chilli, finely sliced

Preparation:

  1. Cut the pork fillet in haf crossways so it’s easier to manage.
  2. Combine the fish sauce, sugar and garlic in a shallow dish.
  3. Add the pork and leave to marinate in the fridge for 10 minutes.
  4. Lightly oil the grill pan over medium-high heat and cook the pork for 3-4 minutes on each of the four sides or until just cooked.
  5. Place the fillet on cutting board and let it rest for 5 minutes before slicing.
Preparation of the caramel sauce:
  1. Place the sugars and 2 tablespoons water in a small saucepan over low heat and cook until the sugars have dissolved.
  2. Increase the heat to medium and cook for 2 minutes or until reduced.
  3. Remove from the heat and allow to cool. Add the oil, fish sauce, lime juice and chilli and stir to combine.
  4. Dress the fillet with the caramel sauce and coriander leaves.
Enjoy!

Share the post "Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, chilli, kuchnia azjatycka, kuchnia wietnamska, limonka, mięso, obiad, polędwiczka, wieprzowina, zioła

« Botwinka zabielana
Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą »

Comments

  1. karmel-itka says

    29 czerwca 2013 at 06:49

    podoba mi się. sos karmelowy z kopniakiem.
    świetne!
    nie lubię mięsa z grilla, ale z pewnością nie odmówiłabym Twojej polędwiczce!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2013 at 10:46

      to jest wyjątkowo smaczne połączenie, polecam!

      Odpowiedz
  2. Daria says

    29 czerwca 2013 at 07:43

    Wow! To jeden z najładniej wyglądających kawałków mięsa, jakie widziałam w życiu. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że wygląda bosko, nawet dla mnie, która do maniakalnego mięsożercy ma baaardzo daleko! Dobry sposób, żebym przekonała się do odrobiny wieprzowiny w diecie 🙂 I sos karmelowy… mmm… Wyobrażam to sobie!
    dariawkuchni. blogspot

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2013 at 10:46

      🙂 dziękuję

      Odpowiedz
  3. Wiewióra says

    29 czerwca 2013 at 22:22

    choć godzina późna dostałam właśnie ślinotoku! smakowita ta Twoja polędwiczka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja

Warsztaty Meet and Meat w The Plate

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress