Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!
Scroll down for English
Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża
- garść liści kolendry do podania
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 1/2 łyżki soku z limonki
- 1 długa papryczka chilli, pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
- Przekrój polędwiczkę na pół, w celu ułatwienia sobie późniejszego grillowania.
- Wymieszaj sos rybny, cukier i czosnek w płytkim naczyniu.
- Włóż do niego polędwiczkę i marynuj w lodówce przez 10 minut.
- Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej na dużym ogniu i smaż wieprzowinę po około 3-4 minut z każdej z 4 stron, aż przestanie być różowa w środku.
- Przełóż ją na deskę do krojenia pozwól „odpocząć” przez 5 minut przed pokrojeniem.
- Wsyp cukry i 2 łyżki wody do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukry się rozpuszczą.
- Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 2 minuty, aż płyn się zredukuje i nabierze karmelowego koloru.
- Zdejmij z ognia, pozwól mu lekko ostygnąć i dodaj olej, sos rybny, sok z limonki i chilli i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj polędwiczkę pokrojoną w plastry z sosem karmelowym i świeżą kolendrą.
English version
Barbecued pork fillet with Vietnamese caramel sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 1 whole pork fillet (about 600 g)
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 teaspoon caster sugar
- 2 garlic cloves, crushed with the flat of a knife
- handful coriander leaves for serving
- 2 tablespoons soft brown sugar
- 2 tablespoons caster sugar
- 2 tablespoons light-flavoured oil
- 1 1/2 tablespoons fish sauce
- 1 1/2 tablespoons lime juice
- 1 long red chilli, finely sliced
Preparation:
- Cut the pork fillet in haf crossways so it’s easier to manage.
- Combine the fish sauce, sugar and garlic in a shallow dish.
- Add the pork and leave to marinate in the fridge for 10 minutes.
- Lightly oil the grill pan over medium-high heat and cook the pork for 3-4 minutes on each of the four sides or until just cooked.
- Place the fillet on cutting board and let it rest for 5 minutes before slicing.
- Place the sugars and 2 tablespoons water in a small saucepan over low heat and cook until the sugars have dissolved.
- Increase the heat to medium and cook for 2 minutes or until reduced.
- Remove from the heat and allow to cool. Add the oil, fish sauce, lime juice and chilli and stir to combine.
- Dress the fillet with the caramel sauce and coriander leaves.
karmel-itka says
podoba mi się. sos karmelowy z kopniakiem.
świetne!
nie lubię mięsa z grilla, ale z pewnością nie odmówiłabym Twojej polędwiczce!
Dzi says
to jest wyjątkowo smaczne połączenie, polecam!
Daria says
Wow! To jeden z najładniej wyglądających kawałków mięsa, jakie widziałam w życiu. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że wygląda bosko, nawet dla mnie, która do maniakalnego mięsożercy ma baaardzo daleko! Dobry sposób, żebym przekonała się do odrobiny wieprzowiny w diecie 🙂 I sos karmelowy… mmm… Wyobrażam to sobie!
dariawkuchni. blogspot
Dzi says
🙂 dziękuję
Wiewióra says
choć godzina późna dostałam właśnie ślinotoku! smakowita ta Twoja polędwiczka 🙂