Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą"

  • Facebook
  • Twitter

Sezon na truskawki wyraźnie się już kończy, postanowiłam więc wykorzystać owoce,które jakimś cudem udało mi się jeszcze kupić. Upiekłam więc pyszne i delikatne ślimaczki drożdżowe z gorzką czekoladą i słodką polewą śmietanową. Odkryłam też uroki maszyny do pieczenia chleba, którą kupiłam już jakiś czas temu, jednak niespecjalnie mnie wtedy zachwyciła i kurzyła się w kuchni. Ciasto drożdżowe wyszło z niej idealne i pięknie wyrośnięte, w związku z czym, czas jego przyrządzania się skrócił, no i zmywania  było dużo mniej:). Polecam!

Scroll down for English

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

(12 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant (jedno opakowanie 7 g)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę
Składniki na polewę:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto (zgodnie z podaną kolejnością) w pojemniku maszyny do chleba i włącz program „ciasto” lub „dough” w zależności od modelu. U mnie ten program trwa 1 1/2 godziny.Jeżeli nie posiadasz maszyny, wykonaj ciasto zgodnie z tym przepisem, ze składników wskazanych powyżej i do momentu rozwałkowywania ciasta.
  2. Wyjmij gotowe ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5-7 mm.
  3. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp brązowym cukrem, czekoladą i truskawkami.
  4. Zwiń ciasto w rulon rozpoczynając od dłuższego brzegu.
  5. Pokrój go na 12 równych części i wyłóż do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pozostaw między plastrami małe odległości, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Przykryj naczynie czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 20 minut, do zarumienienia.
  7. W międzyczasie, wymieszaj cukier puder ze śmietaną. Gdy ślimaczki trochę przestygną, polej je powstałą polewą i podawaj.
Smacznego!

English version

Strawberry Chocolate Rolls with Sour Cream Glaze

(12 rolls)

Ingredients for the dough:

  • 2/3 cup milk
  • 1/3 cup butter, melted
  • 3 eggs, lightly beaten
  • 4 cups flour
  • 1/4 cup sugar
  • 2 1/4 teaspoons instant yeast (one packet)
  • 1 1/2 teaspoon salt

Ingredients for the filling:

  • 1/3 cup brown sugar
  • 2 tablespoons butter, melted
  • 1 cup chopped dark chocolate
  • 1 cup diced strawberries

Ingredients for the glaze:

  • 1 1/2 cups icing sugar
  • 1/3 cup sour cream

Preparation:

  1. Place all ingredients into the pan of bread machine in the order listed and turn on the „dough” setting. The cycle should take about 1 1/2 hours.
  2. On a lightly floured board, roll dough into a rectangle of 5-7 mm thickness.
  3. Spread the softened butter evenly over the dough then sprinkle with brown sugar, chopped chocolate and strawberries.
  4. Starting with the long edge, roll the dough.
  5. Slice  into 12 equal pieces, and position them in a greased or parchment-lined pan Cover with a clean towel and leave in a warm place to rise for 30 minutes.
  6. Put in the preheated to 180 ° C oven  and bake for 20 minutes, until golden brown.
  7. In the meantime, whisk together the icing sugar and sour cream. When rolls are only slightly warm, drizzle glaze over tops.
Enjoy!

Share the post "Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, czekolada, deser, gorzka czekolada, ślimaczki, słodkości, truskawki, wypieki

« Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya
Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera »

Comments

  1. Inspirowane Smakiem says

    7 lipca 2013 at 08:00

    Pycha! Uwielbiam takie bułki drożdżowe. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2013 at 13:09

      Ja niestety też:P

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    7 lipca 2013 at 12:21

    a u mnie dziś ślimaczki z jagodami 🙂 lubię kręcić 🙂

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    7 lipca 2013 at 13:09

    O! z jagodami, rewelacja!

    Odpowiedz
  4. inge says

    9 lipca 2013 at 21:05

    is it possible to make this without a bread machine and just knead the dough with your hands? thanks!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2013 at 21:06

      Of course, You can make the dough traditional way:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake | karmelowy pisze:
    8 lipca 2014 o 08:20

    […] ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Skrzydelka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

mloda_kapusta_z_kurkami

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress