Sezon na truskawki wyraźnie się już kończy, postanowiłam więc wykorzystać owoce,które jakimś cudem udało mi się jeszcze kupić. Upiekłam więc pyszne i delikatne ślimaczki drożdżowe z gorzką czekoladą i słodką polewą śmietanową. Odkryłam też uroki maszyny do pieczenia chleba, którą kupiłam już jakiś czas temu, jednak niespecjalnie mnie wtedy zachwyciła i kurzyła się w kuchni. Ciasto drożdżowe wyszło z niej idealne i pięknie wyrośnięte, w związku z czym, czas jego przyrządzania się skrócił, no i zmywania było dużo mniej:). Polecam!
Scroll down for English
Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą
(12 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 3 jajka, lekko ubite
- 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 1/4 łyżeczki drożdży instant (jedno opakowanie 7 g)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki na ciasto (zgodnie z podaną kolejnością) w pojemniku maszyny do chleba i włącz program „ciasto” lub „dough” w zależności od modelu. U mnie ten program trwa 1 1/2 godziny.Jeżeli nie posiadasz maszyny, wykonaj ciasto zgodnie z tym przepisem, ze składników wskazanych powyżej i do momentu rozwałkowywania ciasta.
- Wyjmij gotowe ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5-7 mm.
- Posmaruj je roztopionym masłem, posyp brązowym cukrem, czekoladą i truskawkami.
- Zwiń ciasto w rulon rozpoczynając od dłuższego brzegu.
- Pokrój go na 12 równych części i wyłóż do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pozostaw między plastrami małe odległości, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Przykryj naczynie czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 20 minut, do zarumienienia.
- W międzyczasie, wymieszaj cukier puder ze śmietaną. Gdy ślimaczki trochę przestygną, polej je powstałą polewą i podawaj.
English version
Strawberry Chocolate Rolls with Sour Cream Glaze
(12 rolls)
Ingredients for the dough:
- 2/3 cup milk
- 1/3 cup butter, melted
- 3 eggs, lightly beaten
- 4 cups flour
- 1/4 cup sugar
- 2 1/4 teaspoons instant yeast (one packet)
- 1 1/2 teaspoon salt
Ingredients for the filling:
- 1/3 cup brown sugar
- 2 tablespoons butter, melted
- 1 cup chopped dark chocolate
- 1 cup diced strawberries
Ingredients for the glaze:
- 1 1/2 cups icing sugar
- 1/3 cup sour cream
Preparation:
- Place all ingredients into the pan of bread machine in the order listed and turn on the „dough” setting. The cycle should take about 1 1/2 hours.
- On a lightly floured board, roll dough into a rectangle of 5-7 mm thickness.
- Spread the softened butter evenly over the dough then sprinkle with brown sugar, chopped chocolate and strawberries.
- Starting with the long edge, roll the dough.
- Slice into 12 equal pieces, and position them in a greased or parchment-lined pan Cover with a clean towel and leave in a warm place to rise for 30 minutes.
- Put in the preheated to 180 ° C oven and bake for 20 minutes, until golden brown.
- In the meantime, whisk together the icing sugar and sour cream. When rolls are only slightly warm, drizzle glaze over tops.
Inspirowane Smakiem says
Pycha! Uwielbiam takie bułki drożdżowe. 😉
Dzi says
Ja niestety też:P
Wiewióra says
a u mnie dziś ślimaczki z jagodami 🙂 lubię kręcić 🙂
Dzi says
O! z jagodami, rewelacja!
inge says
is it possible to make this without a bread machine and just knead the dough with your hands? thanks!
Dzi says
Of course, You can make the dough traditional way:)