Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone tofu z sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!
Scroll down for English
Smażone tofu w azjatyckim sosie
Składniki:
- 350 g tofu w formie bloczku
- olej do smażenia
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki sosu Hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki sosu sriracha, lub innego chilli
- 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu
- 1 łyżeczka posiekanej dymki (opcjonalnie)
[/col2]
[col2_last formatter=’1′]
Przygotowanie:
- Pokrój tofu na ok. 1 cm plastry.
- Rozgrzej patelnie z nieprzywierająca powłoką na średnim ogniu i wlej około łyżki oleju.
- Smaż tofu około 4 minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie przełóż je na talerze.
- Na tą samą patelnię wlej bulion, sos Hoisin, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i srirachę (lub chilli), wymieszaj i gotuj powstały sos przez około 30 sekund.
- Polej sosem tofu, posyp sezamem i ewentualnie dymką.
English version
Pan-Fried Asian Tofu
(4 serves as a starter, 2 serves as a main dish)
Ingredients:
- 350 g package of medium-firm tofu
- oil for frying
- 1/4 cup chicken or vegetable broth
- 3 tablespoons Hoisin sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 teaspoon fresh ginger, grated
- 1/2 teaspoon sriracha sauce, or other chili sauce,
- 1 teaspoon toasted sesame seeds on
- 1 teaspoon chopped green onions (optional)
Preparation:
- Cut the tofu into 1 cm slices.
- Heat a non-stick frying pan over a medium heat. Add 1 tablespoon of oil.
- Fry the tofu about 4 minutes per side, until golden brown. Then remove the tofu from the pan on a serving plate.
- In the same pan, add the broth, Hoisin sauce, soy sauce, sesame oil, ginger and Sriracha (or chilli), stir and cook for 30 seconds.
- Pour the sauce over the tofu, garnish with sesame seeds and scallions (optional).
Enjoy!
Dodaj komentarz