Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Smażone tofu w azjatyckim sosie

Smażone tofu w azjatyckim sosie

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Smażone tofu w azjatyckim sosie"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone tofu z sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!

Scroll down for English

Smażone tofu w azjatyckim sosie

Składniki:

  • 350 g tofu w formie bloczku
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha, lub innego chilli
  • 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki (opcjonalnie)

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój tofu na ok. 1 cm plastry.
  2. Rozgrzej patelnie z nieprzywierająca powłoką na średnim ogniu i wlej około łyżki oleju.
  3. Smaż tofu około 4 minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie przełóż je na talerze.
  4. Na tą samą patelnię wlej bulion, sos Hoisin, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i srirachę (lub chilli), wymieszaj i gotuj powstały sos przez około 30 sekund.
  5. Polej sosem tofu, posyp sezamem i ewentualnie dymką.
Smacznego!

English version

Pan-Fried Asian Tofu

(4 serves as a starter, 2 serves as a main dish)

Ingredients:

  • 350 g package of medium-firm tofu
  • oil for frying
  • 1/4 cup chicken or vegetable broth
  • 3 tablespoons Hoisin sauce
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 teaspoon fresh ginger, grated
  • 1/2 teaspoon sriracha sauce,  or other chili sauce,
  •  1 teaspoon toasted sesame seeds on
  • 1 teaspoon chopped green onions (optional)

Preparation:

  1. Cut the tofu into 1 cm slices.
  2. Heat a non-stick  frying pan over a medium heat. Add 1 tablespoon of oil.
  3. Fry the tofu about 4 minutes per side, until golden brown. Then remove the tofu from the pan on a serving plate.
  4. In the same pan, add the broth, Hoisin sauce, soy sauce, sesame oil, ginger and Sriracha (or chilli), stir and cook for 30 seconds.
  5. Pour the sauce over the tofu, garnish with sesame seeds and scallions (optional).

Enjoy!

Share the post "Smażone tofu w azjatyckim sosie"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki Tagged With: hoisin, imbir, kuchnia azjatycka, obiad, przystawka, sezam, sos sojowy, tofu

« Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera
Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Moje ulubione przepisy z rabarbarem!

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

Patelnia z serii MasterChef do wzięcia! Konkurs

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress