Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Lifestyle / Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!"

  • Facebook
  • Twitter

Może masz sąsiadów, którym dym przeszkadza i nie chcesz narażać się na psujące zabawę skargi? Proponuje zgłębienie tematu na temat grillów gazowych:) Jak wiemy ludzie są różni i niektórych dym może bardzo irytować, szczególnie na gęsto zamieszkałym terenie lub miejscach jak na na przykład pole namiotowe. Na szczęście nie trzeba rezygnować z grillowanych pyszności, dlatego proponuję sposób grillowania z minimalną ilością dymu.

Odkryłam całkiem niedawno, że istnieją takie cuda jak grille gazowe i się zachwyciłam:) Jest ich mnóstwo na rynku, w każdym rozmiarze i przeróżnym zakresie cenowym, na pewno każdy znajdzie model odpowiadający konkretnym potrzebom.

Szukając informacji na temat tego typu grillów zauważyłam, że świadomość Polaków i ich popularność rośnie –  i dobrze! Grille gazowe są zdrowsze, a pomijając już kwestię dymu powstającego przy spalaniu węgla drzewnego, grillowane jedzenie nie ma kontaktu z ogniem co zapobiega także powstawaniu szkodliwych dla zdrowia substancji.

Bardzo ważną zaletą grillów gazowych jest łatwość ich użytkowania. Nie trzeba przy nich stać, dosypywać węgla, dmuchać żeby się rozpaliło i pilnować żeby nie zgasło. Bardziej zaawansowane modele mają nawet wbudowane termometry, specjalne tace odparowujące a nawet można zainstalować sobie na komórce dedykowaną aplikację, która wszechstronnie pomoże nam podczas grillowania. Nie straszny im też deszcz i wiatr, zamykamy pokrywę i papu robi się samo 😉 Ponadto, bardzo szybko się nagrzewa, a ciepło jest równomiernie rozprzestrzenione pod rusztem więc nie trzeba co chwilę przesuwać mięsa na środek lub na boki żeby się nie spaliło. Warto też wspomnieć, że nie trzeba czyścić popiołu;)

Dzięki takim rozwiązaniom, można grillować swobodnie wszędzie, a dym nie będzie przeszkadzał sąsiadom.

Biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych grillów gazowych, polecam przyjrzeć się marce Weber. Jest to marka z ugruntowaną już pozycją na rynku oraz wyrobioną renomą. Posiada bardzo wiele przeróżnych modeli, bardzo zaawansowanych technicznie i bardzo też zróżnicowanych cenowo. Można u nich znaleźć grille gazowe przenośne (doskonałe na pole namiotowe i mały balkon;)) oraz wielkie, idealne na rodzinne grillowanie przy domu. 

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami swojego kawałka ziemi przy domu (zazdroszczę!) warto przyjrzeć się serii Genesis. Doskonały na spotkania w większym gronie.Grill gazowy Genesis II SP 335, w porównaniu do innych modeli grillów gazowych, posiada udoskonalone podzespoły. Wśród nich warto wyróżnić elektroniczny zapłon Infinity, który ułatwia start grillowania. iGrill3 to specjalny termometr, którym monitoruje on stan wypieczenia każdej potrawy umieszczonej na ruszcie i informuje, gdy osiągnie ona pożądaną temperaturę. Warto w tym celu pobrać specjalną aplikację na urządzenie przenośne, która zapewnia szereg dodatkowych funkcjonalności. System GBS dostępny w grillach Genesis pozwala na przygotowanie smakowitych potraw przy wykorzystaniu dwuczęściowego rusztu z wymiennym środkiem. Jego wymiana jest bardzo prosta, a na grillu przygotuje się przez to nie tylko mięso i ryby, ale też warzywa, krewetki, a nawet naleśniki, gofry i pizzę! W modelu II SP 335 jest bardzo duża powierzchnia rusztu, ponieważ są to aż 3264 cm3. Pozwala to na jednoczesne przygotowanie posiłku dla kilku osób, co jest szczególnie ważne przy spotkaniach w większym gronie. Większa przestrzeń dla grillowanych potraw i akcesoriów

Unikalnym rozwiązaniem, które ma grill Weber Genesis II SP 335, jest kuchenka boczna o mocy 3kW. Pozwala ona na szybkie podgrzanie potrawy już zdjętej z rusztu, która zdążyła wystygnąć. Dzięki temu nawet spóźnieni goście albo chcący dokładki mogą zawsze cieszyć się ciepłym daniem. W grillach Genesis II SP 335 zaimplementowano specjalny system odprowadzania tłuszczu i popiołu, a także szyny amortyzujące Flavorizer, które zabezpieczają palniki przed skapującym z produktów spożywczych tłuszczem. Dzięki takim rozwiązaniom nie trzeba obawiać się o zapalenie tłuszczu, a czyszczenie grilla jest znacznie prostsze. Co niezwykle ważne, Weber oferuje w przypadku grilla Genesis II SP 335 bardzo długą, ponieważ aż 10-letnią, gwarancję.

Kolejnym ciekawą serią jest Spirit II. W grillach gazowych Weber Spirit II zastosowano takie rozwiązanie jak Gourmet BBQ System. Na czym ono polega i jakie są jego największe zalety? Otóż Gourmet BBQ bazuje na dwuczęściowym ruszcie ze środkiem, który można wymienić. Pozwala to na idealne przygotowanie na grillu potraw różnego rodzaju. Wystarczy tylko wymieniać wkładki. Na przykład wkładka Sear Grate pozwala na przygotowanie niesamowitego steka, kamień do pizzy – idealnej pizzy, niczym z włoskiej restauracji, a wkładka wok jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli chce się przenieść gości w klimat Azji i przygotować im pyszne warzywa. Gourmet BBQ System w grillach Spirit II to unikatowe rozwiązanie, zwiększające ich funkcjonalność. Dzięki niemu można zrezygnować z wielu czynności przygotowawczych do grillowej uczty wykonywanych w domowej kuchni i cieszyć się czasem spędzonym przy grillu wraz z bliskimi.

Dla wyjątkowych koneserów polecam grilla Summit. To już jest prawdziwy kombajn grillowy, zrobisz na nim wszystko! Czy będą to burgery z rusztu, czy chrupiący kurczak z rożna, czy nawet wędzenie potraw. Sześciopalnikowy grill gazowy Summit® S-670 zmieni Twoją definicję klasycznego grillowania.

Nie zapomnijmy o akcesoriach. Do każdego z tych modeli możemy dokupić przeróżne akcesoria, dzięki którym przygotujemy każdą, ale to każdą potrawę.

i wiele, wiele innych.

Jeżeli lubisz grillować, a mieszkasz na gęsto zamieszkałym terenie, takie rozwiązanie może być dla Ciebie idealne. Smacznego!

*post sponsorowany

 

Share the post "Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Lifestyle Tagged With: grill

« Idealne jajka w koszulce / Poached eggs
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms »

Comments

  1. Michalina says

    24 lipca 2020 at 22:45

    Grill gazowy na tle elektryka wychodzi lepiej, bo daje ten sam smak co normalny węglowy grill. No a tego drugiego bije niesamowitymy walorami zdrowotnymi. Mimo kosztu warto, zdrowie, komfort są najwazniejsze 🙂 Pozdrawiam Michalina 🙂

    Odpowiedz
  2. piosenki o miłości 2020 says

    27 lipca 2020 at 11:21

    Właśnie przymierzam się do wymiany starego „kopciucha” na coś alternatywnego 🙂 Im człowiek starszy, tym częściej myśli o własnym zdrowiu. Szkoda, że tak późno 😉

    Odpowiedz
  3. blog lifestyle says

    26 sierpnia 2020 at 13:08

    Nic nie zastąpi grila węglowego.
    Smak z grila gazowego czy elektrycznego to zupełnie inny smak więc wybór jest prosty smacznie albo zdrowo.
    Ja griluje pare razy w roku więc nie odmówie sobie tradycyjnego grilla 🙂

    Odpowiedz
  4. Matylda951 says

    9 września 2021 at 11:15

    Również zdecydowanie bardziej preferuję korzystanie z grilla gazowego. Moja rodzina nie wyobraża sobie sezonu letniego bez urządzenia przyjęcia z grillem, a dym zawsze denerwował nas wszystkich. Teraz na szczęście nie musimy się tym martwić. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Coq au Riesling Nigela Slatera

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli

Karp z musem chrzanowym i prazonymi migdalami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds

latwe-ciasteczka-maslane-Easy-butter-cookies

Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress