W końcu są czereśnie! Uwielbiam je i proponuję dzisiaj świetny pomysł na ich wykorzystanie. Słodka i krucha tarta czekoladowa z dużą ilością czereśni z książki Billa Grangera”Easy”.
Scroll down for English
Tarta czekoladowa z czereśniami
(forma 13 cm x 35 cm, lub 26 cm średnicy)
Składniki:
- 125 g masła, rozpuszczonego i schłodzonego
- 80 g cukru pudru + 3 dodatkowe łyżki
- 190 g mąki +2 dodatkowe łyżki
- szczypta soli
- 125 ml śmietanki 18 %
- 2 małe jajka, lekko rozbite
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 450 g czereśni, bez pestek i przekrojonych na połówki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść formę do tarty.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier puder (bez ekstra łyżek) z masłem.Dodaj mąkę i sól i mieszaj do momentu utworzenia się ciasta. Gdyby było zbyt suche dodaj odrobinę mleka.
- Wylep powstałym ciastem przygotowaną formę do tarty. Wstaw do lodówki i pozostaw je tam na minimum 30 minut.
- Włóż formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15 minut, lub do lekkiego zarumienienia.
- W międzyczasie wymieszaj trzepaczką śmietankę, jajka, ekstrakt z wanilii, rozpuszczoną czekoladę i ekstra łyżki cukru pudru.
- Dodaj ekstra łyżki mąki i wymieszaj całość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
- Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i posyp jego dno zmielonymi migdałami.
- Wlej do formy masę czekoladową i powciskaj czereśnie.
- Włóż całość do piekarnika i piecz kolejne 25 minut, lub do ścięcia się masy.
- Wyjmij gotową tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.
English version
Chocolate and cherry tart
(13 cmx35 cm, or 26 cm tart tin)
Ingredients:
- 125 g unsalted butter, melted and cooled
- 80 g caster sugar, plus 3 tablespoons extra
- 190 g plain flour, plus 2 tablespoons extra
- pinch sea salt
- 125 ml single cream
- 2 small eggs, lightly beaten
- 2 teaspoons vanilla extract
- 75 g good-quality dark chocolate, melted
- 2 tablespoons ground almonds
- 450 g cherries, halved and pitted
- icing sugar, to dust
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC and grease a tart tin.
- To make a pastry, stir together the butter and sugar (without extra tablespoons) in a large bowl.
- Add the flour and salt and stir to make a soft dough. If necessary add a tablespoon of milk.
- Transfer to the tart tin and press the dough evenly into the base and sides with your fingertips.
- Cover and refrigerate for 30 minutes minimum.
- Place the tart tin on a baking tray and bake for 15 minutes, or until the pastry is golden and lightly puffy.
- Meanwhile, to make the filling, whisk together the cream, egg, vanilla extract, melted chocolate and the extra caster sugar.
- Add the extra plain flour and whisk until well combined.
- Remove the tart tin from the oven and sprinkle the ground almonds over the pastry base.
- Pour the filling evenly over the top and poke in the cherries.
- Bake in the oven for a further 25 minutes, or until the filling is just firm.
- Allow the tart to cool before removing it from the tin. Dust with the icing sugar to serve.
Enjoy!
Justyna says
Mam takie technicze pytanie: jak wyciaga Pani to ciasto z foremki? Pozdrawiam
Dzi says
Moja forma jest z wyjmowanym dnem, to bardzo ułatwia sprawę:)
Maggie says
Czy ja moge poprosic kawalek takiej tarty? 🙂
Dzi says
No niestety, zniknęła w ciągu jednego dnia. Może następnym razem?:)
Kasia says
Apetycznie wygląda 🙂 U mnie też by pewnie zniknęła w ciągu jednego dnia.
Dzi says
🙂
Wiewióra says
porywam kawał tarty do kawki… cudnie wygląda 🙂