Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

W końcu są czereśnie! Uwielbiam je i proponuję dzisiaj świetny pomysł na ich wykorzystanie. Słodka i krucha tarta czekoladowa z dużą ilością czereśni z książki Billa Grangera”Easy”.

Scroll down for English

Tarta czekoladowa z czereśniami

(forma 13 cm x 35 cm, lub 26 cm średnicy)

Składniki:

  • 125 g masła, rozpuszczonego i schłodzonego
  • 80 g cukru pudru + 3 dodatkowe łyżki
  • 190 g mąki +2 dodatkowe łyżki
  • szczypta soli
  • 125 ml śmietanki 18 %
  • 2 małe jajka, lekko rozbite
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 450 g czereśni, bez pestek i przekrojonych na połówki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść formę do tarty.
  2. W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier puder (bez ekstra łyżek) z masłem.Dodaj mąkę i sól i mieszaj do momentu utworzenia się ciasta. Gdyby było zbyt suche dodaj odrobinę mleka.
  3. Wylep powstałym ciastem przygotowaną formę do tarty. Wstaw do lodówki i pozostaw je tam na minimum 30 minut.
  4. Włóż formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15 minut, lub do lekkiego zarumienienia.
  5. W międzyczasie wymieszaj trzepaczką śmietankę, jajka, ekstrakt z wanilii, rozpuszczoną czekoladę i ekstra łyżki cukru pudru.
  6. Dodaj ekstra łyżki mąki i wymieszaj całość trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
  7. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i posyp jego dno zmielonymi migdałami.
  8. Wlej do formy masę czekoladową i powciskaj czereśnie.
  9. Włóż całość do piekarnika i piecz kolejne 25 minut, lub do ścięcia się masy.
  10. Wyjmij gotową tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!

English version

Chocolate and cherry tart

(13 cmx35 cm, or 26 cm tart tin)

Ingredients:

  • 125 g unsalted butter, melted and cooled
  • 80 g caster sugar, plus 3 tablespoons extra
  • 190 g plain flour, plus 2 tablespoons extra
  • pinch sea salt
  • 125 ml single cream
  • 2 small eggs, lightly beaten
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 75 g good-quality dark chocolate, melted
  • 2 tablespoons ground almonds
  • 450 g cherries, halved and pitted
  • icing sugar, to dust

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and grease a tart tin.
  2. To make a pastry, stir together the butter and sugar (without extra tablespoons) in a large bowl.
  3. Add the flour and salt and stir to make a soft dough. If necessary add a tablespoon of milk.
  4. Transfer to the tart tin and press the dough evenly into the base and sides with your fingertips.
  5. Cover and refrigerate for 30 minutes minimum.
  6. Place the tart tin on a baking tray and bake for 15 minutes, or until the pastry is golden and lightly puffy.
  7. Meanwhile, to make the filling, whisk together the cream, egg, vanilla extract, melted chocolate and the extra caster sugar.
  8. Add the extra plain flour and whisk until well combined.
  9. Remove the tart tin from the oven and sprinkle the ground almonds over the pastry  base.
  10. Pour the filling evenly over the top and poke in the cherries.
  11. Bake in the oven for a further 25 minutes, or until the filling is just firm.
  12. Allow the tart to cool before removing it from the tin. Dust with the icing sugar to serve.

Enjoy!

Share the post "Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: Bill Granger, ciasto kruche, czekolada, czereśnie, deser, gorzka czekolada, migdały, słodkości, tarta, wypieki

« Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi
Smażone tofu w azjatyckim sosie »

Comments

  1. Justyna says

    3 lipca 2013 at 11:43

    Mam takie technicze pytanie: jak wyciaga Pani to ciasto z foremki? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2013 at 11:51

      Moja forma jest z wyjmowanym dnem, to bardzo ułatwia sprawę:)

      Odpowiedz
  2. Maggie says

    3 lipca 2013 at 14:12

    Czy ja moge poprosic kawalek takiej tarty? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2013 at 14:24

      No niestety, zniknęła w ciągu jednego dnia. Może następnym razem?:)

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    3 lipca 2013 at 16:52

    Apetycznie wygląda 🙂 U mnie też by pewnie zniknęła w ciągu jednego dnia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2013 at 17:03

      🙂

      Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    4 lipca 2013 at 12:35

    porywam kawał tarty do kawki… cudnie wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress