Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!

Scroll down for English

 Makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • sól i pieprz
  • 250 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami,przekrojonej wzdłuż na pół
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • starty parmezan do posypania
  • liście bazylii do podania

Przygotowanie:

  1. Włóż kurczaka, oliwę z oliwek i czosnek w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  3. W międzyczasie, umieść dużą patelnię, na dużym ogniu i wlej oliwę.
  4. Włóż kurczaka wraz z marynatą i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj fasolkę i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zwiększ ogień i wlej bulion. Gotuj przez 30 sekund, następnie włóż ugotowany makaron i wymieszaj.
  6. Rozłóż makaron na talerze,  posyp obficie parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!

English version

Tagliatelle with chicken and green beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts, cut into thin slices
  • 2 1/2 tablespoons olive oil
  • 3 cloves garlic, thinly sliced
  • salt and pepper
  • 250 g of pasta (tagliatelle)
  • 2 1/2 tablespoons olive oil
  • 200 g young green beans, topped and sliced from end to end,on the diagonal
  • 1/2 cup chicken stock
  • grated parmesan cheese
  • basil leaves to serve

Preparation:

  1. Place the chicken, olive oil and garlic in a bowl, season with salt and pepper, and stir to combine.
  2. Cook the pasta according to the package directions and strain.
  3. Meanwhile, place a large frying pan over high heat and add in the oil.
  4. Add the chicken with the marinade and sear  quickly for 30 seconds. Add the beans and reduce the heat to medium. Cook for another 2 minutes, stirring occasionally.
  5. Increase the heat and add the stock. Simmer for 30 seconds, then add the cooked pasta and toss to combine.
  6. Divide the pasta evenly between four bowls and top with the freshly grated parmesan cheese and basil.

Enjoy!

Share the post "Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, fasolka szparagowa, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, piersi z kurczaka, ser, zioła

« Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą
Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem »

Trackbacks

  1. Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    5 kwietnia 2017 o 09:49

    […] puree z kalafiora. Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową– niebo w gębie. Gorąco […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Brokuly-i-kalafior-z-maslem-bulka-tarta

Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress