Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!
Scroll down for English
Makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową
(4 porcje)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- sól i pieprz
- 250 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami,przekrojonej wzdłuż na pół
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- starty parmezan do posypania
- liście bazylii do podania
Przygotowanie:
- Włóż kurczaka, oliwę z oliwek i czosnek w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- W międzyczasie, umieść dużą patelnię, na dużym ogniu i wlej oliwę.
- Włóż kurczaka wraz z marynatą i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj fasolkę i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Zwiększ ogień i wlej bulion. Gotuj przez 30 sekund, następnie włóż ugotowany makaron i wymieszaj.
- Rozłóż makaron na talerze, posyp obficie parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
English version
Tagliatelle with chicken and green beans
(4 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts, cut into thin slices
- 2 1/2 tablespoons olive oil
- 3 cloves garlic, thinly sliced
- salt and pepper
- 250 g of pasta (tagliatelle)
- 2 1/2 tablespoons olive oil
- 200 g young green beans, topped and sliced from end to end,on the diagonal
- 1/2 cup chicken stock
- grated parmesan cheese
- basil leaves to serve
Preparation:
- Place the chicken, olive oil and garlic in a bowl, season with salt and pepper, and stir to combine.
- Cook the pasta according to the package directions and strain.
- Meanwhile, place a large frying pan over high heat and add in the oil.
- Add the chicken with the marinade and sear quickly for 30 seconds. Add the beans and reduce the heat to medium. Cook for another 2 minutes, stirring occasionally.
- Increase the heat and add the stock. Simmer for 30 seconds, then add the cooked pasta and toss to combine.
- Divide the pasta evenly between four bowls and top with the freshly grated parmesan cheese and basil.
Enjoy!
[…] puree z kalafiora. Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową– niebo w gębie. Gorąco […]