Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze. Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować…
Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach
Szpinak często przewija się na moim blogu i nic dziwnego, jest on kopalnią witamin i minerałów, a ponadto, jest zwyczajnie pyszny:) Dziś przedstawiam klasyczną wersję szpinaku w sosie beszamelowym, który jest idealnym dodatkiem do dań głównych. Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol. 1”. Polecam!
Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan
Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku jajka na podsmażonym szpinaku, ze śmietanką i parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!
Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs
Jak wiadomo, uwielbiam przepisy szybkie i pyszne. Przedstawiam więc przepis na mięso z udek kurczaka w sosie malinowym i papryczkami chipotle. Jak już wspominałam w poprzednim poście, można je kupić w większości marketów, najczęściej w puszkach w sosie adobo. Niesamowite jest jak z tak niewielu składników, można otrzymać tak różnorodne smaki w jednym daniu, pikantny,słony,…
Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole
Świetny dodatek do dań głównych w stylu meksykańskim. Pikantne puree z kalafiora zapiekane z papryczkami chipotle, salsą verde, marynowanymi papryczkami jalapeno i sporą ilością sera cheddar. Składniki wyglądają nieco egzotycznie, jednak zapewniam, że można je znaleźć już w większości marketów. Polecam!
Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds
Dziś przedstawiam przepis na smaczny i szybki makaron. Fettuccine (można użyć innego ulubionego) z kurczakiem, pieczarkami w pysznym sosie musztardowym Dijon i posypany prażonymi migdałami. Muszę przyznać, że to jest jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Polecam!
Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts
Dziś przedstawiam kolejną propozycję wykorzystania piersi z kurczaka. Tym razem, proponuję je w formie bardzo chrupiącej w podwójnym , bardzo dobrze doprawionym cieście i polane sosem miodowo-czosnkowym. Pyszne!:) Podałam z ziemniakami zapiekanymi z cukinią. Polecam!
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin
Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je jako dodatek do dania głównego. Polecam!
Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde
Salsa verde jest to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów, złożonych głównie z ziół. Dziś przedstawiam jego włoską wersję, składającą się głównie z pietruszki, bazylii, mięty z dodatkiem anchois i kaparów. Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam jest autorstwa Jamiego Olivera i można go odnaleźć tutaj. Ten sos można jeść praktycznie ze wszystkim, a…
Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry
Odkąd pierwszy raz zrobiłam curry według Jamiego Olivera (kurczak tikka masala), a później z przepisu Gordona Ramsaya, zakochałam się w kuchni indyjskiej. Dziś proponuję bardzo aromatyczne curry pomidorowe z indykiem, nie za pikantne, jak dla mnie idealne:). Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- …
- 115
- Next Page »