Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon

Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie, śmietankową zupę grzybową i podkręconą zupę grzybową – wszystkie przepyszne, polecam gorąco!

Pikantna-zupa-grzybowa-z-lososiem-Spicy-mushroom-soup-with-salmon

Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej 😉

Scroll down for recipe in English

Pikantna zupa grzybowa z łososiem

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę
  • 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.
  3. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną.
  4. Po tym czasie dodaj łososia i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Sprawdź doprawienie i podawaj.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy wyposażonej w mieszadło wlej łyżkę oleju, włóż cebulę i czosnek i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut.
  2. Dodaj grzyby, ziemniaki, selera, chilli, pomidora i tymianek i uruchom program P1 Slow Cook na kolejne 5 minut.
  3. Następnie wlej bulion i uruchom program P2 temperatura 100 oC Slow Cook na 20 minut.
  4. Po tym czasie dodaj łososia i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut po czym podawaj.

Smacznego!

Pikantna-zupa-grzybowa-z-lososiem-Spicy-mushroom-soup-with-salmon

English version

Spicy mushroom soup with salmon

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 350 g of salmon without skin and boneless, cubed
  • 250 g of forest mushrooms, cleaned and quareterd
  • 1 onion, diced
  • 2 medium potatoes, peeled and cut into cubes
  • 1 celery stalk, sliced
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 1 chilli pepper, seeded and finely diced or sliced
  • 1 tomato, cut into cubes
  • 1 l of chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup double cream
  • leaves from a few thyme sprigs or 1/2 teaspoon dried
  • oil for frying
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a medium saucepan, heat one tablespoon of oil, add onions and cook until translucent.
  2. Add the mushrooms and garlic, cook until lightly browned and add the potatoes, celery, chilli and tomato. Cook, stirring from time to time, for about 5 minutes.
  3. Next add stock, cover and cook for about 15 minutes until the potatoes are tender.
  4. Add the salmon and cream, season with salt and pepper to taste and cook for another 5 minutes.
  5. Check the seaosning and serve.

Preparation for TCC:

  1. In a bowl fittted with stirrer add one tablespoon of oil, onion and garlic and launch P1 Slow Cook program for 5 minutes.
  2. Add mushrooms, potatoes, celery, chilli, tomatoes and thyme and launch the Slow Cook P1 for 5 minutes.
  3. Add stock and start the P2 Slow Cook for program at 100 ° C for 20 minutes.
  4. Next add salmon and cream, salt and pepper to taste and start P1 Slow Cook for 5 minutes then serve.

Enjoy!

Pikantna-zupa-grzybowa-z-lososiem-Spicy-mushroom-soup-with-salmon

Share the post "Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, grzyby, obiad, pomidor, przystawka, ryba, ryby, Tefal Companion, zioła, zupa, łosoś

« Zrobiłam sobie czekoladę!
Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad »

Comments

  1. KOZIOL says

    9 października 2017 at 09:40

    Mniam! Ciekawe połączenie grzybów z łososiem, tego jeszcze nie próbowałam. Czas najwyższy 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon | FlyB Kulinaria pisze:
    9 października 2017 o 11:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tajska-zupa-z-lososiem-Thai-salmon-soup

Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup

Salatka-owocowa-z-mieta-i-dressingiem-miodowo-cytrusowym-Minty-fruit-salad-with-honey-citrus-dressing

Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing

Mini serniczki z ciasteczkami oreo

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress