Znacie kalerosse™ Jeżeli nie słyszeliście o takim warzywie to nic dziwnego, bo jest to absolutna nowość na polskim rynku, poszerzające bardzo bogate portfolio produktów marki Fit&Easy! Jest to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.
Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu. Mądre głowy pracowały nad nim przez 15 lat, by stworzyć bez je dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników.
Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu.
Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem. Po ten wyjątkowy smak i liczne właściwości zdrowotne można sięgnąć od listopada do marca.
Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie!
Scroll down for recipe in English
Kalerosse™ w śmietance z parmezanem
(2-3 porcje)
Składniki:
- 500 g świeżego kalerosse™, z usuniętymi zdrewniałymi środkami, same listki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- szczypta świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu, wrzuć kalerosse™, gotuj przez 8-10 minut i odcedź.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i włóż masło wraz z czosnkiem. Wmieszaj śmietankę, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż śmietanka zredukuje się o połowę, przez około 5 minut.
- Dodaj kalerosse™, parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem i doprowadź ponownie do wrzenia. Gdy kalerosse™ zmięknie a ser się rozpuści, dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamed parmesan kalettes
(2-3 servings)
Ingredients:
- 500 g fresh kalettes, center stems removed
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon butter
- 3 cloves of garlic, minced
- 1 1/2 cups heavy cream
- 1/4 cup grated Parmesan cheese
- pinch freshly grated or ground nutmeg
Preparation:
- Set a pot of salted water over high heat and bring to a boil and add the kalettes. Cook for 8-10 minutes, remove and drain in a colander.
- Heat a large pan over medium heat, add the butter and garlic. Stir in the cream, season with salt and bring to a simmer. Cook until the cream reduces by half, 5 minutes.
- Once reduced, add the kalettes, Parmesan, nutmeg and more salt and pepper and bring back to a simmer so the kalettes is heated through and the Parmesan has melted. Stir, season again if necessary and serve.
Enjoy!
Wpis zawiera lokowanie produktu Fit&Easy
Dodaj komentarz