Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes"

  • Facebook
  • Twitter

Znacie kalerosse™ Jeżeli nie słyszeliście o takim warzywie to nic dziwnego, bo jest to absolutna nowość na polskim rynku, poszerzające bardzo bogate portfolio produktów marki Fit&Easy! Jest to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu. Mądre głowy pracowały nad nim przez 15 lat, by stworzyć bez je dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. 

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu.

Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem. Po ten wyjątkowy smak i liczne właściwości zdrowotne można sięgnąć od listopada do marca.

Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie!

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Scroll down for recipe in English

Kalerosse™ w śmietance z parmezanem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 500 g świeżego kalerosse™, z usuniętymi zdrewniałymi środkami, same listki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • szczypta świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu, wrzuć kalerosse™, gotuj przez 8-10 minut i odcedź.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i włóż masło wraz z czosnkiem. Wmieszaj śmietankę, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż śmietanka zredukuje się o połowę, przez około 5 minut.
  3. Dodaj kalerosse™, parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem i doprowadź ponownie do wrzenia. Gdy kalerosse™ zmięknie a ser się rozpuści, dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

English version

Creamed parmesan kalettes 

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 500 g fresh kalettes, center stems removed
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon butter
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • 1/4 cup grated Parmesan cheese
  • pinch freshly grated or ground nutmeg

Preparation:

  1. Set a pot of  salted water over high heat and bring to a boil and add the kalettes. Cook for 8-10 minutes, remove and drain in a colander.
  2. Heat a large pan over medium heat, add the butter and garlic. Stir in the cream, season with salt and bring to a simmer. Cook until the cream reduces by half, 5 minutes.
  3. Once reduced, add the kalettes, Parmesan, nutmeg and more salt and pepper and bring back to a simmer so the kalettes is heated through and the Parmesan has melted. Stir, season again if necessary and serve.

Enjoy!

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Wpis zawiera lokowanie produktu Fit&Easy

Share the post "Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, jarmuż, kalerosse, parmezan, ser

« Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad
Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress