Share the post "Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry"
Odkąd pierwszy raz zrobiłam curry według Jamiego Olivera (kurczak tikka masala), a później z przepisu Gordona Ramsaya, zakochałam się w kuchni indyjskiej. Dziś proponuję bardzo aromatyczne curry pomidorowe z indykiem, nie za pikantne, jak dla mnie idealne:). Polecam!
Scroll down for English
Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem
(4 porcje)
Składniki:
- 900g mięsa najlepiej z udek indyka, pokrojone w duże kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na sos:
- 1 duże lub 2 małe czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400g puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Wymieszaj indyka w przyprawach, rozgrzej 3 łyżki oleju w dużej patelni i obsmażaj mięso przez kilka minut. następnie wyjmij go z patelni i odstaw.
- Zmiksuj w blenderze cebulę z czosnkiem, lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż je do tej samej patelni, w której smażył się indyk i podsmaż przez 5 minut, do miękkości.
- Dodaj pomidory, jogurt, wodę i resztę przypraw, następnie duś na średnim ogniu przez około 20 minut. Włóż indyka i gotuj kolejne 20 minut.
English version
Fragrant turkey tomato curry
(4 servings)
Ingredients:
- 900g turkey thighs cut in large chunks
- 1/2 tsp salt
- 1 tsp yellow curry powder
- 1 tsp garam masala
- 1/2 tsp black pepper
- 1 tsp cinnamon
Ingredients for the sauce:
- 1 large or 2 small red onions
- 4 cloves garlic
- 400g can crushed tomatoes
- 1 cup water
- 1 cup yogurt
- 2 tbsp honey
- 2 tbsp yellow curry powder
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cardamom
- 1 tsp cinnamon
- 1 tbsp garam masala
- 1/4 tsp cayenne pepper to taste
- 2 tbsp finely grated fresh ginger
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp black pepper
Preparation:
- Toss the turkey in the spices and saute in 3 tbsp oil for just a few minutes in a large pot. Remove the turkey and set aside.
- Puree the onions and garlic in a food processor or chop as finely as possible. Add the puree to the same pot and slowly cook the onion mixture until softened, about 5 minutes.
- Add crushed tomatoes, yogurt,water and the rest of spices, and simmer slowly for about 20 minutes before adding the cooked turkey and simmering for an additional 20 minutes or so before serving.
Szukałem jakiegoś indyjskiego przepisu zawierającego kurczaka i sos pomidorowy, bo tylko te składniki miałem w lodówce a miałem ochotę na hindusa 🙂
Jedyne co zmodyfikowałem, to zrobiłem danie na bazie piersi kurczaka, a nie mając jogurtu dodałem śmietanę 18%.
Wyszło genialne, wiele razy eksperymentowałem i uczyłem się dań kuchni indyjskiej, ale jak na razie to jest mój największy sukces.
Sosu mi trochę zostało, to z chlebem wyżarłem z patelni 😀
Coś pysznego!!
Ciesze się,że smakowało, a eksperymenty popieram w 100 %:)