Share the post "Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"
Dziś przedstawiam przepis na smaczny i szybki makaron. Fettuccine (można użyć innego ulubionego) z kurczakiem, pieczarkami w pysznym sosie musztardowym Dijon i posypany prażonymi migdałami. Muszę przyznać, że to jest jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Polecam!
Scroll down for English
Fettuccine z kurczakiem,pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon
(4 porcje)
Składniki:
- 350 g makaronu typu fettuccine (lub innego ulubionego), ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 300 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę (mogą być też piersi)
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
- 120 ml białego wina
- 2 szklanki śmietanki 36 %
- 3 łyżki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, podgrzej na średnim ogniu olej. Włóż kurczaka, dopraw solą i pieprzem, następnie obsmaż mięso do zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Włóż do patelni pieczarki wraz z czosnkiem, podsmaż przez 2-3 minuty po czym wlej do patelni białe wino i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
- Następnie dodaj śmietankę i musztardę, i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Włóż kurczaka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wmieszaj makaron i przed podaniem posyp prażonymi migdałami.
English version
Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds
(4 servings)
Ingredients:
- 350 gram package fettuccine, cooked
- 300 gram chicken thighs, cut in medium chunks
- 150 g sliced button mushrooms
- 3 tablespoons vegetable oil
- 4 cloves minced garlic
- salt and pepper to season
- 1/2 cup toasted slivered almonds
- 120 ml white wine
- 2 cups whipping cream
- 3 tbsp Dijon mustard
- salt and pepper to season
Preparation:
- Heat vegetable oil in a large heavy bottomed frying pan over medium low heat. Add chicken thighs, garlic, season with salt and pepper and continue to fry the chicken until browned.Remove chicken from pan and hold in a warm place.
- Add mushrooms and garlic to the pan, cook for 2-3 minutes and add white wine and simmer until volume is reduced by half.
- Then add cream and mustard, and simmer for 5 minutes. Return chicken to the sauce and simmer suntil sauce thickens enough to coat a metal spoon. Season with salt and pepper to taste.
- Stir in pasta and sprinkle with toasted slivered almonds.
Dodaj komentarz