Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na smaczny i szybki makaron. Fettuccine (można użyć innego ulubionego) z kurczakiem, pieczarkami w pysznym sosie musztardowym Dijon i posypany prażonymi migdałami. Muszę przyznać, że to jest jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Polecam!

Scroll down for English

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem,pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon

(4 porcje)

Składniki:

  • 350 g makaronu typu fettuccine (lub innego ulubionego), ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 300 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę (mogą być też piersi)
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni  migdałów w płatkach
  • 120 ml białego wina
  • 2 szklanki śmietanki 36 %
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, podgrzej na średnim ogniu olej. Włóż kurczaka, dopraw solą i pieprzem, następnie obsmaż mięso do zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Włóż do patelni pieczarki wraz z czosnkiem, podsmaż przez 2-3 minuty po czym wlej do patelni białe wino i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.
  3. Następnie dodaj śmietankę i musztardę, i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Włóż kurczaka  i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wmieszaj makaron i przed podaniem posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

English version

Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

(4 servings)

Ingredients:

  • 350 gram package fettuccine, cooked
  • 300 gram  chicken thighs, cut in medium chunks
  • 150 g sliced button mushrooms
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 4 cloves minced garlic
  • salt and pepper to season
  • 1/2 cup toasted slivered almonds
  • 120 ml white  wine
  • 2 cups whipping cream
  • 3 tbsp Dijon mustard
  • salt and pepper to season

Preparation:

  1. Heat vegetable oil in a large heavy bottomed frying pan over medium low heat. Add chicken thighs, garlic, season with salt and pepper and continue to fry the chicken until browned.Remove chicken from pan and hold in a warm place.
  2. Add mushrooms and garlic to the pan, cook for 2-3 minutes and add white wine and simmer until volume is reduced by half.
  3. Then add cream and mustard,  and simmer for 5 minutes. Return chicken to the sauce and simmer suntil sauce thickens enough to coat a metal spoon. Season with salt and pepper to taste.
  4. Stir in pasta and sprinkle with toasted slivered almonds.
Enjoy!

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Share the post "Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: białe wino, fettuccine, grzyby, kurczak, makaron, mięso, migdały, musztarda, obiad, pieczarki, udka, wino

« Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts
Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

zupa_z_cukinia_i_fasolka

Zupa z cukinią i fasolką / Zucchini and green bean soup

Najlepsze pesto z suszonych pomidorów

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress