Share the post "Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts"
Dziś przedstawiam kolejną propozycję wykorzystania piersi z kurczaka. Tym razem, proponuję je w formie bardzo chrupiącej w podwójnym , bardzo dobrze doprawionym cieście i polane sosem miodowo-czosnkowym. Pyszne!:) Podałam z ziemniakami zapiekanymi z cukinią. Polecam!
Scroll down for English
Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki mielonego imbiru
- 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
- 2 łyżeczki suszonej szałwii (lub świeżej posiekanej)
- 2 łyżki papryki słodkiej lub ostrej (w zależności lub upodobań)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 jajka
- 8 łyżki wody
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 3/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Włóż kurczaka pomiędzy 2 arkusze folii i rozbij tłuczkiem do jednolitej grubości ok. 1- 1 1/2 cm.
- Wymieszaj mąkę z przyprawami i rozbij trzepaczką jajka z wodą.
- Dopraw piersi solą i pieprzem, obtocz mięso dokładnie w doprawionej mące i zanurz w jajku. Następnie ponownie obtocz w mące, dociskając mięso aby mąka dobrze przywarła.
- Do dużej patelni wlej olej roślinny, do około 1 cm wysokości i rozgrzej go na średnim ogniu. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, gdyż kurczak zbyt szybko się zarumieni, a będzie surowy w środku. Smaż piersi po około 4-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Wyłóż je na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru oleju.
- Przygotowanie sosu. W małym rondelku umieść oliwę i czosnek, następnie podgrzewaj na średnim ogniu kilka minut, tak by czosnek zmiękł, ale nie zarumienił się. Dodaj resztę składników sosu i gotuj przez 5-10 minut, następnie zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
English version
Double crunch honey garlic chicken breasts
(4 servings)
Ingredients:
- 4 large boneless chicken breasts
- 2 cup flour
- 4 tsp salt
- 4 tsp black pepper
- 3 tbsp ground ginger
- 2 tbsp ground nutmeg
- 2 tsp ground thyme
- 2 tsp ground sage
- 2 tbsp paprika
- 1 tsp cayenne pepper
- 4 eggs
- 8 tbsp water
- 2 tbsp olive oil
- 3 – 4 cloves minced garlic
- 3/4 cup honey
- 1/3 cup soy sauce
- 1 tsp ground black pepper
Preparation:
- Place the chicken breasts between 2 sheets of plastic wrap and using a meat mallet, pound the meat to an even 1- 1 1/2 cm thickness.
- Sift together flour and spices, and mix together eggs and water for egg wash.
- Season the chicken breasts with salt and pepper, then dip the meat in the flour and spice mixture. Dip the breast into the eggwash and then a final time into the flour and spice mix, pressing the mix into the meat to get good contact.
- Heat a skillet on the stove with about a 1 cm of oil covering the bottom. You will want to carefully regulate the temperature here so that the chicken does not brown too quickly. Fry them gently for about 4 or 5 minutes per side until golden brown and crispy.Drain on a paper towels for a couple of minutes.
- For the sauce, in a medium saucepan add olive oil and minced garlic, then cook over medium heat to soften the garlic but do not let it brown. Add the rest of sauce ingredients and simmer together for 5-10 minutes, remove from heat and allow to cool for a few minutes.
Aga says
Pyszna propozycja, rewelacujny sos. Danie na stale wprowadzone do jadlospisu, dzikeuję 🙂
Aga says
PS. delikatnie zmienilam sposob przyrządzania, nie mieszam przypraw z mąką. Najpierw przygotowuje mieszanke przypraw z oliwa, a następnie obtaczam w nich piersi i tak trzymam godzinke moze 2 w lodowce. Tak przygotowona wydaje mi sie znacznie bardziej aromatyczne no i mozna wykorzystac swieże zioła, ktore wymieszane wczesniej z mąką nie bardzo chcialy trzymac sie kurczaka.
Pozdrawiam i na pewno będe zaglodać czesciej 🙂
Dzi says
Świetny pomysł!:)
Malgoska says
obłędne danie, niebo w gębie
Dzi says
Cieszę się, że smakowało;)