Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts

Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję wykorzystania piersi z kurczaka. Tym razem, proponuję je w formie bardzo chrupiącej w podwójnym , bardzo dobrze doprawionym cieście i polane sosem miodowo-czosnkowym. Pyszne!:) Podałam z ziemniakami zapiekanymi z cukinią. Polecam!

Scroll down for English

Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego)
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii (lub świeżej posiekanej)
  • 2 łyżki papryki słodkiej lub ostrej (w zależności lub upodobań)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 jajka
  • 8 łyżki wody

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Włóż kurczaka pomiędzy 2 arkusze folii i rozbij tłuczkiem do jednolitej grubości ok. 1- 1 1/2 cm.
  2. Wymieszaj mąkę z przyprawami i rozbij trzepaczką jajka z wodą.
  3. Dopraw piersi solą i pieprzem, obtocz mięso dokładnie w doprawionej mące i  zanurz w jajku. Następnie ponownie obtocz w mące, dociskając mięso aby mąka dobrze przywarła.
  4. Do dużej patelni wlej olej roślinny, do około 1 cm wysokości i rozgrzej go na średnim ogniu. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, gdyż kurczak zbyt szybko się zarumieni, a będzie surowy w środku. Smaż piersi po około 4-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Wyłóż je na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru oleju.
  5. Przygotowanie sosu. W małym rondelku umieść oliwę i czosnek, następnie podgrzewaj na średnim ogniu kilka minut, tak by czosnek zmiękł, ale nie zarumienił się. Dodaj resztę składników sosu i gotuj przez 5-10 minut, następnie zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
Smacznego!

English version

Double crunch honey garlic chicken breasts

(4 servings)

Ingredients:

  • 4  large boneless chicken breasts
  • 2 cup flour
  • 4 tsp salt
  • 4 tsp black pepper
  • 3 tbsp ground ginger
  • 2 tbsp ground nutmeg
  • 2 tsp ground thyme
  • 2 tsp ground sage
  • 2 tbsp paprika
  • 1 tsp cayenne pepper
  • 4 eggs
  • 8 tbsp water
Ingredients for the sauce:
  • 2 tbsp olive oil
  • 3 – 4 cloves minced garlic
  • 3/4 cup honey
  • 1/3 cup soy sauce
  • 1 tsp ground black pepper

Preparation:

  1. Place the chicken breasts between 2 sheets of plastic wrap and using a meat mallet, pound the meat to an even 1- 1 1/2 cm thickness.
  2. Sift together flour and spices, and mix together eggs and water for egg wash.
  3. Season the chicken breasts with salt and pepper, then dip the meat in the flour and spice mixture. Dip the breast into the eggwash and then a final time into the flour and spice mix, pressing the mix into the meat to get good contact.
  4. Heat a skillet on the stove with about a 1 cm of oil covering the bottom. You will want to carefully regulate the temperature here so that the chicken does not brown too quickly.  Fry them gently for about 4 or 5 minutes per side until golden brown and crispy.Drain on a paper towels for a couple of minutes.
  5. For the sauce, in a medium saucepan add olive oil and minced garlic, then cook over medium heat to soften the garlic but do not let it brown. Add the rest of sauce ingredients and simmer together for 5-10 minutes, remove from heat and allow to cool for a few minutes.
Enjoy!

Share the post "Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, miód, obiad, piersi z kurczaka, sos sojowy, zioła

« Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin
Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds »

Comments

  1. Aga says

    7 listopada 2013 at 15:43

    Pyszna propozycja, rewelacujny sos. Danie na stale wprowadzone do jadlospisu, dzikeuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Aga says

    7 listopada 2013 at 15:50

    PS. delikatnie zmienilam sposob przyrządzania, nie mieszam przypraw z mąką. Najpierw przygotowuje mieszanke przypraw z oliwa, a następnie obtaczam w nich piersi i tak trzymam godzinke moze 2 w lodowce. Tak przygotowona wydaje mi sie znacznie bardziej aromatyczne no i mozna wykorzystac swieże zioła, ktore wymieszane wczesniej z mąką nie bardzo chcialy trzymac sie kurczaka.

    Pozdrawiam i na pewno będe zaglodać czesciej 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2013 at 15:52

      Świetny pomysł!:)

      Odpowiedz
  3. Malgoska says

    8 listopada 2017 at 18:35

    obłędne danie, niebo w gębie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 listopada 2017 at 20:10

      Cieszę się, że smakowało;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress