Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku jajka na podsmażonym szpinaku, ze śmietanką i parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!

Scroll down for English

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 200 g młodego szpinaku (baby), ja daję też normalny, wyrośnięty bez łodyżek
  • sól morska  i zmielony czarny pieprz
  • 8 jaj
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • tosty do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść cztery ramekiny o średnicy ok. 9 cm i połóż je na blaszce do pieczenia.
  2. W rondelku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę lub olej, następnie włóż szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Smaż, tylko do momentu delikatnego zwiędnięcia. Odsącz szpinak w durszlaku i tak szybko, jak to będzie możliwe, odciśnij rękami nadmiar płynu.
  3. Wyłóż szpinak do ramekinów, wbij do każdego po 2 jajka.Wlej po 1/4 śmietanki i posyp 1/4  parmezanu.
  4. Piecz przez 15 min lub do momentu, aż jajka będą ścięte a całość napęcznieje.  Dopraw i podawaj natychmiast z grzankami.

Smacznego!

English version

Baked eggs with spinach and parmesan

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 teaspoons olive oil (or canola oil)
  • 200 g baby spinach leaves
  • sea sat and ground black pepper
  • 8 eggs
  • 1/3 cup cream
  • 1/3 cup coarsley grated parmesan cheese
  • to serve toast

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Lightly grease four 9 cm ramekins and place on baking tray.
  2. Heat a saucepan or frying pan over a medium heat. Add the oil to the pan, then add the spinach and season with salt and pepper. Cook until the leaves are just softened. Drain the spinach in a colander and, as soon as it’s cool enough to handle, squeeze out the excess liquid.
  3. Spoon the spinach into the ramekins and beak 2 eggs into each ramekin on top of the spinach.
  4. Pour 1/4 of the cream over wach serving of the eggs and sprinkle with 1/4 of the parmesan.
  5. Bake for 15 minutes, or until the eggs are set and puffed up. Season and serve immediately with toast.
Enjoy!

Share the post "Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: Bill Granger, jajka, parmezan, ser, śniadanie, szpinak

« Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs
Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach »

Comments

  1. bubu says

    1 września 2013 at 15:10

    proste, smaczne i już wypróbowane:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2013 at 11:32

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress