Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin"

  • Facebook
  • X

Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je jako dodatek do dania głównego. Polecam!

Scroll down for English

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • masło lub oliwa z oliwek do wysmarowania formy
  • 6-8 małych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojony w cienkie plastry
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 g sera Gruyère, startego na tarce
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, posiekanych (może być też suszony)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania, następnie natrzyj jego boki i dno czosnkiem.
  2. Włóż ziemniaki i cukinię do większej miski, dobrze posól i popieprz. Następnie wsyp połowę sera, tymianek, i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż zawartość miski do przygotowanego naczynia do zapiekania i zalej mlekiem maksymalnie do wysokości warzyw.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie dociśnij ziemniaki i cukinię łyżką, posyp resztą sera i ponownie włóż do piekarnika. Piecz kolejne 40 -50 minut, aż mleko zostanie wchłonięte, ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie zarumieniony.
  4. Przed podaniem, pozwól zapiekance „odpocząć” przez 30 minut. Dzięki temu będzie pięknie zwarta i idealnie wilgotna.
Smacznego!

English version

Cheesy potato zucchini gratin 

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 garlic clove, smashed
  • butter or olive oil for greasing
  • 6-8 small potatoes, sliced in thin rounds
  • 1 small zucchini, sliced in thin rounds
  • salt and freshly ground pepper
  • 150 g Gruyère cheese, grated
  • 2 1/2 cups milk
  • 1 teaspoon fresh thyme leaves, roughly chopped (dried works, too)

Preparation:

  1.  Preheat the oven to 200 oC. Butter or oil a  baking dish. Rub the sides and bottom with the cut clove of garlic.
  2. Place the sliced potatoes and zucchini in a bowl and season generously with salt and pepper. Add half the cheese and the thyme and toss together, then transfer to the dish and pour on the milk. It should just cover the rounds.
  3. Place in the oven and bake 30 minutes. Push the potatoes and zucchini down into the milk with the back of a spoon. Sprinkle the remaining cheese over the top and return to the oven. Bake another 40 to 50 minutes, until all of the milk is absorbed, the potatoes are soft and the dish is nicely browned on top and around the edges.
  4. Let set for 20-30 minutes before serving so the juices can redistribute.
Enjoy!

Share the post "Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, Gruyere, obiad, ser, ziemniaki, zioła

« Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde
Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts »

Comments

  1. Jeanne says

    22 sierpnia 2013 at 09:29

    Zapachniało dobrą zapiekanką 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2013 at 09:30

      🙂

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    25 sierpnia 2013 at 14:37

    uwielbiam takie ziemniaczane zapiekanki 🙂 mniam!

    Odpowiedz
  3. Nat says

    27 sierpnia 2013 at 19:27

    A gdzie można kupić takie białe naczynie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 sierpnia 2013 at 19:29

      Mam je już tyle lat, że nawet nie pamiętam gdzie je kupiłam….

      Odpowiedz
      • Nat says

        27 sierpnia 2013 at 22:30

        A na spodzie nie ma żadnej info ?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          27 sierpnia 2013 at 22:32

          Nie, są czyste bez żadnych napisów.

          Odpowiedz
  4. Jov says

    21 sierpnia 2014 at 18:21

    Jakie wymiary ma naczynie? 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2014 at 18:29

      To konkretnie ma 20×13 wysokość 10 cm 🙂

      Odpowiedz
      • Jov says

        21 sierpnia 2014 at 20:20

        Dziękuję ślicznie!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          21 sierpnia 2014 at 20:25

          Polecam się:)

          Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts | karmelowy pisze:
    23 sierpnia 2013 o 08:46

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress