Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole

Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole"

  • Facebook
  • X

Świetny dodatek do dań głównych w stylu meksykańskim. Pikantne puree z kalafiora zapiekane z papryczkami chipotle, salsą verde, marynowanymi papryczkami jalapeno i sporą ilością sera cheddar. Składniki wyglądają nieco egzotycznie, jednak zapewniam, że można je znaleźć już w większości marketów. Polecam!

Scroll down for English

Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański

(4 porcje)

Składniki na puree:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36 %
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
  • 1 łyżka (lub więcej) posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na zapiekankę:

  • 1/2 szklanki salsy verde, np. z tego przepisu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalne)
  • 1 szklanka sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Podziel oczyszczonego kalafiora na małe różyczki . Umieść go w misce (przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce) wraz z 2 łyżkami śmietanki i 1 masła, podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 10 minut. Następnie wymieszaj kalafiora z powstałym podczas pieczenia sosem śmietanowym i podgrzewaj kolejne 6-8 minut, do miękkości. Przełóż kalafiora wraz z sosem do pojemnika blendera, dodaj ser, papryczki i czosnek, i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Wyłóż puree  do naczynia żaroodpornego o wielkości około  20x 20 cm, następnie rozprowadź śmietanę, a na nią salsę verde. Posyp całość pomidorami, jalapeno i na końcu startym serem.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 30 – 40 minut , aż ser się delikatnie zarumieni. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut i podawaj.

Smacznego!

English version

Cheesy chipotle cauliflower casserole  

(4 servings)

Ingredients for the puree:

  • 1 head of cauliflower
  • 2 tbsp heavy cream
  • 1 tbsp butter
  • 1/4 cup cheddar cheese, shredded
  • 1 tbsp (or more) chopped chipotles in adobo sauce (canned)
  • 1/4 tsp garlic powder
  • salt and pepper to taste
Ingredients for the casserole:
  • 1/2 cup salsa verde
  • 1/2 cup sour cream
  • 1/2 cup chopped raw tomatoes
  • 1/4 cup chopped pickled jalapenos (optional)
  • 1 cup cheddar cheese, shredded

Preparation:

  1. Clean and trim the cauliflower, breaking it into medium sized pieces. Place in a microwave safe bowl with 2 tbsp of cream and 1 tbsp of butter. Microwave, uncovered, on high for 10 minutes. Stir to coat cauliflower with cream/butter mixture. Microwave for another six – eight minutes on high (or until cauliflower is tender). Remove from the microwave and put into a high speed blender or food processor along with the cheese, chipotles, and garlic powder. Puree until smooth. Season with salt and pepper to taste.
  2. Spread the puree in an 20 x 20 cm casserole dish. Spread on the sour cream, then the salsa verde. Sprinkle the chopped tomatoes and jalapenos on top. Cover with the shredded cheese.
  3. Bake in the oven for 30 – 40 minutes at 180 oC or until the cheese is golden brown and bubbling. Cool for 5 minutes before serving.

Enjoy!

Share the post "Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cheddar, chilli, chipotle, dodatek do dania głównego, jalapeno, kalafior, kuchnia meksykańska, obiad, pomidor, puree, salsa, ser

« Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds
Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs »

Comments

  1. Carmi says

    27 sierpnia 2013 at 11:55

    Bomba kaloryczna, ale na pewno warta grzechu obżarstwa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 sierpnia 2013 at 11:57

      Oj tam, oj tam:) Zapewniam, że dzięki swojej pikanterii poprawia trawienie:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs | karmelowy pisze:
    28 sierpnia 2013 o 08:23

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Przekładane kostki ziemniaczane

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress