Share the post "Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole"
Świetny dodatek do dań głównych w stylu meksykańskim. Pikantne puree z kalafiora zapiekane z papryczkami chipotle, salsą verde, marynowanymi papryczkami jalapeno i sporą ilością sera cheddar. Składniki wyglądają nieco egzotycznie, jednak zapewniam, że można je znaleźć już w większości marketów. Polecam!
Scroll down for English
Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański
(4 porcje)
Składniki na puree:
- 1 główka kalafiora
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36 %
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
- 1 łyżka (lub więcej) posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na zapiekankę:
- 1/2 szklanki salsy verde, np. z tego przepisu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalne)
- 1 szklanka sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
Przygotowanie:
- Podziel oczyszczonego kalafiora na małe różyczki . Umieść go w misce (przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce) wraz z 2 łyżkami śmietanki i 1 masła, podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 10 minut. Następnie wymieszaj kalafiora z powstałym podczas pieczenia sosem śmietanowym i podgrzewaj kolejne 6-8 minut, do miękkości. Przełóż kalafiora wraz z sosem do pojemnika blendera, dodaj ser, papryczki i czosnek, i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyłóż puree do naczynia żaroodpornego o wielkości około 20x 20 cm, następnie rozprowadź śmietanę, a na nią salsę verde. Posyp całość pomidorami, jalapeno i na końcu startym serem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 30 – 40 minut , aż ser się delikatnie zarumieni. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Cheesy chipotle cauliflower casserole
(4 servings)
Ingredients for the puree:
- 1 head of cauliflower
- 2 tbsp heavy cream
- 1 tbsp butter
- 1/4 cup cheddar cheese, shredded
- 1 tbsp (or more) chopped chipotles in adobo sauce (canned)
- 1/4 tsp garlic powder
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup salsa verde
- 1/2 cup sour cream
- 1/2 cup chopped raw tomatoes
- 1/4 cup chopped pickled jalapenos (optional)
- 1 cup cheddar cheese, shredded
Preparation:
- Clean and trim the cauliflower, breaking it into medium sized pieces. Place in a microwave safe bowl with 2 tbsp of cream and 1 tbsp of butter. Microwave, uncovered, on high for 10 minutes. Stir to coat cauliflower with cream/butter mixture. Microwave for another six – eight minutes on high (or until cauliflower is tender). Remove from the microwave and put into a high speed blender or food processor along with the cheese, chipotles, and garlic powder. Puree until smooth. Season with salt and pepper to taste.
- Spread the puree in an 20 x 20 cm casserole dish. Spread on the sour cream, then the salsa verde. Sprinkle the chopped tomatoes and jalapenos on top. Cover with the shredded cheese.
- Bake in the oven for 30 – 40 minutes at 180 oC or until the cheese is golden brown and bubbling. Cool for 5 minutes before serving.
Enjoy!
Bomba kaloryczna, ale na pewno warta grzechu obżarstwa 🙂
Oj tam, oj tam:) Zapewniam, że dzięki swojej pikanterii poprawia trawienie:)