Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters"

  • Facebook
  • X

Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do ostryg. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem

(12 sztuk)

Składniki:

  • 12 ostryg, dokładnie oczyszczonych
  • 1 ½ łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 120 g świeżego szpinaku
  • ¼ szklanki śmietanki 36 %
  • ½ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.
  3. W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż przez kilka sekund.
  4. Przełóż szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane ostrygi i posyp parmezanem.
  5. Umieść ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

English version

Spinach parmesan oysters

(12 oysters)

Ingredients:

  • 12 oysters, thoroughly scrubbed
  • 1½ tbsp butter
  • 3 garlic cloves, minced
  • 120 g fresh spinach
  • ¼ cup double cream
  • ½ cup grated parmesan cheese

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC.
  2. Open the oysters and remove top shell. Pour out some of the juice and set aside.
  3. In a small saute pan, melt the butter,  add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..
  4. Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.
  5. Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned. Serve immediately.

Enjoy!

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Share the post "Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: ostrygi, owoce morza, parmezan, przystawka, ser

« Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew
Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    8 stycznia 2016 at 10:08

    Tez jeszcze nie miałam okazji ich próbować. Sądzę że takie połączenie smaków musi być genialne. Nabrałam mega ochoty i chyba trzeba będzie wyruszyć w świat na poszukiwanie promocji ostrygowych. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 stycznia 2016 at 10:26

      Polecam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Moje Bistro says

    12 stycznia 2016 at 02:11

    Uwielbiam ostrygi <3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 stycznia 2016 at 15:40

      🙂

      Odpowiedz
  3. Deco-Strefa says

    19 stycznia 2016 at 09:06

    Jeszcze nie miałem okazji jeść ostryg 🙂 drogie są?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2016 at 10:01

      Ja w promocji kupiłam za 6 zł za sztukę:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake

Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths

Losos zapiekany ze szpinakiem i mozzarella / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress