Szpinak często przewija się na moim blogu i nic dziwnego, jest on kopalnią witamin i minerałów, a ponadto, jest zwyczajnie pyszny:) Dziś przedstawiam klasyczną wersję szpinaku w sosie beszamelowym, który jest idealnym dodatkiem do dań głównych. Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol. 1”. Polecam!
Scroll down for English
Szpinak w sosie beszamelowym (4 porcje)
Składniki:
- 300 ml mleka
- 1 mała cebula (lub szalotka), obrana
- liść laurowy
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 kg szpinaku
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 %
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- W rondelku umieść mleko, cebulkę, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i zostaw na 10 minut, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
- Odetnij i wyrzuć grubsze łodygi szpinaku, następnie umieść go w dużej patelni z odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem 1-2 minuty aż szpinak lekko zwiędnie.Następnie odsącz go w durszlaku i przelej zimną wodą. Odciśnij ze szpinaku, najlepiej rękami, nadmiar wody, a następnie drobno go posiekaj.
- W rondelku, najlepiej z grubym dnem, roztop masło, następnie wsyp mąkę i mieszając trzepaczką smaż masę przez kilka minut. Cały czas mieszając trzepaczką wlewaj mleko (uprzednio wyjmij cebulkę i przyprawy), a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wmieszaj do sosu śmietankę i posiekany szpinak, następnie dopraw całość solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.
English version
Classic creamed spinach (4 servings)
Ingredients:
- 300 ml milk
- 1 small onion, peeled
- a bay leaf
- 6 black peppercorns
- 1 kg spinach
- 50 g butter
- 50 g plain flour
- 4 tablespoons double cream
- nutmeg
Preparation:
- Put the milk in a saucepan with the onion, bay leaf and black peppercorns. Bring to the boil, then turn down to a low heat and leave for ten minutes for the aromatics to do their stuff.
- Discard the very toughest spinach stalks, then cook the leaves in a lidded pan with a film of water in the bottom. They should be tender in just a minute or two, maybe less. Drain and cool under cold running water, squeeze thoroughly but gently to remove most of the water, then chop finely.
- Melt the butter in a heavy-based non-stick saucepan, stir in the flour and leave to cook for a couple of minutes, stirring so that it doesn’t burn. Whisk in the warm milk; you don’t need the aromatics, they have done their work. When the sauce starts to thicken, turn the heat to a low simmer and let it bubble gently for a good fifteen minutes. An occasional stir, taking care to get right in the corners, will prevent it burning.
- Stir in the cream and chopped spinach, then finish with salt, pepper and a fine pinch of grated nutmeg.
Mary says
Wygląda smakowicie. Nie ma jak dobrze przyrządzony szpinak!
Dzi says
Zgadzam się w 100% 🙂
jestsmak says
Pięknie podany 🙂
Alina says
Przepis na szpinak idealny! 🙂 Do wersji z samym jajkiem albo z serem nie potrafię się przekonać.
Dzi says
Spokojnie, też musiałam do szpinku w takiej wersji dojrzeć:P
Kasiek says
… „(uprzednio wyjmij cebulkę i przyprawy)” za bardzo nie wiem kiedy ją usmażyć, do czego dodać? umknęło mi co z cebulą zrobić. Proszę o odpowiedź.
Dziękuję.
Dzi says
Cebulkę i liść umieszczamy w mleku tylko po to, by przeszło ich aromatem (pkt. 1 przygotowania), później ją wyrzucamy.
Kasiek says
Dziękuję 😉
Dzi says
🙂