Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach"

  • Facebook
  • X

Szpinak często przewija się na moim blogu i nic dziwnego, jest on kopalnią witamin i minerałów, a ponadto, jest zwyczajnie pyszny:) Dziś przedstawiam klasyczną wersję szpinaku w sosie beszamelowym, który jest idealnym dodatkiem do dań głównych. Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol. 1”. Polecam!

Scroll down for English

Szpinak w sosie beszamelowym (4 porcje)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 1 mała cebula (lub szalotka), obrana
  • liść laurowy
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 kg szpinaku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieść mleko, cebulkę, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i zostaw na 10 minut, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
  2. Odetnij i wyrzuć grubsze łodygi szpinaku, następnie umieść go w dużej patelni z odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem 1-2 minuty aż szpinak lekko zwiędnie.Następnie odsącz go w durszlaku i przelej zimną wodą. Odciśnij ze szpinaku,  najlepiej rękami, nadmiar wody, a następnie drobno go posiekaj.
  3. W rondelku, najlepiej z grubym dnem, roztop masło, następnie wsyp mąkę i mieszając trzepaczką smaż masę przez kilka minut. Cały czas mieszając trzepaczką wlewaj mleko (uprzednio wyjmij cebulkę i przyprawy), a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wmieszaj do sosu śmietankę i posiekany szpinak, następnie dopraw całość solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.
Smacznego!

 English version

 

Classic creamed spinach (4 servings)

Ingredients:

  • 300 ml milk
  • 1 small onion, peeled
  • a bay leaf
  • 6 black peppercorns
  • 1 kg spinach
  • 50 g butter
  • 50 g plain flour
  • 4 tablespoons double cream
  • nutmeg

Preparation:

  1. Put the milk in a saucepan with the onion, bay leaf and black peppercorns. Bring to the boil, then turn down to a low heat and leave for ten minutes for the aromatics to do their stuff.
  2. Discard the very toughest spinach stalks, then cook the leaves in a lidded pan with a film of water in the bottom. They should be tender in just a minute or two, maybe less. Drain and cool under cold running water, squeeze thoroughly but gently to remove most of the water, then chop finely.
  3. Melt the butter in a heavy-based non-stick saucepan, stir in the flour and leave to cook for a couple of minutes, stirring so that it doesn’t burn. Whisk in the warm milk; you don’t need the aromatics, they have done their work. When the sauce starts to thicken, turn the heat to a low simmer and let it bubble gently for a good fifteen minutes. An occasional stir, taking care to get right in the corners, will prevent it burning.
  4. Stir in the cream and chopped spinach, then finish with salt, pepper and a fine pinch of grated nutmeg.
Enjoy!

Share the post "Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, Nigel Slater, obiad, sałatka, sos beszamelowy, szpinak

« Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan
Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops »

Comments

  1. Mary says

    2 września 2013 at 11:11

    Wygląda smakowicie. Nie ma jak dobrze przyrządzony szpinak!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2013 at 11:32

      Zgadzam się w 100% 🙂

      Odpowiedz
  2. jestsmak says

    3 września 2013 at 10:42

    Pięknie podany 🙂

    Odpowiedz
  3. Alina says

    3 września 2013 at 15:53

    Przepis na szpinak idealny! 🙂 Do wersji z samym jajkiem albo z serem nie potrafię się przekonać.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 września 2013 at 15:55

      Spokojnie, też musiałam do szpinku w takiej wersji dojrzeć:P

      Odpowiedz
  4. Kasiek says

    18 września 2013 at 16:26

    … „(uprzednio wyjmij cebulkę i przyprawy)” za bardzo nie wiem kiedy ją usmażyć, do czego dodać? umknęło mi co z cebulą zrobić. Proszę o odpowiedź.
    Dziękuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 września 2013 at 16:56

      Cebulkę i liść umieszczamy w mleku tylko po to, by przeszło ich aromatem (pkt. 1 przygotowania), później ją wyrzucamy.

      Odpowiedz
      • Kasiek says

        19 września 2013 at 10:25

        Dziękuję 😉

        Odpowiedz
        • Dzi says

          19 września 2013 at 10:26

          🙂

          Odpowiedz

Trackbacks

  1. Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops | karmelowy pisze:
    2 września 2013 o 12:34

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress