Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde

Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde"

  • Facebook
  • Twitter

Salsa verde jest to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów, złożonych głównie z ziół. Dziś przedstawiam jego włoską wersję, składającą się głównie z pietruszki, bazylii, mięty z dodatkiem anchois i kaparów. Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam jest autorstwa Jamiego Olivera i można go odnaleźć tutaj. Ten sos można jeść praktycznie ze wszystkim, a w szczególności z mięsami i rybami. Polecam!

Scroll down for English

Salsa verde (8 porcji)

Składniki:

  • ½ -2 ząbki czosnku, obrane z łupinek
  • 1 mała garść kaparów
  • 1 mała garść korniszonów (ja dałam 1 średniego)
  • 6 filetów anchois
  • 2 duże garście natki pietruszki, listki, bez łodyżek
  • 1 pęczek świeżej bazylii, listki, bez łodyżek
  • 1 garść świeżej mięty, listki, bez łodyżek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Bardzo drobno posiekaj czosnek, kapary, korniszony, anchois i zioła i przełóż wszystko do 1 miski. Dodaj musztardę i ocet, a następnie powoli wlewając oliwę, intensywnie mieszaj, tak by sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem lub wlej więcej octu.

Smacznego!

English version

Salsa verde (8 servings)

Ingredients:

  • ½-2 cloves garlic, peeled
  • 1 small handful capers
  • 1 small handful gherkins pickled in sweet vinegar
  • 6 anchovy fillets
  • 2 large handfuls flat-leaf parsley, leaves picked
  • 1 bunch fresh basil, leaves picked
  • 1 handful fresh mint, leaves picked
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 3 tablespoons red wine vinegar
  • 8 tablespoons really good extra virgin olive oil
  • sea salt
  • freshly ground black pepper

Preparation:

Finely chop the garlic, capers, gherkins, anchovies and herbs and put them into a bowl. Add the mustard and vinegar, then slowly stir in the olive oil until you achieve the right consistency. Balance the flavours with freshly ground black pepper, a bit of salt and maybe a little more vinegar.

Enjoy!

Share the post "Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Poradnik, Ryby i owoce morza Tagged With: anchois, Jamie Oliver, kapary, kuchnia włoska, mięso, musztarda, ocet winny, ogórek konserwowy, salsa, zioła

« Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry
Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin »

Comments

  1. bubu says

    21 sierpnia 2013 at 09:29

    wygląda bardzo apetycznie:)

    Odpowiedz
  2. jestsmak says

    27 sierpnia 2013 at 06:40

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 sierpnia 2013 at 06:42

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle | karmelowy pisze:
    26 sierpnia 2013 o 08:35

    […] 1/2 szklanki salsy verde, np. z tego przepisu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Restauracja Filmowa – recenzja

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress