Salsa verde jest to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów, złożonych głównie z ziół. Dziś przedstawiam jego włoską wersję, składającą się głównie z pietruszki, bazylii, mięty z dodatkiem anchois i kaparów. Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam jest autorstwa Jamiego Olivera i można go odnaleźć tutaj. Ten sos można jeść praktycznie ze wszystkim, a w szczególności z mięsami i rybami. Polecam!
Scroll down for English
Salsa verde (8 porcji)
Składniki:
- ½ -2 ząbki czosnku, obrane z łupinek
- 1 mała garść kaparów
- 1 mała garść korniszonów (ja dałam 1 średniego)
- 6 filetów anchois
- 2 duże garście natki pietruszki, listki, bez łodyżek
- 1 pęczek świeżej bazylii, listki, bez łodyżek
- 1 garść świeżej mięty, listki, bez łodyżek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno posiekaj czosnek, kapary, korniszony, anchois i zioła i przełóż wszystko do 1 miski. Dodaj musztardę i ocet, a następnie powoli wlewając oliwę, intensywnie mieszaj, tak by sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem lub wlej więcej octu.
Smacznego!
English version
Salsa verde (8 servings)
Ingredients:
- ½-2 cloves garlic, peeled
- 1 small handful capers
- 1 small handful gherkins pickled in sweet vinegar
- 6 anchovy fillets
- 2 large handfuls flat-leaf parsley, leaves picked
- 1 bunch fresh basil, leaves picked
- 1 handful fresh mint, leaves picked
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 3 tablespoons red wine vinegar
- 8 tablespoons really good extra virgin olive oil
- sea salt
- freshly ground black pepper
Preparation:
Finely chop the garlic, capers, gherkins, anchovies and herbs and put them into a bowl. Add the mustard and vinegar, then slowly stir in the olive oil until you achieve the right consistency. Balance the flavours with freshly ground black pepper, a bit of salt and maybe a little more vinegar.
Enjoy!
bubu says
wygląda bardzo apetycznie:)
jestsmak says
Ciekawy przepis 🙂
Dzi says
🙂