Share the post "Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs"
Jak wiadomo, uwielbiam przepisy szybkie i pyszne. Przedstawiam więc przepis na mięso z udek kurczaka w sosie malinowym i papryczkami chipotle. Jak już wspominałam w poprzednim poście, można je kupić w większości marketów, najczęściej w puszkach w sosie adobo. Niesamowite jest jak z tak niewielu składników, można otrzymać tak różnorodne smaki w jednym daniu, pikantny,słony, słodki-wszystko tutaj jest:). Podałam go z zapiekanym puree z kalafiora w stylu meksykańskim. Polecam!
Scroll down for English
Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki dżemu malinowego, najlepiej takiego bez pestek
- starta skórka i wyciśnięty sok z 1 limonki
- 1 łyżka drobno posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 700 g miesa z udek z kurczaka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotwanie:
- W małym rondelku, wymieszaj dżem malinowy skórkę i sok z limonki, papryczkę chipotle i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 4 minuty lub do momentu, aż powstanie gęsty sos.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Mięso z udek kurczaka posól i popieprz, następnie włóż na rozgrzaną patelnię i smaż go po około 6 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni i przestanie być różowy w środku.
- Przełóż kurczaka na talerze i podawaj z sosem.
English version
Raspberry chipotle chicken thighs
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons, preferably seedless, raspberry jam
- 1 lime, zested and juiced
- 1 tablespoon minced chipotle chile in adobo sauce
- 1 garlic clove, minced
- 2 teaspoons canola oil
- 700g boneless chicken thighs
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
Preparation:
- In a small saucepan, combine the raspberry jam, lime zest, lime juice, chipotle, and garlic. Cook over medium heat for 4 minutes, or until slightly syrupy.
- Heat the oil in a large skillet over medium-high heat. Sprinkle the chicken thighs evenly with the salt and pepper. Saute chicken about 6 minutes per side, or until golden brown.
- Spoon the raspberry mixture over the chicken before serving.
karmel-itka says
danie wygląda naprawdę kusząco. ten sos malinowy jest niesamowity, muszę kiedys spróbować!
Dzi says
Polecam:)
jestsmak says
Bardzo ciekawe połączenie kurczaka z sosem malinowym, nie wpadłabym na to 🙂