Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis pochodzi z kuchni Lidla.
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls
Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”. Makaron ryżowy z kawałkami kurczaka, brokułami i marchewką w słodkawym, łatwym sosie teriyaki. Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w…
Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider
Dziś przedstawiam przepis doskonałej brytyjskiej bestellerowej autorki Delii Smith, z jej książki „Delia’s Happy Christmas”. Rozpływający się w ustach, długo duszony w cydrze z warzywami królik, wcześniej natarty musztardą i zawinięty w boczek, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. Polecam na leniwy weekendowy obiad. Muszę się też przyznać, że robiłam królika pierwszy raz w życiu i…
Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą / Potatoes and broccoli baked with mozzarella
Dziś przedstawiam bardzo łatwy i szybki przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego Ziemniaki i brokuły zapiekane w śmietance pod mozzarellą – nic prostszego! Najlepiej przygotować danie bezpośrednio przed podaniem, gdyż wtedy ser smakowicie ciągnie się przy wykładaniu – pychota! Polecam 🙂
Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel
Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! Polecam 😉
Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork
Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle szybki obiad bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Bardzo cienkie plasterki łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!
Włoska zupa rybna / Italian fish soup
Być może wstyd się przyznać, ale zupę rybną jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno i to w pracowniczym bufecie 🙂 Zakochałam się w tym smaku! Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami ryby – pyszna! Polecam 😉
Duchnicka Wine & Food – recenzja
Duchnicka Wine & Food to restauracja z otwartą kuchnią, wine barem i sklepem z winem, znajdująca się na Żoliborzu, na ulicy Duchnickiej 3 w Warszawie. Przyznam, że znajduje się w dosyć specyficznym miejscu, gdzie w normalnych okolicznościach nie szukałabym dobrej restauracji:). Wybraliśmy się tam dzięki uprzejmości Groupon, który w ramach Tygodnia restauracji zaproponował blogerom przetestowanie kilku…
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes
Dziś przedstawiam przepis na soczyste udka kacze, duszone w czerwonym winie z dodatkiem suszonych śliwek, które dodają całemu daniu odrobinę słodyczy. Danie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe w wykonaniu, a udka wychodzą mięciutkie i bardzo przyjemne w smaku:). Jest to odrobinę zmodyfikowany przez mnie przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, modyfikacja polegała na…
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake
Dziś przedstawiam doskonały przepis na łatwy obiad, idealny na chłodne jeszcze wieczory. Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w delikatnym winno-śmietankowym sosie, pod parmezanową pierzynką – baaardzo przyjemna w smaku:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender, Volume I”. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- …
- 115
- Next Page »