Share the post "Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze"
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu, z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy.
Scroll down for recipe in English
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki
(16 ślimaczków)
Składniki na ciasto:
- 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 do 6 szklanek mąki
Składniki na nadzienie:
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 300 g posiekanej białej czekolady
- 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Składniki na glazurę:
- 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty
Przygotowanie:
- W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy.
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zgniataj przez 6-8 minut, aż stanie elastyczne. Umieść w naoliwionej misce i obróć raz aby cała powierzchnia ciasta została natłuszczona. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1- 1 1/2 h lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
- Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię, ugnieć aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm.
- W celu przygotowania nadzienia, w misce wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i wyłóż je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegi. Posyp czekoladą, żurawiną i orzechami i zawiń w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Dociśnij brzeg i pokrój na 16 równych części.
- Ułóż w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości 30 cm x 22 cm lub pojedyńczo w blaszce do muffinek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ślimaczki podwoją swoją objętość, na około 45 minut.
- Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez około 30-35 minut lub do zarumienienia, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje, polej upieczone ślimaczki, odstaw do zastygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze
(16 rolls)
Ingredients for the dough:
- 2 packages (7 g each) active dry yeast
- 2 cups warm water
- 1 cup butter, melted
- 1/2 cup sugar
- 2 teaspoons salt
- 5 to 6 cups all-purpose flour
Ingredients for the filling:
- 3-4 tablespoons butter, softened
- 1/2 cup packed brown sugar
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 300 g chopped white chocolate
- 1 cup dried cranberries with pomegate juice from Bakalland
- 1/2 cup chopped walnuts from Bakalland
Ingredients for the glaze:
- 1/2 package of Delecta blackurrant jelly
Preparation:
- In a large bowl of stand mixer, dissolve yeast in warm water. Add the butter, sugar, salt and 4 cups flour, beat until smooth. Stir in enough remaining flour to form a soft dough.
- Turn onto a floured surface, knead until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in a greased bowl, turning once to grease the top. Cover and place in warm place for 1-1 1/2 h, or until double in size. Punch dough down, and on a lightly floured surface, roll into a 60 cm x 30 cm rectangle.
- For filling, combine the butter, brown sugar and cinnamon, spread over dough, leaving 1 cm edges. Sprinkle with chocolate, cranberries and walnuts. Roll up, starting with a long side and pinch seam to seal. Cut into 16 slices.
- Place cut side down in two greased 30 cm x 22 cm baking pans. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 45 minutes.
- Bake at 180 oC for 30-35 minutes or until golden brown and seta side to cool.
- Meanwhile, in a small bowl, prepare jelly according to package direction, using half of water, just before it sets drizzle over rolls. Cool and serve.
Enjoy!
Kocham żurawinkę Bakalland. JEst mega soczysta! Przepis do notesika 🙂
nawet mój wybrzydzający narzeczony ją lubi:)