Share the post "Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze"
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu, z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy.
Scroll down for recipe in English
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki
(16 ślimaczków)
Składniki na ciasto:
- 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 do 6 szklanek mąki
Składniki na nadzienie:
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 300 g posiekanej białej czekolady
- 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Składniki na glazurę:
- 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty
Przygotowanie:
- W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy.
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zgniataj przez 6-8 minut, aż stanie elastyczne. Umieść w naoliwionej misce i obróć raz aby cała powierzchnia ciasta została natłuszczona. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1- 1 1/2 h lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
- Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię, ugnieć aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm.
- W celu przygotowania nadzienia, w misce wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i wyłóż je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegi. Posyp czekoladą, żurawiną i orzechami i zawiń w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Dociśnij brzeg i pokrój na 16 równych części.
- Ułóż w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości 30 cm x 22 cm lub pojedyńczo w blaszce do muffinek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ślimaczki podwoją swoją objętość, na około 45 minut.
- Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez około 30-35 minut lub do zarumienienia, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje, polej upieczone ślimaczki, odstaw do zastygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze
(16 rolls)
Ingredients for the dough:
- 2 packages (7 g each) active dry yeast
- 2 cups warm water
- 1 cup butter, melted
- 1/2 cup sugar
- 2 teaspoons salt
- 5 to 6 cups all-purpose flour
Ingredients for the filling:
- 3-4 tablespoons butter, softened
- 1/2 cup packed brown sugar
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 300 g chopped white chocolate
- 1 cup dried cranberries with pomegate juice from Bakalland
- 1/2 cup chopped walnuts from Bakalland
Ingredients for the glaze:
- 1/2 package of Delecta blackurrant jelly
Preparation:
- In a large bowl of stand mixer, dissolve yeast in warm water. Add the butter, sugar, salt and 4 cups flour, beat until smooth. Stir in enough remaining flour to form a soft dough.
- Turn onto a floured surface, knead until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in a greased bowl, turning once to grease the top. Cover and place in warm place for 1-1 1/2 h, or until double in size. Punch dough down, and on a lightly floured surface, roll into a 60 cm x 30 cm rectangle.
- For filling, combine the butter, brown sugar and cinnamon, spread over dough, leaving 1 cm edges. Sprinkle with chocolate, cranberries and walnuts. Roll up, starting with a long side and pinch seam to seal. Cut into 16 slices.
- Place cut side down in two greased 30 cm x 22 cm baking pans. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 45 minutes.
- Bake at 180 oC for 30-35 minutes or until golden brown and seta side to cool.
- Meanwhile, in a small bowl, prepare jelly according to package direction, using half of water, just before it sets drizzle over rolls. Cool and serve.
Enjoy!
miki+girl says
Kocham żurawinkę Bakalland. JEst mega soczysta! Przepis do notesika 🙂
Dzi says
nawet mój wybrzydzający narzeczony ją lubi:)