Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu, z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy.

Scroll down for recipe in English

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki

(16 ślimaczków)

Składniki na ciasto:

  • 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 do 6 szklanek mąki

Składniki na nadzienie:

  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 300 g posiekanej białej czekolady
  • 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland

Składniki na glazurę:

  • 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty

Przygotowanie:

  1. W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy.
  2. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zgniataj przez 6-8 minut, aż stanie elastyczne. Umieść w naoliwionej misce i obróć raz aby cała powierzchnia ciasta została natłuszczona. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1- 1 1/2 h lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię, ugnieć aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm.
  4. W celu przygotowania nadzienia, w misce wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i wyłóż je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegi. Posyp czekoladą, żurawiną i orzechami i zawiń w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Dociśnij brzeg i pokrój na 16 równych części.
  5. Ułóż w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości 30 cm x 22 cm lub pojedyńczo w blaszce do muffinek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ślimaczki podwoją swoją objętość, na około 45 minut.
  6. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez około 30-35 minut lub do zarumienienia, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje, polej upieczone ślimaczki, odstaw do zastygnięcia i podawaj.

Smacznego!

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

English version

Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

(16 rolls)

Ingredients for the dough:

  • 2 packages (7 g each) active dry yeast
  • 2 cups warm water 
  • 1 cup butter, melted
  • 1/2 cup sugar
  • 2 teaspoons salt
  • 5 to 6 cups all-purpose flour

Ingredients for the filling:

  • 3-4 tablespoons butter, softened
  • 1/2 cup packed brown sugar
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 300 g chopped white chocolate
  • 1 cup dried cranberries with pomegate juice from Bakalland
  • 1/2 cup chopped walnuts from Bakalland

Ingredients for the glaze:

  • 1/2 package of Delecta blackurrant jelly

Preparation:

  1. In a large bowl of stand mixer, dissolve yeast in warm water. Add the butter, sugar, salt and 4 cups flour, beat until smooth. Stir in enough remaining flour to form a soft dough.
  2. Turn onto a floured surface, knead until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in a greased bowl, turning once to grease the top. Cover and place in warm place for 1-1 1/2 h, or until double in size. Punch dough down, and on a lightly floured surface, roll into a 60 cm x 30 cm rectangle.
  3. For filling, combine the butter, brown sugar and cinnamon, spread over dough, leaving 1 cm edges. Sprinkle with chocolate, cranberries and walnuts. Roll up, starting with a long side and pinch seam to seal. Cut into 16 slices.
  4. Place cut side down in two greased 30 cm x 22 cm baking pans. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 45 minutes.
  5. Bake at 180 oC for 30-35 minutes or until golden brown and seta side to cool.
  6. Meanwhile, in a small bowl, prepare jelly according to package direction, using half of water, just before it sets drizzle over rolls. Cool and serve.

Enjoy!

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Share the post "Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto, ciasto drożdżowe, czekolada, deser, orzechy, orzechy włoskie, słodkości, żurawina

« Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs
Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken »

Comments

  1. miki+girl says

    25 stycznia 2016 at 21:01

    Kocham żurawinkę Bakalland. JEst mega soczysta! Przepis do notesika 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 stycznia 2016 at 21:24

      nawet mój wybrzydzający narzeczony ją lubi:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ekspresowe-owoce-w-sosie-z-bialej-czekolady-Easy-berries-with-white-chocolate-sauce

Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady / Easy berries with white chocolate sauce

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress