Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały przepis na łatwy obiad, idealny na chłodne jeszcze wieczory. Pyszna zapiekanka makaronowa z  kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w delikatnym winno-śmietankowym sosie, pod parmezanową pierzynką – baaardzo przyjemna w smaku:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender, Volume I”. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 350 g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gruby plasterek masła
  • 400 g gotowanego lub upieczonego kurczaka
  • 250 ml białego wina
  • 450 ml śmietanki 30 %
  • 200 g szpinaku
  • 190 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Teraz umyj szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar wody i  z grubsza posiekaj.
  4. Umieść makaron, sos z grzybami i kurczakiem i szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie parmezanu i dopraw solą i pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.
Smacznego!

English version

Chicken, spinach and pasta bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 350 g spaghetti
  • 300 g mushrooms
  • 3 tablespoons olive oil
  • a thick slice of butter
  • 400 g cooked chicken
  • 250 ml white wine
  • 450 ml double cream
  • 200 g spinach
  • 190 g grated parmesan

Preparation:

  1. Cook the spaghetti in deep, generously salted boiling water. Drain and set aside. Set the oven at 180 oC.
  2. Cut the mushrooms into quarters. Warm the oil and butter ina a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely here and there. Add the cooked chicken, cut into large pieces, aand then pour in the wine. Bring to the boil, scraping away at the sticky remains on the bottom of the pan. Pour the cream into the pan, bring back to the boil and turn off the heat.
  3. Wash the spinach and put it, still wet from rinsing into a pan with a tight-fitting lid. Let it cook for a minute or two in its own steam, them drain, zqeeze to remowe excess water and chop roughly.
  4. Fold the cooked spaghetti, mushroom and chicken suce and spinach together, then stir in two-thirds of the grated parmesan and some salt and black pepper and tip into a large baking dish. Scatter the remaining cheese an top and bake for thirty-five minutes, till crisp and golden.
Enjoy!

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, makaron, mięso, Nigel Slater, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, zapiekanka

« Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes »

Comments

  1. bubu says

    27 lutego 2014 at 15:57

    wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2014 at 10:37

      🙂

      Odpowiedz
  2. młoda says

    17 marca 2014 at 11:22

    Brzmi pysznie…chyba spróbuję zrobić, tym bardziej że w końcu mam w czym (kupiłam naczynie żaroodporne z Termisilu i w końcu nic mi nie przywiera). Tylko zastanawiam się jakiego wina użyć? Bo już się kilka razy nacięłam, może mógłby ktoś jakieś polecić? Musi być wytrawne czy może być np. półsłodkie? Wybaczcie mój brak profesjonalizmu ale dopiero się uczę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 marca 2014 at 11:24

      Ja do gotowania zawsze używam wina półwytrawnego.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Miesny-bigos-z-grzybami-Meaty-cabbage-stew-with-mushrooms

Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress