Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis doskonałej brytyjskiej bestellerowej autorki Delii Smith, z jej książki „Delia’s Happy Christmas”. Rozpływający się w ustach, długo duszony w cydrze z warzywami królik, wcześniej natarty musztardą i zawinięty w boczek, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. Polecam na leniwy weekendowy obiad. Muszę się też przyznać, że robiłam królika pierwszy raz w życiu i efekt mnie zachwycił 🙂 Polecam!

Scroll down for recipe in English

Musztardowy królik duszony w cydrze

(4 porcje)

Składniki:

  • 4  kawałki królika o wadze około 600 g (ja dałam 4 udka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 225 g cebuli, z grubsza posiekanej w plastry
  • 2 średnie pory, umyte i pokrojone w plasterki
  • 175 g marchewek, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku, plus kilka całych gałązek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 275 ml wytrawnego cydru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC.
  2. Natrzyj królika przygotowaną musztardą, dopraw solą i pieprzem, po czym owiń każdy kawałek plastrem boczku.
  3. W naczyniu do zapiekania (najlepiej żeliwnym) ułóż połowę cebuli, pora, marchewki i posiekanych ziół, a na nich połóż kawałki królika. Posyp zawartość naczynia czosnkiem, wyłóż resztę warzyw i ziół (wraz z całymi gałązkami tymianku) i dopraw solą i pieprzem.
  4. Następnie włóż liść laurowy, wlej cydr i ocet jabłkowy, przykryj szczelnie dobrze dopasowaną pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij naczynie i wyłóż królika na talerz, najlepiej za pomocą durszlakowej i odstaw w ciepłe miejsce.
  5. W miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką żółtka z mąką kukurydzianą, dodaj śmietanę i musztardę ziarnistą, po czym ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Umieść naczynie na kuchence i doprowadź do łagodnego wrzenia. Wlewaj powoli mieszankę śmietanową,cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje do ulubionej konsystencji. Dopraw jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj królika z warzywami, polane sosem np. z ziemniakami i brokułami zapieczonymi pod mozzarellą.

 English version

Mustard rabbit braised in cider

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 rabbit joints weighing about 600g
  • 1 tablespoon mustard
  • 4 rashers of smoked streaky bacon
  • 225 g onion, roughly sliced
  • 2 medium leeks, washed and sliced
  • 175 g carrots, cut into 4 cm pieces
  • 1 tablespoon thyme leaves, plus a few sprigs of thyme
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 clove garlic, chopped
  • 1 bay leaf
  • 275 ml strong dry cider
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • salt and pepper to taste
  • 2 egg yolks
  • 1 teaspoon cornflour
  • 150 ml double cream
  • 1 tablespoon grain mustard

Preparation:

  1. Preheat the oven to 140 oC.
  2. First spread the mustard over the rabbit joints, then season them and wrap a piece of bacon round each one.
  3. In a flameproof casserole arrange half the onions, leeks, carrots and chopped herbs, then place the rabbit joints on top. Sprinkle in the garlic, then arrange the rest of the vegetables and sprigs of thyme on top along with some seasoning.
  4. Add the bay leaf, pour in the cider and cider vinegar, cover with a tight-fittig lid and place the casserole in the oven for 3 hours. After that use a draining spoon to remove the rabbit joints and keep them warm.
  5. Whisk the egg yolks and cornflour together in a bowl till smooth, add the cream and grain mustard and whisk again.
  6. Place the casserole over direct heat and bring the juices up to a gentle simmer while you whisk in the cream mixture until the sauce has thickened.
  7. Serve the rabbit and vegetables with the sauce poured over.
Enjoy!

Share the post "Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, cydr, Delia Smith, królik, kuchnia francuska, mięso, musztarda, obiad, por, udka, zioła

« Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą / Potatoes and broccoli baked with mozzarella
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls »

Comments

  1. Małe Kulinaria says

    12 marca 2014 at 16:42

    uwielbiam królika, ale takiego jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2014 at 17:54

      Polecam, rozpływa się w ustach!

      Odpowiedz
  2. Czarna says

    3 lipca 2014 at 19:49

    A wytrawny cydr to jaki? 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2014 at 20:00

      One są zazwyczaj świetnie opisane, więc nie powinno być problemu z wyborem. Np. te w małych butelkach z X w nazwie są słodkie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Jak zamrozić fasolkę szparagową

Latwa-wolowina-zapiekana-z-papryka-Easy-beef-and-pepper-bake

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress