Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls

by Dzi 16 komentarzy

Share the post "Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”. Makaron ryżowy z kawałkami kurczaka, brokułami i marchewką w słodkawym, łatwym sosie teriyaki. Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w poszukiwaniu specyficznych, azjatyckich składników. Danie jest przepyszne, polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych różyczek brokuła
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 1 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim 1 łyżkę oleju rzepakowego. Włóż kurczaka i smaż, aż będzie ładnie zarumieniony, przez ok. 8 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
  3. W trakcie smażenia kurczaka, przygotuj sos teriyaki. W garnku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj wszystkie jego składniki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos ściemnieje i zgęstnieje, około 10 minut. Zmniejsz ogień do najmniejszego i utrzymuj sos ciepły do momentu wymieszania z kurczakiem i warzywami.
  4. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż marchewkę i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż do zeszklenia. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne pięć minut, aż różyczki przestaną być surowe, jednak wciąż będą jędrne i chrupiące. Następnie włóż ponownie do patelni kurczaka i zalej całość sosem teriyaki. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Smacznego!

English version

Teriyaki chicken noodle bowls

(4 servings)

Ingredients:

  • 250 g rice noodles
  • 1 1/2 tablespoons canola oil
  • 400 g chicken breasts, cut into strips
  • 4 carrots, sliced
  • 1 onion, finely diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 3 cups fresh or frozen broccoli florets
  • salt and pepper, to taste

Ingredients for the teriyaki sauce:

  • 1 1/2 cup cold water
  • 3/4 cup dark brown sugar
  • 1/2 cup soy sauce
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 tablespoons cornstarch

Preparation:

  1. Prepare rice noodles according to package directions and set aside. Season chicken with salt and pepper to taste.
  2. In a large pan heat 1 tablespoon canola oil over medium-high heat. When the oil is hot, add the chicken and cook until fully cooked through and nicely browned, about 8 minutes. Remove the chicken and set aside.
  3. While the chicken cooks, prepare the teriyaki sauce by mixing all ingredients together until well combined. Heat the mixture over medium heat until bubbly, reduce to a simmer and cook until slightly thick and dark in color, about 10 minutes. Keep warm on low heat until ready to toss with the chicken and vegetables.
  4. Heat the rest of the oil until hot. Add the carrots and cook for 5 minutes. Add the onions and cloves to the carrots and season with salt and pepper. When the onions are translucent, add the broccoli florets and cook for five  minutes or until florets are tender but still have a bit of a bite. Add the chicken back into the skillet and cover with teriyaki sauce. Finally, add the rice noodles and give it a toss. Serve immediately.
Enjoy!

Share the post "Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: brokuły, kuchnia azjatycka, kurczak, makaron, marchewka, mięso, obiad, sos sojowy, teriyaki

« Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider
Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage »

Comments

  1. bubu says

    11 marca 2014 at 14:41

    kolejna, apetycznie wyglądająca odsłona makaronu 🙂 minimalizm potrzebnych składników zachęca do przygotowania

    Odpowiedz
  2. Czarna says

    22 sierpnia 2014 at 12:20

    Skladniki czekaja w lodowce. Dzis bede testowac. Oby wyszlo smaczniw 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2014 at 13:01

      Trzymam kciuki, Jak dla mnie to była rewelacja:)

      Odpowiedz
  3. aneyka says

    5 lutego 2015 at 19:14

    Dziś zrobiłam, wyszło pysznie, dzięki za fajny przepis, to danie pojawi się na moim stole z pewnością nie jeden raz.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lutego 2015 at 19:28

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz
  4. Asia says

    14 maja 2015 at 14:37

    Czy mozna cukier zastapic miodem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 maja 2015 at 14:59

      Niestety nigdy nie próbowałam zastępować w tym przepisie cukru miodem, raczej nie polecałabym.

      Odpowiedz
  5. losjimi says

    21 listopada 2015 at 17:52

    Sos super, musialem dodać odrobinę ostrości (poł papryczki chilli). ale wyszło super.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2015 at 18:24

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  6. Sabatini says

    13 lutego 2016 at 16:27

    Witam chcę jutro zrobić kurczaka z sosem teriyaki ale mam dylemat- mam kupiony sos i nie wiem ile go dać? Proszę o pomoc

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lutego 2016 at 16:56

      Szczerze mówiąc nie mam zaufania do tych kupnych sosów, jak dla mnie mają za mało smaku i używam je raczej do marynat. Trudno jest mi określić ile należy go użyć, proponowałabym jednak zrobić go w sposób klasyczny. Zapewniam, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

      Odpowiedz
  7. Kasia says

    8 listopada 2016 at 23:18

    jest super, ale ja muszę trochę mniej cukru i soli, ale pozatym uzależniłam się, dziękuje za kolejny cudowny i szybki przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 listopada 2016 at 09:52

      🙂

      Odpowiedz
  8. ignacykupnysosik says

    29 maja 2017 at 19:53

    hej,chciałbym przygotować takiego pysznego kurczaczka sobie na kolejszyn,ale też mam kupny sos. Nie obawiam się zmiany smaku,bo na etykietce jest spoczko składzik. Dziękuję za kolejny pyszniutki i TUROłatwy przepis. BON APETIT BEJBE. Zmykam do do gotowania,
    Pozdrawiam,Ignacy

    Odpowiedz
  9. Marcin says

    9 września 2022 at 14:42

    Woha! Genialne to jest. Ja jeszcze podkręciłem sos imbirem i czosnkiem oraz nie miałem brokułu tylko kalafior, ale smak genialny!
    W sosie może trochę za dużo skrobi, bo zrobił się budyń sojowy, ale danie wybitne!

    Odpowiedz
  10. Papryczk_a says

    10 września 2023 at 14:45

    Rewelacja!!! Mój nowy, ulubiony przepis!!! 😀 mga proste składniki, przygotowanie, a smak wow, mega polecam spróbować 😀 my robiliśmy że świeżym makaronem ramen i wyszło extra, ale myślę, że z ryżowym itp tak samo będzie pycha 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jarzynowa-z-wedzona-makrela-Vegetable-and-smoked-mackerel-salad

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad

Makaron z serem pleśniowym i grzybami Gordona Ramsaya

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

zapiekanka_z_brokulami

Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress