Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO

Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu dostałam propozycję ze strony przedstawiciela MAKRO uczestniczenia w warsztatach kulinarnych organizowanych Kuchni Pokazowej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, gdzie na co dzień szkolą się szefowie kuchni i pracownicy branży Horeca. Niestety w tym samym czasie miałam inną ważną imprezę kulinarną, w której bardzo chciałam uczestniczyć w związku z czym z bólem musiałam odmówić:( Na szczęście bardzo sympatyczna zaproponowała mi rozwiązanie alternatywne, otóż dzień wcześniej MAKRO organizowało po raz pierwszy w swojej historii warsztaty kulinarne dla dzieci „Kolacja Mistrzów” w celu zapoznania ich z zawodem kucharza i dostałam kolejną propozycję uczestniczenia w celu przygotowania relacji.

Bardzo się ucieszyłam, gdyż warsztaty dla dzieci są dla mnie nowością, więc zgodziłam się z radością. Dodatkową, bardzo kuszącą wartością dodaną tego spotkania była możliwość zobaczenia i poznania kulinarnej Reprezentacji Polski i laureatów 6. edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”, którzy mieli bojowe zadanie pomagania dzieciom w przygotowywaniu zaplanowanych potraw.

2O9A4058

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W takich okolicznościach dotarłam w piątkowy deszczowy wieczór do Kuchni Pokazowej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO  i już za drzwiami zobaczyłam kilkanaścioro zdenerwowanych dzieci w czapach kucharskich i jeszcze bardziej przejętych rodziców, każdy z przygotowanym do akcji aparatem fotograficznym 🙂 Na oko średnia wieku dzieci wynosiła około 12 lat, chociaż widziałam też takie bąble, że wątpiłam czy dadzą sobie radę w kuchni, o jak bardzo się myliłam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dzieci

Ale po kolei, wykorzystałam moment kiedy wszyscy się dopiero przygotowywali i dostałam się do pustej jeszcze kuchni. Co za wyposażenie! Rozglądałam się z zachwytem, próbując czasami określić do czego służą różne sprzęty, które (może wstyd) pierwszy raz widziałam na oczy. Kuchnia pokazowa jest bardzo profesjonalnie wyposażona. Fajnie też jest rozplanowana, gdyż na środku została umieszczona część pokazowa, nad którą zostały umieszczone kamery pokazujące na dużych monitorach w czasie rzeczywistym czynności wykonywane przez trenera. Wszystkie stanowiska dla uczniów zostały umieszczone na odpowiednich podwyższeniach (jak w sali kinowej) tak, że wszyscy doskonale wdzieli trenera. Z kolei za stanowiskiem pokazowym znajdują się siedziska dla osób postronnych, tylko obserwujących. Podsumowując, wszystko tam było przemyślane i na swoim miejscu.

kuchnia

kuchnia1

Nadszedł czas warsztatów. Dzieci zostały podzielone na pary i poustawiane na przygotowanych stanowiskach. Każda para dostała do pomocy jedną osobę z kulinranej reprezentacji Polski, którzy czuwali nad bezpieczeństwem pracy dzieci i wykonywali bardziej skomplikowane czynności. Na stanowisku pokazowym pojawił się trener w osobie Pana Przemysława Kaczora, laureat wielu prestiżowych nagród, który cierpliwie, krok po kroku, pokazywał i wyjaśniał wszystkie czynności.

trener

trener2

Pierwszym daniem, które dzieci dostały do wykonania była zupa-krem z zielonego groszku, z własnoręcznie upieczonymi ptysiami. Dzięki pomocy naszych reprezentantów przygotowania poszły całkiem zgrabnie i zupa wyglądała na prawdę rewelacyjnie, tym bardziej, że była z syfonu 🙂 Nigdy go nie używałam i teraz nabrałam ochoty na jego zakup.

zupa

zupa1

Kolejne danie miało być rybne, niestety dzieci były tak skupione na dokładnym przygotowaniu zupy, że czas uciekł nam nieubłaganie w związku z czym przeszły do deseru, czyli sufletu czekoladowego. W związku z tym, że danie nie jest łatwe w przygotowaniu nawet dla profesjonalisty, masę wykonali reprezentanci, a dzieci odpowiednio przygotowały kokilki do wypieku ciastek. Wyszły obłędne!


suflet

suflet1

suflet2

suflet3

Podsumowując, wyszłam z tych warsztatów bardzo pozytywnie zaskoczona. Niesamowite jak małe dzieci potrafią się odnaleźć w kuchni i z małą pomocą wykonać przepyszne dania, chociaż po Masterchef Junior US już nic nie powinno mnie dziwić 🙂 Warto od małego zaszczepić w nich miłość do własnoręcznego przygotowywaniu posiłków, bo nawet jeśli nie zostaną znanymi szefami kuchni, to na pewno ta umiejętność pozytywnie odbije się na ich zdrowiu.

Warto też wspomnieć o inicjatywie MAKRO, które organizuje corocznie konkurs „Zgotuj sobie sukces” dla przedstawicieli szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim, w przedziale wiekowym od 18 do 24 lat, gdzie do wygrania są zawsze bardzo cenne nagrody. Na warsztatach miałam przyjemność poznać zeszłorocznych finalistów 🙂 Ponadto miałam też okazję poznać Narodową Reprezentację Juniorów, która wywalczyła dwa brązowe medale podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu! Kulinarny Puchar Świata jest międzynarodowym konkursem zarezerwowanym wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (WACS), którego to reprezentacją jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni z prezesem Jarosławem Uścińskim na czele. Wszyscy finaliści są jeszcze bardzo młodzi, ale jak opowiadali jakie dania przygotowali na tym konkursie to uświadomiłam sobie jaką oni mają ogromną wiedzę i już doświadczenie i jak mało jeszcze wiem o gastronomii. Ogromny szacunek, tylko dlaczego w naszej reprezentacji jest tylko 1 kobieta? :).

2O9A4362

reprezentacja

Share the post "Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes
Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce »

Comments

  1. Alkazpownia says

    21 stycznia 2015 at 12:31

    Bardzo fajna inicjatywa, tym bardziej, że coraz więcej dzieciaków zaczyna parać się gotowaniem! Moje maluchy co prawda jeszcze nie ogarniają tematu ale już jak tylko dam im łyżkę drewnianą do zabawy do gotują zupę, kotlety itd. 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2015 at 12:36

      Dokładnie tak! Trzeba je zapoznawać z kuchnią od maleńkości, tylko na dobre im to wyjdzie:)

      Odpowiedz
  2. Profesjonalne szkolenia says

    22 stycznia 2015 at 11:31

    Oby więcej takich akcji. Mi się podoba taka inicjatywa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 stycznia 2015 at 11:50

      🙂

      Odpowiedz
  3. Ogrodowa 58 says

    30 stycznia 2015 at 13:05

    Ja też popieram takie inicjatywy. Radość dzieci – bezcenne 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 stycznia 2015 at 13:52

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Ciasto drozdzowe ze śliwkami / Plum yeast cake

Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Pizza z bresaola, gruszka i gorgonzola / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress