Jakiś czas temu dostałam propozycję ze strony przedstawiciela MAKRO uczestniczenia w warsztatach kulinarnych organizowanych Kuchni Pokazowej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, gdzie na co dzień szkolą się szefowie kuchni i pracownicy branży Horeca. Niestety w tym samym czasie miałam inną ważną imprezę kulinarną, w której bardzo chciałam uczestniczyć w związku z czym z bólem musiałam odmówić:( Na szczęście bardzo sympatyczna zaproponowała mi rozwiązanie alternatywne, otóż dzień wcześniej MAKRO organizowało po raz pierwszy w swojej historii warsztaty kulinarne dla dzieci „Kolacja Mistrzów” w celu zapoznania ich z zawodem kucharza i dostałam kolejną propozycję uczestniczenia w celu przygotowania relacji.
Bardzo się ucieszyłam, gdyż warsztaty dla dzieci są dla mnie nowością, więc zgodziłam się z radością. Dodatkową, bardzo kuszącą wartością dodaną tego spotkania była możliwość zobaczenia i poznania kulinarnej Reprezentacji Polski i laureatów 6. edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”, którzy mieli bojowe zadanie pomagania dzieciom w przygotowywaniu zaplanowanych potraw.
W takich okolicznościach dotarłam w piątkowy deszczowy wieczór do Kuchni Pokazowej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i już za drzwiami zobaczyłam kilkanaścioro zdenerwowanych dzieci w czapach kucharskich i jeszcze bardziej przejętych rodziców, każdy z przygotowanym do akcji aparatem fotograficznym 🙂 Na oko średnia wieku dzieci wynosiła około 12 lat, chociaż widziałam też takie bąble, że wątpiłam czy dadzą sobie radę w kuchni, o jak bardzo się myliłam!
Ale po kolei, wykorzystałam moment kiedy wszyscy się dopiero przygotowywali i dostałam się do pustej jeszcze kuchni. Co za wyposażenie! Rozglądałam się z zachwytem, próbując czasami określić do czego służą różne sprzęty, które (może wstyd) pierwszy raz widziałam na oczy. Kuchnia pokazowa jest bardzo profesjonalnie wyposażona. Fajnie też jest rozplanowana, gdyż na środku została umieszczona część pokazowa, nad którą zostały umieszczone kamery pokazujące na dużych monitorach w czasie rzeczywistym czynności wykonywane przez trenera. Wszystkie stanowiska dla uczniów zostały umieszczone na odpowiednich podwyższeniach (jak w sali kinowej) tak, że wszyscy doskonale wdzieli trenera. Z kolei za stanowiskiem pokazowym znajdują się siedziska dla osób postronnych, tylko obserwujących. Podsumowując, wszystko tam było przemyślane i na swoim miejscu.
Nadszedł czas warsztatów. Dzieci zostały podzielone na pary i poustawiane na przygotowanych stanowiskach. Każda para dostała do pomocy jedną osobę z kulinranej reprezentacji Polski, którzy czuwali nad bezpieczeństwem pracy dzieci i wykonywali bardziej skomplikowane czynności. Na stanowisku pokazowym pojawił się trener w osobie Pana Przemysława Kaczora, laureat wielu prestiżowych nagród, który cierpliwie, krok po kroku, pokazywał i wyjaśniał wszystkie czynności.
Pierwszym daniem, które dzieci dostały do wykonania była zupa-krem z zielonego groszku, z własnoręcznie upieczonymi ptysiami. Dzięki pomocy naszych reprezentantów przygotowania poszły całkiem zgrabnie i zupa wyglądała na prawdę rewelacyjnie, tym bardziej, że była z syfonu 🙂 Nigdy go nie używałam i teraz nabrałam ochoty na jego zakup.
Kolejne danie miało być rybne, niestety dzieci były tak skupione na dokładnym przygotowaniu zupy, że czas uciekł nam nieubłaganie w związku z czym przeszły do deseru, czyli sufletu czekoladowego. W związku z tym, że danie nie jest łatwe w przygotowaniu nawet dla profesjonalisty, masę wykonali reprezentanci, a dzieci odpowiednio przygotowały kokilki do wypieku ciastek. Wyszły obłędne!
Podsumowując, wyszłam z tych warsztatów bardzo pozytywnie zaskoczona. Niesamowite jak małe dzieci potrafią się odnaleźć w kuchni i z małą pomocą wykonać przepyszne dania, chociaż po Masterchef Junior US już nic nie powinno mnie dziwić 🙂 Warto od małego zaszczepić w nich miłość do własnoręcznego przygotowywaniu posiłków, bo nawet jeśli nie zostaną znanymi szefami kuchni, to na pewno ta umiejętność pozytywnie odbije się na ich zdrowiu.
Warto też wspomnieć o inicjatywie MAKRO, które organizuje corocznie konkurs „Zgotuj sobie sukces” dla przedstawicieli szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim, w przedziale wiekowym od 18 do 24 lat, gdzie do wygrania są zawsze bardzo cenne nagrody. Na warsztatach miałam przyjemność poznać zeszłorocznych finalistów 🙂 Ponadto miałam też okazję poznać Narodową Reprezentację Juniorów, która wywalczyła dwa brązowe medale podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu! Kulinarny Puchar Świata jest międzynarodowym konkursem zarezerwowanym wyłącznie dla drużyn narodowych zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (WACS), którego to reprezentacją jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni z prezesem Jarosławem Uścińskim na czele. Wszyscy finaliści są jeszcze bardzo młodzi, ale jak opowiadali jakie dania przygotowali na tym konkursie to uświadomiłam sobie jaką oni mają ogromną wiedzę i już doświadczenie i jak mało jeszcze wiem o gastronomii. Ogromny szacunek, tylko dlaczego w naszej reprezentacji jest tylko 1 kobieta? :).
Alkazpownia says
Bardzo fajna inicjatywa, tym bardziej, że coraz więcej dzieciaków zaczyna parać się gotowaniem! Moje maluchy co prawda jeszcze nie ogarniają tematu ale już jak tylko dam im łyżkę drewnianą do zabawy do gotują zupę, kotlety itd. 😀
Dzi says
Dokładnie tak! Trzeba je zapoznawać z kuchnią od maleńkości, tylko na dobre im to wyjdzie:)
Profesjonalne szkolenia says
Oby więcej takich akcji. Mi się podoba taka inicjatywa 🙂
Dzi says
🙂
Ogrodowa 58 says
Ja też popieram takie inicjatywy. Radość dzieci – bezcenne 😉
Dzi says
🙂