Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage

Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis pochodzi z kuchni Lidla.

Scroll down for recipe in English

Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekana
  • 2 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej łyżkę oleju na dużej i głębokiej patelni i włóż posiekaną kapustę. Dodaj 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Gotuj kapustę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około ok. 1,5 godz, do miękkości.
  3. Jeżeli kapusta stanie się zbyt sucha, wlewaj po 1/2 szklanki soku. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną soli i pieprzu i dodatkową 1 łyżką miodu.
Smacznego!

English version

Honey and orange sauteed red cabbage

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 red cabbage, cored, shredded
  • 2 1/2 cups of orange juice
  • 3 tablespoons honey
  • 5 tablespoons white wine vinegar
  • canola oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat a tablespoon of oil in a large, deep pan and put the chopped cabbage. Add 1 cup of orange juice, 2 tablespoons honey and 2 tablespoons of white vinegar. Season with salt and pepper ans stir.
  2. Cook, uncovered, for 1,5 hour or until just tender.
  3. If liquid has evaporated and cabbage becomes too dry, keep adding orange juice (1/2 cup at the time). At the of cooking, season with a little salt and pepper and 1 tablespoon of honey. Serve.
Enjoy!

Share the post "Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, kapusta, kapusta czerwona, miód, pomarańcze

« Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls
Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce »

Comments

  1. Pati says

    13 marca 2014 at 08:19

    Wspaniały dodatek do drugiego dania!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 marca 2014 at 22:03

      🙂

      Odpowiedz
  2. Sherly says

    19 maja 2016 at 17:44

    I never tried or even heard about this recipe before. glad to know about this.. thanks for sharing a wonderful idea.. 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce | karmelowy pisze:
    15 marca 2014 o 08:18

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole

Moje najlepsze przepisy z grzybami

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress