Share the post "Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes"
Dziś przedstawiam przepis na soczyste udka kacze, duszone w czerwonym winie z dodatkiem suszonych śliwek, które dodają całemu daniu odrobinę słodyczy. Danie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe w wykonaniu, a udka wychodzą mięciutkie i bardzo przyjemne w smaku:). Jest to odrobinę zmodyfikowany przez mnie przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, modyfikacja polegała na zastąpieniu kostek bulionowych, których staram się unikać i zmniejszeniu ilości suszonych śliwek. Podałam je, zgodnie z sugestią kucharza, z puree z zielonego groszku. Polecam bez cienia wątpliwości!:)
Scroll down for recipe in English
Udka kacze duszone w czerwonym winie z suszonymi śliwkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka kacze
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 8 gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Zalej suszone śliwki winem i odstaw do namoczenia na minimum godzinę.
- Nogi kaczki umyj, osusz, następnie odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż nogi kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina.
- Całość zalej czerwonym winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liście laurowe, tymianek i zmielony pieprz, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
- Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla i jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, polej nim udka i podawaj.
English version
Duck legs braised in red wine with prunes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 duck legs
- 250 g dried prunes
- 400 ml dry red wine
- 2 bay leaves
- 250 ml chicken stock
- 2 tbsp of canola oil
- salt and pepper to taste
- 8 sprigs of fresh thyme
Preparation:
- Soak prunes in red wine for at least an hour .
- Wash and pat dry duck legs and cut off and discard any loose flaps and excess fat. Season with salt and pepper on both sides.
- In a heavy pan just large enough to hold legs in one layer, cook legs, skin sides down, over moderately high heat, until skin in scrip and mahogany colored, removing fat from kettle as it is rendered. Turn legs over and cook until browned, drain off any excess fat and add the prunes.
- Add red wine and stock, stir. Next, add the bay leaves, thyme and ground pepper, stir, reduce heat and simmer for about an hour, occasionally turning the meat in the pot.
- When the meat is cooked, remove from the pan and boil the sauce over high heat until reduces to syrupy consistency. Pour the sauce over braised legs and serve.
magma says
wygląda bardzo smacznie, lubie takie smaki:)
Dzi says
Jest bardzo smaczna, polecam:)