Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na soczyste udka kacze, duszone w czerwonym winie z dodatkiem suszonych śliwek, które dodają całemu daniu odrobinę słodyczy. Danie, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe w wykonaniu, a udka wychodzą mięciutkie i bardzo przyjemne w smaku:). Jest to odrobinę zmodyfikowany przez mnie przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, modyfikacja polegała na zastąpieniu kostek bulionowych, których staram się unikać i zmniejszeniu ilości suszonych śliwek. Podałam je, zgodnie z sugestią kucharza, z puree z zielonego groszku. Polecam bez cienia wątpliwości!:)

Scroll down for recipe in English

Udka kacze duszone w czerwonym winie z suszonymi śliwkami

(4 porcje)

Składniki:

  •  4 udka kacze
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Zalej suszone śliwki winem i odstaw do namoczenia na minimum godzinę.
  2. Nogi kaczki umyj, osusz, następnie odetnij i wyrzuć nadmierną ilość tłuszczu. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  3. W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż nogi kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina.
  4. Całość zalej czerwonym winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liście laurowe, tymianek i zmielony pieprz, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
  5. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla i jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, polej nim udka i podawaj.
Smacznego!

English version

Duck legs braised in red wine with prunes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 duck legs
  • 250 g dried prunes
  • 400 ml dry red wine
  • 2 bay leaves
  • 250 ml chicken stock
  • 2 tbsp of canola oil
  • salt and pepper to taste
  • 8 sprigs of fresh thyme

Preparation:

  1. Soak prunes in red wine for at least an hour .
  2. Wash and pat dry duck legs and cut off and discard any loose flaps and excess fat. Season with salt and pepper on both sides.
  3. In a heavy pan just large enough to hold legs in one layer, cook legs, skin sides down, over moderately high heat,  until skin in scrip and mahogany colored, removing fat from kettle as it is rendered. Turn legs over and cook until browned, drain off any excess fat and add the prunes.
  4. Add red wine and stock, stir. Next, add the bay leaves, thyme and ground pepper, stir, reduce heat and simmer for about an hour, occasionally turning the meat in the pot.
  5. When the meat is cooked, remove from the pan and boil the sauce over high heat until reduces to syrupy consistency. Pour the sauce over braised legs and serve.
Enjoy!

Share the post "Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, kaczka, Lidl, mięso, obiad, śliwki, udka, wino, zioła

« Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake
Duchnicka Wine & Food – recenzja »

Comments

  1. magma says

    1 marca 2014 at 09:26

    wygląda bardzo smacznie, lubie takie smaki:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 marca 2014 at 09:41

      Jest bardzo smaczna, polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Mini serniczki z ciasteczkami oreo

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress